Putovanje Prag 2024 Autobusom

 

Putovanje sa posetom Drezdenu i Karlovim Varima

 

Turistički Aranžmani Praga Autobusom 2024

 

Putovanje Prag 2024 Autobusom  Rezervišite mesto za putovanje autobusom za putovanje u Pragu i upoznajte prelep zlatni grad u najlepšem prazničnom svetlu sa Falcon Travelom.Kažu da niste upoznali Evropu ako niste posetili Prag, glavni grad Češke. Upravo je zbog svojih lepota i duge istorije Prag destinacija iz snova svakog putnika, grad koji za svakoga ima nešto što će putovanje ostaviti u lepom sećanju. Pre nego što krenete put Praga, potrebno je da znate da je to kulturni i društveni centar centralne Evrope u kome se prepliću stilovi gotike, baroka i renesanse. Kada prvi put zakoračite na tlo Praga, osećtićete dug različitih kultura koji će ostaviti neponovljiv utisak dok posmatrate jedinstven spoj arhitekture, kulture i prirode.

Otkrijte čari Praga, modernog i živopisnog grada punog energije, kombinujte načine na koji želite da upoznate znamenitosti Praga (automobil, autobus ili šetnja). Uživajte u šetnji duž obale reke Vltave do Karlovog mosta i preko reke do Praškog zamka. Posetite Kraljevski dvor i Zlatnu traku, legendarno mesto misterioznih alhemičara.

U upoznavanju grada i prepuštanju potpunom uživanju, preporučujemo da izdvojite nekoliko dana kako biste osetili bajkoviti duh istorije. Geografski posmatrano, Prag se deli na: Stari grad (od 1992. na UNESCO-voj listi svetske baštine), Novi grad, Hradčani i Mala strana. Istorijski deo Starog grada i druge značajnije atrakcije najbolje je obići peške. Upoznajte se sa srednjevekovnim zgradama i divite se arhitekturi prošlih vremena, šetajte uskim ulicama Starog grada. Krećući se od Vlcavskog trga na kome započinje i istorija ovog grada, zastanite ispred statue svetog Vlcava na konju i zgrade Narodnog muzeja. Ovo je jedan od glavnih trgova u Pragu, mesto istorijskog centra borbe protiv komunizma i fašizma u 20. veku. Danas, ovo je simbol modernog Praga. Putovanje Prag 2024 Autobusom.

Putovanje Prag 2024

putovanje prag 2024 autobusom

 

 

 

 

putovanje prag 2024 busom

 

Putovanje Prag 2024 Autobusom

 

Upoznajte Prag: zlatni grad u srcu Češke


U srcu Češke, ali i centralne Evrope, smešten je Prag. Od svog osnivanja do danas, ovaj grad je označen kao važan politički, ekonomski i kulturni centar. Upravo je to ono što čini da Prag bude označen kao najlepša destinacija za putovanje u Centralnoj Evropi. Tokom istorije, Prag je često nazivan i Zlatni grad, Grad stotinu tornjeva i srce Evrope. Sa svojih pet okruga, Prag je izgrađen na obalama reke Vltave i privlači svake godine veliki broj turista svojom istorijom, srednjevekovnom arhitekturom i harmonijom arhitektonske forme.


Putovanje u Prag i obilazak ovog grada pruža nezaobravno iskustvo i mogućnost da se u nekoliko dana doživi sjaj češke prestonice. Obilazak Praga i upoznavanje sa različitim stilovima koji su skladno ukomponovani prikazuje čudesnu kombinaciju romantizma i gotike, renesanse i baroka. Međutim, ne treba zanemariti ni prisustvo modernih trendova – modernizma i kubizma. Upravo je zbog svoje lepote i mnoštva spomenika i znamenitosti iz prošlosti koje uključuju različite arhitektonske stilove, Prag uvršten na Unesco-vu listu svetske baštine 1992. godine.


Kako je zlatni grad dobio ime?


Postoji nekoliko različitih verzija i priča o tome kako je glavni grad Češke, Prag, dobio svoje ime. Ime Prag, potiče od slovenske reči praha što znači rečni brzak. Upravo je zbog svoje fizičke lokacije, ovo ime povezano upravo sa rečnim brzacima reke Vltave na čijim obalama je Prag izgrađen.


Ipak, daleko lepša priča o nastanku imena Prag, seže u 7. vek i vezuje se za slovensku princezu i proročicu Libuše. Legenda kaže da je princeza, stajavši na litici koja gleda na Vltavu, imala viziju. Pokazavši na šumovito brdo preko reke koje se prostiralo ispred nje, kazala je: „Vidim veliki grad čija će slava dotaknuti zvezde“. Tada je uputila ljude da na tom mestu sagrade zamak koji će imati prag (na češkom, praha, označava i kućni prag). „Čak i veliki plemići se moraju nisko klanjati pred pragom, zato će ovaj grad nositi ime Praha“. Tako je grad dobio ime.


Kratak osvrt na istoriju


Duga i bogata istorija Praga priča priču o ljudima, trgovcima i zanatlijama, koji su se naselili oko čuvenog Praškog zamka. Ipak, može se reći da je Prag doživeo ekspanziju za vreme vladavine Karla IX (1346 – 1378), kada je sagrađen čuveni Karlov most da bi povezao Novi i Stari deo grada. Godine 1338. izgrađena je Gradska kuća u Starom gradu.


Prag je tokom 15. veka bio pogođen ratnim zbivanjima, a od sredine 16. veka, sve do kraja I svetskog rata, Prag je usko povezan sa Austrijom i kuće Habsburga. U 18. i 19. veku Prag je rastao i razvijao se, a industrijska revolucija je u grad privlačila bogate trgovce i plemiće koji su gradili palate, vile i crkve učinivši da Prag postane jedan od najlepših gradova Evrope.


Po završetku I svetskog rata i raspada Austrougarske monarhije, 1918. godine nastala je Čehoslovačka republika, koja je za glavni grad izabrala upravo Prag. Ipak, za vreme II svetskog rata, Prag je bio pod uticajem Sovjetskog saveza i dugo je bio pod komunističkim režimom. To je dovelo do toga da se 1993. godine, Čehoslovačka republika podeli, tako da je Prag ostao glavni grad Češke, dok je za glavni grad Slovačke izabrana Bratislava.


Savremeni Prag danas broji oko 1,2 miliona ljudi. Zahvaljujući Karlovom mostu, Stari grad Praga se proširio i danas predstavlja veliki trgovački i turistički centar. Iako Novi grad nije po lepoti i arhitekturi privlačan kao Stari grad, on predstavlja prikaz uticaja modernog i savremenog doba na razvoj grada, zadržavajući sve lepote njegove istorije u Starom gradu.


Najlepše znamenitosti


Putovanje u Prag je po mnogo čemu posebno, a uspomene koje ovim putovanjem ostaju od neprocenjive su vrednosti. Prag je jedan od gradova, evropskih metropola, koji ima najviše zelenih površina (čak 1/5 ukupne površine grada zauzimaju šume i parkovi). Zbog toga, putovanje u Prag je idealno kako za ljubitelje istorije i umetnosti, tako i za one koji su spremni za istraživanje i avanturu, ali žele da unesu i malo romantike.
Putovanje u Prag kao obaveznu destinaciju ističe čuveni Praški zamak, Starogradski trg, Karlov most, Malogradski trg i brdo Peterzin. Međutim, za one koji žele da istraže više, kvartovi koji su malo udaljeni od centra su idealni. U Novom gradu nalazi se Valcavski trg na koji se nastavlja široki bulevar koji vodi do Narodnog muzeja, a ljubitelji šopinga svoje putovanje u Prag mogu upotpuniti posetom tržnom centru Palladium koji se nalazi na Trgu Republike.


Šta kupiti u Pragu: izaberite suvenir po svojoj meri


Prag je poznat po svojim uskim uličicama i malim trgovinama koje nude veliki broj suvenira koji će vas podsećati na putovanje u Prag. Ipak, suveniri koji dominiraju ovim gradom jesu lutke i marionete. Lutke i marionete su korišćene na ovim prostorima još od srednjeg veka i važan su deo kulturno istorijskog razvoja i nasleđa. U Pragu takođe možete kupiti i matrjošlke (na ruskom babuške), čuvene ruske lutke različitih veličina koje su smeštene jedna u drugu. Iako se smatraju ruskim zaštitnim znakom, dug period pod komunizmom ostavio je traga, te se one mogu kupiti kako u Pragu, tako i u čitavoj Češkoj. Pored lutaka, kristal je lepa (i lomljiva) uspomena ukoliko putujete u Prag. Čuveno Bohemia staklo je poreklom iz istoimene regije, a datira iz trinaestog veka, mada je postalo poznato u vreme renesanse.

PRAGUE WEATHER
 
Atrakcije u Pragu koje morate posetiti
Prag Istorija i Kultura
5 razloga zbog kojih je Prag magičan za turiste
Prag: Šta Videti

 

 

generali osiguranje

opšti uslovi putovanja

ugovor o subagenturi

Broj polise 3000005036991 Kompanije Milenium Osiguranje ado koja važi od 25.10.23-25.10.24 godine

pokriće polise do 30.000 eura i  granacija putovanja do 30.000 eura

Pozovite