Prag Istorija i Kultura


Prag Istorija

Prag Kultura

Glavni grad Češke, Prag, beleži dugu i bogatu istoriju. Sam početak istorije grada Praga se može pratiti od paleolitske ere, od kada postoje dokazi o ljudskim naseljima na tom području. Međutim, grad kakav danas poznajemo počeo je da se oblikuje u 9. veku kada je osnovan Praški zamak. Ovaj zamak, smešten na brdu iznad reke Vltave, postao je sedište moći čeških vladara i odigrao je ključnu ulogu u oblikovanju istorije grada.


Od tada, grad postaje važan politički, kulturni i ekonomski centar i tokom vremena je važan svedok uticaja različitih kultura i značajnih događaja koji su oblikovali njegov identitet.


Legende o Pragu


Za nastanak grada Praga vezuju se dve legende. Prema jedoj legendi, Prag je osnovala princeza Libuše, mudra vladarka koja je imala sposobnost predviđanja. Priča se da je stajala na brdu iznad reke Vltave i predviđala buduću veličinu grada. Veruje se da je rekla: „Vidim veliki grad čija će slava dotaknuti zvezde“. Ova legenda je postala sastavni deo identiteta Praga i često se prepričava posetiocima dok istražuju grad.


Još jedna intrigantna legenda povezana sa Pragom je legenda o Golemu. Prema ovoj legendi, u 16. veku, rabin Juda Lev ben Bezalel, poznat i kao Maharal, stvorio je stvorenje po imenu Golem da zaštiti jevrejsku zajednicu od progona. Za Golem se govorilo da je džin napravljen od gline koji je oživeo kroz mistične rituale. Iako je postojanje Golema čisto mitsko, legenda je postala popularan deo praškog folklora i dodaje dah misterije u istoriju grada.


Zlatno doba Zlatnog grada


Pored legendi o nastanku grada, Prag se može pohvaliti bogatom istorijom i događajima koji su oblikovali grad kakav poznajemo danas. Od vladavine Karla IV, koji je Prag pretvorio u napredan centar kulture i učenja u 14. veku, do burnih događaja Baršunaste revolucije 1989. godine, Prag je bio svedok značajnih istorijskih trenutaka.


Upravo je jedan od najistaknutijih perioda ekonomskog i kulturnog razvoja grada zabeležen u eri Boemskog kraljevstva, koje je svoj vrhunac dostiglo za vreme vladavine Karla IV u 14. veku. Karlo IV, car Svetog rimskog carstva, transformisao je Prag u prestonicu i centar umetnosti, obrazovanja i arhitekture. Tokom ovog perioda grad je doživeo značajnu ekspanziju kako u pogledu svoje fizičke veličine tako i svog političkog uticaja. Ovaj period se često naziva Zlatnim dobom Praga, jer je označio vreme prosperiteta i kulturnog rasta grada.


Jedna od najznačajnijih ekspanzija tokom ovog perioda bila je izgradnja Novog grada Praga. Karlo IV je naručio izgradnju ovog novog okruga kako bi se prilagodio rastućoj populaciji i da bi se prikazalo bogatstvo i veličanstvenost grada. Novi grad je dizajniran sa širokim ulicama, prostranim trgovima i elegantnim zgradama, odražavajući arhitektonski stil tog vremena. Postao je centar trgovine, umetnosti i kulture, privlačeći trgovce, umetnike i naučnike iz cele Evrope. Novi grad Praga ostaje živahan i užurban deo grada, nudeći svima koji ga posete uvid u njegovu bogatu istoriju.


Burna istorija praga od 15. do 20. veka


Nakon zlatnog perioda i vladavine Karla IV, Prag je doživeo niz burnih događaja koji su oblikovali njegovu istoriju. Jedan značajan događaj bili su Husitski ratovi, koji su izbili početkom 15. veka. Ovi ratovi su bili rezultat verskih i političkih sukoba između sledbenika Jana Husa, češkog verskog reformatora, i Katoličke crkve.


Nakon ovih ratnih zbivanja, Prag je prošao kroz period relativnog mira pod vlašću dinastije Habzburg. Međutim, tenzije između Čeha i vladajućih Austrijanaca počele su da rastu u 19. veku. Česi su tražili veću autonomiju i priznanje svog jezika i kulture što je dovelo do nastanka kulturnog i političkog pokreta  (Češki nacionalni preporod) koji je imao za cilj da oživi češki nacionalni identitet


Već od 20. veka, Prag je ponovo postao centar političkih i kulturnih aktivnosti. Kao glavni grad tadašnje Čehoslovačke, novoformirane države nakon raspada Austrougarske, Prag je bio svedok rađanja demokratije i procvata umetničkih pokreta, kao što su kubizam i avangarda.


Prag u Drugom svetskom ratu i posleratni period


Period prosperiteta koji je zabeležen početkom 20. veka, bio je kratkog daha. Nacistička Nemačka je 1938. okupirala Čehoslovačku, a Prag je pao pod nemačku kontrolu. Grad je pretrpeo ozbiljna materijalna i ljudska stradanja jer je jevrejsko stanovništvo bilo proganjano, a mnoge istorijske zgrade oštećene ili uništene.


Posle Drugog svetskog rata, Prag je došao pod komunističku vlast kao deo Istočnog bloka. Grad je prošao kroz period političke represije i ograničene slobode na svim poljima. Međutim, Prag je bio i centar otpora protiv komunističkog režima koji je rezultirao čuvenom Baršunastom revolucijom 1989. godine kada je zvanično završen period komunističke vladavine i označen početak nove ere demokratije. Od tada, Prag je doživeo brz ekonomski rast i postao je popularna turistička destinacija, koja privlači posetioce iz celog sveta.


Živa kulturna scena Praga


Pored svog istorijskog značaja, Prag je poznat po svojoj dinamičnoj kulturnoj sceni. Grad je tokom vekova bio mesto koje je iznedrilo i u kome je živeo veliki broj umetnika, pisaca i muzičara. Poznate ličnosti kao što su Franc Kafka, Antonin Dvoržak i Alfons Muha, samo su neke od ličnosti koje su doprinele razvoju kulture ovog grada.


Danas, Prag nastavlja da napreduje kao centar umetnosti, pozorišta i muzike, sa brojnim galerijama, teatrima i koncertnim salama u kojima se prikazuju dela lokalnih i međunarodnih talenata. Ipak, najviše o kulturi i njegovoj istoriji govore same znamenitosti grada: Praški zamak, Stari grad i Starogradski trg, Astronomski sat, Karlov most.


Na svakom koraku u obilasku Praga, kultura i umetnost je ono što opčinjava. Od uličnih izvođača i umetnika, do lokalnih pijaca i brojnih kafića na otvorenom, duh srednjevekovnih korena se nadvija nad gradom ponosno čuvajući svoju istoriju.

Pozovite