5 razloga zbog kojih je Prag magičan za turiste


5 razloga zbog kojih je Prag magičan

5 razloga zbog čega je Prag magičan za turiste

Čarobni, ili kako ga još i nazivaju, Zlatni grad, Prag, smešten je na obalama reke Vltave u središnjem delu Češke. Ovo je grad u kome se istorija, kultura i umetnost prepliću i stvaraju jedinstvenu i neponovljivu atmosferu koja se jednostavno mora iskusiti. Bajkoviti pejzaži, bogata istorija i šarmantne ulice, ispunjavaju grad magičnim duhom koji Prag stavlja na listu najlepših turističkih destinacija. Ako ste se pitali da li je putovanje u Prag idealna destinacija za Vaše sledeće putovanje, izdajamo pet razloga zbog kojih treba posetiti Prag, a koji će Vam sigurno pomoći u donošenju odluke.


Bogata istorija Praga


Bogata i fascinantna istorija Praga datira više od deset vekova unazad. Prvi podaci o naseljavanju područja današnjeg grada datiraju iz doba paleolita, dok prvi pisani pomen Praga kao utvrđenog naselja potiče iz 10. veka. Tokom svoje istorije, Prag je bio pod uticajem različitih kultura i carstava, uključujući Kelte, Rimljane, Germane i Slovene, od kojih je svako ostavio svoj trag u gradskoj arhitekturi, tradiciji i običajima.


Jedan od najznačajnijih perioda u istoriji Praga bio za vreme vladavine Karla IV u 14. veku. Za vreme njegove vladavine, Prag je postao napredna metropola i centar političke, ekonomske i kulturne moći, a sve to rezultiralo je time da Prag postane i prestonica Svetog rimskog carstva i sedište Boemskog kraljevstva. Bogatstvo ovog doba očuvano je do danas a može se videti u zadivljujućoj gotičkoj arhitekturi Praškog dvorca, Karlovog mosta i čuvene katedrale Svetog Vida.


Tokom 16. veka, kada je Prag postao deo Habzburške monarhije, a kasnije i Austrougarske, dolazi do prekida tzv. zlatnog doba grada, intenzivnije germanizacije i potiskivanja češke kulture. Dodatno je, u 20. veku, Prag izložen uticaju nacističke Nemačke i podvrgavanju jevrejskog stanovništva progonu i deportaciji. Posle rata, Prag je postao prestonica komunističke Čehoslovačke, trpeći decenije sovjetskog uticaja i kontrole. Baršunasta revolucija 1989. označila je kraj komunističke vladavine i početak nove ere demokratije i nezavisnosti za Prag i Češku Republiku.


Uticaj različitih stilova na arhitektonsku lepotu Praga


Danas Prag predstavlja živahan i kosmopolitski grad, spajajući svoju bogatu istoriju sa modernim uticajima. Očuvani Stari grad, uske kaldrmisane ulice i zadivljujuća arhitektura iz različitih perioda prikazuje stilove gotike, renesanse, baroka i secesije. Dakle, razlog zbog koga je Prag magično mesto za turiste, jeste činjenica da je to raj za ljubitelje arhitekture. Grad prikazuje romaničke, gotičke, renesansne, barokne i građevine ukrašene pod uticajem secesije.


Jedna od najpoznatijih znamenitosti u Pragu izgrađena u 14. veku jeste Karlov most - zapanjujući primer gotičke arhitekture. Ono što Karlov most čini zaista jedinstvenim je njegova kolekcija od 30 statua koje prikazuju različite svece i verske ličnosti. Ove statue su dodate mostu u 17. veku i postale su sastavni deo njegovog šarma.


U srcu Starog grada, smešten je Astronomski sat koji predstavlja pravo remek – delo srednjovekovnog inženjerstva. Datira iz 15. veka, to je najstariji radni astronomski sat na svetu. Sat ne samo da pokazuje vreme, već prikazuje i položaj sunca, meseca i drugih nebeskih tela. Svakog sata pojavljuje se povorka figurica poznatih kao Hoda apostola, dodajući dašak teatralnosti satu. Zamršen dizajn i umeće izrade astronomskog sata čine ga pravim čudom za posmatranje i simbolom bogate istorije i kulturnog nasleđa Praga.


Ne sme se preskočiti ni Praški zamak, najveći kompleks drevnih zamkova na svetu. Sa svojim poreklom iz 9. veka, ovaj zamak svedoči o vekovima istorije a njegova arhitektura predstavlja mešavinu različitih stilova, uključujući romaniku, gotiku, renesansu i barok.


Uticaj moderne umetnosti dominira u tzv. Dancing House, plesnoj kući koju su projektovali Vlado Milunić i Frank Gehri. Njen jedinstveni dizajn, koji podseća na par plesača, doneo joj je nadimak Plesna kuća. Nekonvencionalan oblik zgrade i uglađene linije čine je upečatljivim kontrastom sa okolnom baroknom i gotičkom arhitekturom.


Bajkovita atmosfera Starog grada


Bajkovita i magična atmosfera Praga privlači sve veći broj turista koji uživaju u šetnjama uskim ulicama i divljenju različitim arhitektonskim stilovima koji stvaraju osećaj očaranosti i divljenja. Fasade pastelnih boja, kitnjasti detalji i zamršene skulpture daju utisak da ste zakoračili u okruženje iz bajke. Arhitektura starog grada je posebno očaravajuća tokom zlatnog časa, kada topla sunčeva svetlost baca magični sjaj na zgrade, što ga čini savršenim vremenom za laganu šetnju i fotografije za pamćenje.


Ipak, Prag je možda najlepši zimi, kada zlatni grad prekrije snežni pokrivač. Dok lutate gradom, bićete očarani prizorom Praškog zamka, koji veličanstveno stoji na vrhu brda, pružajući prekrasan pogled na snegom prekriven grad ispod. Karlov most, okićen statuama i osvetljen uličnim svetiljkama, postaje još lepši u zimskim mesecima. Ne propustite priliku da posetite Starogradski trg, gde su čuveni Astronomski sat i Gotička Tinska crkva prelepo uokvireni zimskim pejzažima.


Najmagičniji period Praga zimi jeste prilika da uživate u božićnim pijacama koje su smeštene na svim većim trgovima. To je jedinstveni način da osetite praznični duh. Glavna božićna pijaca se održava na Starom gradskom trgu, i upravo je to mesto gde ćete naći tradicionalne rukotvorine, uživati u ukusnoj uličnoj hrani i pijuckati toplo kuvano vino. Veliki broj lampica i ukrašene novogodišnje jelke dodatno pružaju magiju predstojećim praznicima i ističu nezaboravnu čaroliju Praga u zimskim mesecima.


Prag kao centar kulture


Duga istorija Praga i raznolikost arhitektonskih čuda, muzeja, galerija i pozorišta, svrstava Prag na vrh liste destinacija koje morate posetiti. Od gotičkih i baroknih zgrada do remek dela secesije, Prag prikazuje mešavinu arhitektonskih stilova koji su oblikovali njegov kulturni identitet tokom vekova. Istorijski centar grada, koji je pod zaštitom Unesco-a, riznica je arhitektonskih dragulja, uključujući ikonski Praški zamak, Karlov most i astronomski sat. Kulturno nasleđe grada prikazano je u brojnim muzejima kao što su Narodni muzej, Muzej komunizma i Jevrejski muzej. Prag je takođe poznat po svojoj živopisnoj umetničkoj sceni, sa mnoštvom pozorišta, koncertnih sala i umetničkih galerija u kojima se održavaju predstave i izložbe tokom cele godine.
Praško narodno pozorište, zadivljujuća neorenesansna zgrada, simbol je češkog nacionalnog ponosa i poznato je po svojim operskim, baletskim i dramskim predstavama. Čuveni pisci poput Franca Kafke i Milana Kundere bili su inspirisani šarmom grada, a ovde su izvođena dela poznatih kompozitora poput Mocarta i Dvoržaka.


Tradicionalna češka kuhinja u Pragu i ulinarski užici Praga


Pored kulturnog i istorijskog sadržaja, Prag nudi divno kulinarsko iskustvo, spajajući tradicionalnu češku kuhinju sa međunarodnim uticajima. Tradicionalna češka kuhinja je poznata po ukusnim jelima, koja često sadrže meso, krompir i kupus. Nekoliko jela koje morate probati su: gulaš, svičkova (marinirano goveđe meso sa sosom od brusnica) i trdelnik (slatko pecivo od valjanog testa).


Imajući u vidu da je Češka poznata po svom pivu, a Prag ima dugu i ponosnu tradiciju piva, ovde možete uživati u degustaciji najkvalitetnijih praških piva iz lokalnih pivara. Pilsner Urkuell i Budveiser Budvar su dva najpoznatija češka brenda piva, ali postoje mnoge druge lokalne pivare koje su spremne da ugoste svakoga ko iskaže želju za degustacijom. Ne propustite priliku da posetite tradicionalni pab i uživate u krigli svežeg, ukusnog i, nadasve, hladnog češkog piva.

Pozovite