Atrakcije u Pragu koje morate posetiti


Atrakcije u Pragu koje treba posetiti

Atrakcije Prag koje morate posetiti

Poznat po bogatoj i dugoj istoriji, Prag, je zahvaljujući svojoj divnoj arhitekturi i živopisnoj kulturi postao idealno mesto za putovanje, nezavisno od godišnjeg doba. Iako se često naziva i Zlatni grad, Prag zapravo predstavlja biser Srednje Evrope. Od fascinantnih istorijskih znamenitosti do čarobnih šetnji uskim uličicama, Prag će vas zavesti svojom lepotom i šarmom. Zato, izdvajamo nekoliko atrakcija koja morate posetiti da bi uživanje u ovom gradu bilo potpuno i nezaboravno.


Najstariji zamak na svetu: Praški zamak


Jedna od najlepših i najimpozantnijih atrakcija u Pragu jeste čuveni Praški zamak. Sa površinom od preko 70.000 kvadratnih metara, Praški zamak je najveći kompleks zamaka na svetu i kao takav drži Ginisov svetski rekord. Pored toga, njegova veličina svedoči o bogatoj istoriji i arhitektonskoj veličini Praga. Prema legendi, gradnju Praškog zamka je u 9. veku započeo knez Borivoj, koji je želeo da izgradi simbol moći i snage. Legenda govori o princezi Libuše, koja je imala viziju velikog grada sa zamkom koji će Prag učiniti centrom moćnog carstva. Inspirisan njenom vizijom, počela je izgradnja zamka, koji je od tada postao simbol kulturnog i istorijskog značaja Praga. Njegova zadivljujuća arhitektura, uključujući gotički, renesansni i barokni stil, nudi vizuelni prikaz uticaja različitih stilova na njegovu istoriju ističući lepotu kakvu danas nosi.


Unutar kompleksa zamka, nalazi se nekoliko značajnih znamenitosti koje ne smete propustiti. Tako na primer, katedrala Svetog Vida je remek - delo gotičke arhitekture čiji tornjevi i zamršeni vitraži ostavljaju bez daha. Stara kraljevska palata, sa svojom zadivljujućom dvoranom Vladislav, predstavlja mesto krunisanja, banketa i održavanja brojnih događaja tokom istorije.


Ne biste verovali, ali pored svog istorijskog značaja i arhitektonske lepote, Praški zamak predstavlja i dom raznih muzeja i galerija. Galerija slika Praškog zamka prikazuje impresivnu kolekciju evropske umetnosti, uključujući dela poznatih umetnika kao što su Ticijan i Rubens. Muzej igračaka, koji se nalazi u Starom kraljevskom dvoru, divna je atrakcija podjednako i za decu i za odrasle, prikazujući ogromnu kolekciju igračaka iz različitih perioda. Riznica zamka izlaže dragocene artefakte, uključujući češke krunske dragulje, koji se još uvek koriste tokom krunisanja čeških kraljeva i kraljica.


Karlov most: najpoznatija znamenitost Praga


Iako je Praški zamak stariji, Karlov most je jedna od najposećenijih atrakcija Praga. Izgrađen po naredbi Karla IV u 14. veku, Karlov most predstavlja simbol prosperitetnog perioda i bogate istorije Praga. Interesantno je napomenuti da se za izgradnju Karlovog mosta vezuje legenda o jajetu. Naime, kako legenda kaže, tokom gradnje mosta, graditelji su imali problema sa konstrukcijom, te im je savetovano žrtvuju jaje kako bi ojačali stabilnost mosta. Jaje je bilo sakriveno unutar temelja mosta, a verovalo se da će, ako jaje ostane netaknuto prilikom gradnje, most stajati čvrsto.


Još jedna popularna legenda je priča o statui Svetog Jovana Nepomuka. Veruje se da dodir statue donosi sreću i obezbeđuje povratak u Prag. Ove legende ne samo da čine posetu Karlovom mostu intrigantnijom već i pružaju uvid u folklor i tradiciju češkog naroda.


I pored legendi, most predstavlja fascinantno remek – delo gotičke arhitekture koje pruža zadivljujući pogled na reku Vltavu i Praški zamak. Ovo je ujedno mesto i gde nastaje najveći broj najlepših fotografija, a posebno je lepo uhvatiti period zlatnog sata – doba kada sunce obasjava Karlov most i čitav Prag – bilo po izlasku sunca rano ujutru ili po njegovom zalasku u večernjim satima. To je ujedno i mesto okupljanja lokalnog stanovništva, mesto gde živa atmosfera uličnih umetnika prikazuje kulturu grada i stvara trajne uspomene koje ćete odneti sa putovanja u Prag.


Starogradski trg: potpuni doživljaj Praga


Za potpuno i nezaboravno iskustvo putovanja u Prag, Starogradski trg je atrakcija u Pragu koju morate posetiti. Smešten u srcu grada, to je istorijsko i kulturno središte koje prikazuje bogato nasleđe Praga. Trg je okružen zadivljujućim arhitektonskim draguljima, uključujući čuveni Astronomski sat, gotičku Tinsku crkvu i baroknu crkvu Sv. Nikole.


Šetajući trgom, uskim i kaldrmom popločanim ulicama koje su oivičene raznolikim arhitektonskim stilovima, neminovno je da ćete osetiti duh prošlih vremena. Bez obzira na to da li ovaj deo grada istražujete danju ili noću, sigurni smo da ćete uživati u njegovoj lepoti. Jedno od glavnih obeležja Starog gradskog trga je Astronomski sat koji potiče iz 15. veka i predstavlja najstariji astronomski sat na svetu. Na njemu su prikazani položaj sunca, meseca i horoskopskih znakova a po svojoj konstrukciji predstavlja pravo inženjersko čudo i simbol srednjevekovnog nasleđa Praga.


Još jedna atrakcija na Starom gradskom trgu je Tinska crkva. Njeni prepoznatljivi dvostruki tornjevi dominiraju horizontom Praga i predstavljaju veoma važan simbol grada. Crkva je remek - delo gotičke arhitekture, a svojom složenom fasadom i zadivljujućim enterijerom očarava kitnjastim oltarskim slikama, prelepim vitražima i spokojnoj atmosferi. Pored Tinske crkve i crkva Sv. Nikole je još jedan dragulj koji je lociran na Starom gradskom trgu. Njegova grandiozna kupola i raskošni unutrašnji ukrasi čine ga pravim arhitektonskim čudom, a izuzetne freske i veličanstvene orgulje pružaju nezaboravan i jedinstven osećaj tokom slušanja.


***


Prag je grad koji nagrađuje sve one koji su željni da istražuju, a brojne legende su tu da daju dozu mističnosti lepoti koja se da videti. To je grad koji predstavlja pravu riznicu arhitektonskih čuda, atrakcija i znamenitosti koje pričaju svoju, jedinstvenu, priču i svedoče o bogatoj istoriji i kulturi ovog mesta. Zato, ne časite čas – neka sledeće putovanje bude putovanje u Prag!

Pozovite