Prag: Šta Videti


Prag Šta Videti

Prag Šta Videti Posetiti

Prag, glavni grad Češke, je jedna od onih destinacija koja ostavlja neizbrisiv trag u sećanju svakog putnika. Poznat kao „Grad stotinu tornjeva" ali i „Zlatni grad“, Prag je grad koji odiše bogatom istorijom, spektakularnom arhitekturom i neodoljivim šarmom. Šetajući ovim gradom upoznaćete se sa pravom riznicom kulture, osetiti duh prošlih vekova dok šetate kamenim ulicama okruženim renesansnim i baroknim zgradama. Od koncerata klasične muzike u prelepim crkvama do savremenih umetničkih izložbi, preko kafića i restorana u kojima možete uživati u pivu i gastronomskim specijalitetima, Prag ne prestaje da iznenađuje. Zato, svoje putovanje u Prag dobro isplanirajte i napravite spisak znamenitosti i atrakcija sa temom Šta videti u Pragu i mesta koja treba posetiti.


Stari grad Praga: istorija i ahritektonska lepota grada


Stari grad Praga, poznat i kao Stare Mesto, je istorijska četvrt koju obavezno treba posetiti bez obzira na godišnje doba kada se organizuje putovanje u Prag. To je centralno mesto i srce Praga, a Starogradski trg, koji se nalazi u njegovom centru predstavlja centralnu tačku koju okružuju zadivljujuće zgrade i atrakcije.


Svakako najpoznatija znamenitost na trgu je Astronomski sat, srednjevekovno remek – delo koje priča jednu od najlepših legendi. Legenda govori o njegovom tvorcu, češkom inženjeru i astrologu Mikolaju od Kadeša a kaže da su ga, kada je završio izradu sata, gradski zvaničnici pozvali da osigura da nikada neće napraviti sličan sat nigde drugde. U odgovoru na ovu molbu, Mikolaj je oslepeo samog sebe kako bi osigurao da neće biti u mogućnosti da stvori ništa slično. Ova priča govori o njegovoj strasti prema svom radu i o tome koliko je želeo da zaštiti jedinstvenost sata.


U Starom gradu, mesto koje obavezno treba videti je i Stara gradska kuća koju krasi gotička kula. Međutim, dok lutate Starim gradom i uživate u istraživanju uskih kaldrmisanih ulica, naići ćete na raznolike prodavnice, kafiće i restorane, galerije, muzeje i pozorišta, tako da ćete na svakom koraku moći da upijate živu atmosferu ovog grada.


Najveći drevni zamak na svetu: Praški zamak


Smešten u srcu Praga, Praški zamak predstavlja jednu od najpoznatijih građevina i znamenitosti u gradu. To nije samo zapanjujuće arhitektonsko remek - delo koje datira iz 9. veka, to je ujedno i građevina koja ima veliki kulturni i istorijski značaj. Poseta čuvenom Praškom dvorcu omogućava upoznavanje sa bogatom istorijom Češke i njene prošlosti.


Prostire se na površini od oko 70.000 kvadratnih metara, što ga čini jednim od najvećih drevnih zamkova na svetu. Sastoji se od raznih zgrada, uključujući impresivnu katedralu Svetog Vida, Staru kraljevsku palatu, baziliku Svetog Đorđa i mnoge druge. Svaka struktura u kompleksu dvorca prikazuje različite arhitektonske stilove, od gotike do renesanse i baroka,  a brojni detalji odraz su kompleksnog zanatskog umeća koje izaziva divljenje.


Ako ste se pitali šta videti u Pragu, preporučujemo da prilikom posete Praškom dvorcu prisustvujete ceremoniji smene straže. Ovaj svečani događaj održava se svakog sata na glavnom ulazu u zamak kada stražari, obučeni u tradicionalne uniforme, marširaju precizno, stvarajući zadivljujući spektakl. To je odličan način da doživite tradiciju i običaje Češke i njenog glavnog grada.


Pored svog istorijskog i arhitektonskog značaja, Praški zamak nudi i panoramski pogled na grad koji oduzima dah. Sa dvorca se mogu videti neopisivi pejzaži koje šaraju šarmantni krovovi Praga, reka Vltava i živopisne četvrti grada. Sve u svemu, ovo je savršeno mesto za stvaranje nezaboravnih uspomena fotografijom i doživljaj sveukupne lepote Praga iz drugačije perspektive.


Karlov most: remek – delo gotičke arhitekture


Jedna od najpoznatijih znamenitosti u Pragu i atrakcija koju je obavezno videti tokom putovanja u Prag jeste Karlov most. Prvobitno nazvan Kameni most, Karlov most se proteže preko reke Vltave i povezuje Stari grad sa Malom stranom. Gradnja mosta započeta je u 14. veku po narudžbini kralja Karla IV, kako bi zamenio stari Juditin most koji je bio teško oštećen u poplavama.


Most je projektovan tako da ne predstavlja samo praktičan spoj dve obale, već i da istovremeno predstavlja simbol kraljeve moći i značaja Praga kao prestonice Svetog rimskog carstva. Izgrađen je od blokova peščara i na sebi ima 30 svetaca, 16 lukova i tri kule mosta. Najpoznatija kula je Starogradski most, sa koje se pruža panoramski pogled na most i grad. Ipak, jedna od jedinstvenih karakteristika Karlovog mosta je niz statua koji se nižu sa njegovih strana. Ove statue su dodate na most u 17. i 18. veku i prikazuju različite svece i verske ličnosti. Najpoznatija statua je statua Svetog Jovana Nepomuka, za koju se veruje da donosi sreću kada se dodirne. Statue su postale sastavni deo šarma mosta i popularno su mesto za pravljenje umetničkih fotografija, a ovde se uvek mogu naći muzičari koji sviraju tradicionalnu češku muziku, slikare koji beleže lepotu Praga i zanatlije koji prodaju ručno rađene suvenire. Atmosfera na mostu je u svakom delu godine živahna i praznična, posebno tokom letnjih meseci.


Praška nacionalna galerija: mesto za ljubitelje umetnosti


Ljubitelji umetnosti, kulture i istorije, prilikom putovanja u Prag ne smeju propustiti posetu jednoj od najlepših galerija u Pragu – Praškoj nacionalnoj galeriji. To je jedna od najvećih umetničkih galerija u Češkoj koja prikazuje veliki broj umetničkih dela koja obuhvataju različite periode i stilove. Galerija je smeštena u nekoliko istorijskih zgrada, uključujući Sajamsku palatu (Veletržni), koja je sama po sebi arhitektonsko remek - delo. Dok lutate halama galerije, ne samo da ćete naići na izuzetna umetnička dela, već i steći uvid u istoriju i umetnički razvoj zemlje. Od srednjovekovnih, religioznih slika do avangardne moderne umetnosti, Praška Nacionalna galerija nudi zadivljujuće putovanje kroz vreme i umetnički izraz.  Zbirka galerije obuhvata radove renomiranih čeških umetnika kao što su Alfons Muha, František Kupka i Jozef Čapek, kao i svetskih majstora poput Pabla Pikasa i Vinsenta van Goga.


Svojim raznovrsnim spektrom slika, skulptura i remek – dela dekorativne umetnosti, galerija nudi sveobuhvatan pregled istorije umetnosti, što je čini idealnim mestom  za posetu svih ljubitelja umetnosti.

Pozovite