Toskana Putovanje Firenca 2024

Toskana Putovanje Firenca Autobusom

Toskana 2024 Aranžmani

 

Toskana Putovanje Firenca 2024 - Mesto gde se krije sunce. Savršeno izvajani predeli puni raznobojne flore pripadaju jednom od najmirnijih i najčešće posećenih predela u samoj Italiji. Domaćinske kućice u širokim razmacima bruje od priča starih Italijana, smeha, igre i naravno nezaobilaznog kuvanja. Ova predivna regija svojim mirisnim čempresima priča priče datirane hiljadama godina unazad. Prilikom posete Toskani, ne propustite da sa nama obiđete arhitektonska dela - toranj u Pizi i čuveni netaknuti grad iz doba velelepne renesanse pod imenom Luka. Vodimo vas i u Sijenu, na Piazza del Campo, gradski trg u obliku školjke koji je poznat po konjskim trkama „Palio di Siena“. Posle predaha u nekoj od bodega i degustaciji toskanskih vina nastavljamo do San Điminjana - srednjovekovni grad kojim dominira četrnaest tornjeva. Ovaj toskanski gradić je poznat i po belom vinu - Vernaccia di San Gimignano koje prosto morate probati! Za ljubitelje istorije, umetnosti i dobrog vina, toskanska regija je pravo mesto za odmor očiju i duše. Toskana Putovanje Firenca 2024


 

Firenca, centralno mesto putovanja u Toskanu


Firenca predstavlja glavni grad istimene provincije i regiona Toskane. Smeštena u centralnoj Italiji, na oko 230 km od Rima, Firenca je okružena brdovitim predelom koji krase vile, čempresi, vinogradi i voćnjaci. Od svog osnivanja (1. vek p.n.e.) do danas, Firenca je bila i republika, a kratko i glavni grad Italije (od 1865. do 1870. godine).


Grad je smešten na reci Arno i poznat je po svojoj istoriji, a posebno po renesansnom dobu u kome su se intenzivno razvijale umetnost i arhitektura. Upravo je u periodu od 14. do 16. veka, Firenca je označena kao trgovinski i finansijski centar, i mesto rođenja najvećih umetnika.


Od 1892. godine, Firenca se nalazi na Unesco-voj listi svetske baštine zbog čega je prošlost Firence ono što održava njenu slavu u modernom svetu. I pored toga što je zadržala svoju srednjovekovnu lepotu, u ovom gradu se mogu naći elegantni trgoivi, renesansne palate i umetničke galerije, a uticaj koji ostvaruje na razvoj arhitekture, mode, gastronomije, nauke i religije je nemerljiv.


Firenca: Jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na svetu


Firenca se može istaći kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na svetu. Za ljubitelje umetnosti, podatak da je Firenca poslednji očuvani renesansni grad na svetu, organizovanje putovanja u Firencu predstavlja pravi izazov. Čitav spektar različitih umetničkih dela koji su izloženi u galerijama Pitti i Uffizi čini da Firenca bude označena kao umetnička prestonica Italije. Rodni grad velikog broja istorijskih ličnosti, među kojima se ističu Dante, Leonardo da Vinči, Botičeli, Nikoli Makijaveli, Mikelanđelo i Donatelo i drugi, priča priče kroz umetnička, književna i naučna dela, koja svedoče o prošlosti ovog grada. Pravi razlozi putovanja u Firencu kriju se upravo u njenoj istoriji.


Uske ulice i skrivene tajne istorije Firence


Iako broji više od 370 hiljada stanovnika, i predstavlja jedan od većih gradova Toskane, Firenca u sebi krije tajne mira i laganog, lagodnog života. U odnosu na druge italijanske gradove, Firenca je daleko mirnija i karakteriše se velikim brojem pešaka koji razgledaju izloge, uživaju u uličnim specijalitetima ili jednostavno uživaju u baštama nekog od mnogobrojnih kafića.


Srednjovekovna istorija krije veliki broj tajni koje treba istražiti prilikom putovanja u Firencu. Od Palate Mediči i istraživanja samih početaka perioda renesanse, načina na koji su se razvijali trgovina i bankarstvo, preko priča o tome kako je Mikelanđelo otkriven i razloga zbog kojih Hilter nije želeo da uništi Ponte Vecchio tokom Drugog svetskog rata.


Ponte Vecchio – prepoznatljiv most Firence


Iako možda nikada nećemo saznati da li je istina da je Hitler poštedeo Ponte Vecchio zbog toga što je uživao u lepoti ovog mosta, Ponte Vecchio danas predstavlja jedan od najpoznatijih istorijskih mostova u Evropi. Izgrađen sa prodavnicama i zatvorenim prolazima, ovaj most nosi određenu vrednost koja je utkana ne samo u prodavnicama već i u njegovom opstanku tokom vremena. Od kasnog 16. veka do danas, u brojnim prodavnicama na mostu se prodaju zlato, srebro i dragulji.


Na krovu prodavnice koja gleda na trg u sredini mosta, stoji drevni sunčani sat koji svoju potporu ima u mermernom stubu. Ovaj sat okrenut je ka jugu i pokazuje kanonske sate koji su prikazani belim mermernim čašama podeljenim tankim stubovima. Ovaj sat predstavlja ukras mosta, koji je izrađen posle njegove obnove nakon poplave. Potpuni užitak upoznavanja istorije i tajni koje šapuće najpoznatiji most u Firenci se, osim sa kopna, može doživeti i sa reke, zbog čega izlet čamcem pruža potpuni doživljaj Ponte Vecchia.


Firenca je srce Toskane


Iako je Firenca srce Toskane, putovanje u Toskanu predstavlja pravi izazov. Jer, Toskana, sa svojim spektakularnim gradovima, mestima i pejzažima pruža veliki broj mogućnosti za odmor i uživanje. Od istorijskih gradova, Firenca, Sijena, Pisa, Lucca, San Gimigiano i Cortona, do pejzaža nepreglednih polja vinograda i čempresa, Toskana poziva na putovanje.


Toskana krije i najpoznatiju vinsku regiju Chianti Classico, koja se nalazi između Firence i Sijene. Predeli ovog vinskog podneblja predstavljaju neponovljivo iskustvo jer živopisna sela kriju veliki broj vinarija u kojima je moguće degustirati vino (autentično vino se pravi od 80% suvinjona) i okustiti neke od najboljih sireva Italije.


Upravo je toskanska kuhinja zasnovana na korišćenju reciklaže, zbog čega nije redak slučaj da se ostaci već spremljenih jela ponovo koriste. Tako su nastala neka od najpopularniijih jela: ribolito (supa od povrća i hleba), papa al pomodoro (supa od paradajza i hleba) i panzanela (salata od hleba i povrća). Druga jela po kojima je poznata toskana jeste Fiorentina stejk, hleb sa slatkim grožđem i keks sa pečenim bademima.


Raznolikost predela i pejzaža, veliki broj gradova koji pričaju priču svoje priče iz davnina, nose sa sobom veliki broj interesantnih činjenica i tajni koje vredi otkrivati. Putovanje u Toskanu, vožnja čuvenim Val d'Orcia, upoznavanje novih gradova i degustacija najlepših vina, nosi nezaboravne uspomene putovanja u ovaj deo Italije.

Da li ste znali? Toskana svojim prelepim krajolikom bila je mesto radnji velikog broja filmova: Život je lep, Gladijator, Pod suncem Toskane, Hanibal, Twilight Saga i drugi.

 Toskana Putovanje Firenca Autobusom 2024

Toskana Putovanje Firenca 2024

FLORENCE WEATHER
 
Šta sve treba da vidite i uradite u Firenci
Firenca: Istorija i Kultura
Firenca Znamenitosti
5 mesta koje obavezno videti u Firenci

 

 

generali osiguranje

opšti uslovi putovanja

ugovor o subagenturi

Broj polise 3000005036991 Kompanije Milenium Osiguranje ado koja važi od 25.10.23-25.10.24 godine

pokriće polise do 30.000 eura i  granacija putovanja do 30.000 eura

Pozovite