Šta sve treba da vidite i uradite u Firenci


Šta sve treba da vidite u Firenci

Šta sve treba da uradite u Firenci

Iako o biseru renesansne Italije, Firenci, ne treba puno govoriti, svakako je važno istaći njenu lepotu, kulturu i umetnost koja čini srce ovog grada. Smeštena na obalama reke Arno, Firenca se ističe svojom impresivnom arhitekturom koja odiše još bogatijom istorijom. Istovremeno i spomenik prošlosti i živa kulturna oaza, ovo je mesto u kome su nastajala najveća i najpoznatija umetnička i književna dela. Pored toga, Firenca je grad koji ponosno priča priče o svojim stanovnicima, umetnicima i intelektualcima, Leonardu Da Vinčiju, Danteu Algijeriju, Mikelanđelu, Botičeliju, Galileju i Makijaveliju. Sa svih srana posmatrano, Firenca je jedan od toskanskih gradova koji je poslužio kao inspiracija generacijama umetnika, filozofa i intelektualaca, a i danas nastavlja da očarava svojom izuzetnom lepotom i nasleđem. Zato, ako se pitate šta je to što treba videti i uraditi u Firenci, izdvajamo nekoliko ključnih stvari.

Popnite se na kulu firentinske katedrale Santa Maria Del Fiore


Poseta Firenci prosto mora početi obilaskom jedne od najpoznatijih katedrala – Il Duomo ili Santa Maria Del Fiore. Ovo zapanjujuće arhitektonsko remek - delo dominira obrisom grada i simbol je bogate istorije Firence. Složeni detalji na fasadi i velelepne freske i umetnička dela smeštena u njenoj unutrašnjosti samo su deo ukupnog doživljaja.


Naime, najvažniji deo posete katedrali Santa Marija del Fiore jeste penjanje na vrh njene kupole. Iako je možda potrebno malo truda da se se uspenjete na 463 stepenika do vrha, dok se penjete, možete uživati izbliza i sagledati složenost same konstrukcije i unutrašnjih slojeva kupole, diviti se freskama Strašnog suda. Uočićete da je nivo detalja i izrade zaista izvanredan, i to je prilika da se ceni veština i umetnost renesansnih majstora. A kada dođete do vrha, panoramski pogled koji se pruža sa terase kupole je apsoultno vredan svakog koraka. Ako imate sreće i dan bude vedar, možete uživati i u toskanskom krajoliku i čempresima koji se ponosno izdižu u daljini.


Dom renesansne umetnosti: Galerija Ufici


Još jedna atrakcija u Firenci koju obavezno morate posetiti je Galerija Ufici. U ovom svetski poznatom muzeju nalazi se najveća kolekcija renesansne umetnosti, koja prikazuje radove Botičelija, Mikelanđela, Da Vinčija. Poseta ovoj galeriji znači spremnost da se uputite na putovanje kroz istoriju umetnosti, pri čemu svaka soba prikazuje neverovatne slike, skulpture i tapiserije.


Most koji odoleva vremenu: Ponte Vecchio


Šetnja mostom Ponte Vecchio u Firenci je zaista očaravajuće iskustvo koje jednostavno morate iskusiti. Ovaj kultni most, koji datira iz srednjeg veka, nije samo prelepo arhitektonsko remek - delo već i jedan od najlepših delova grada. Jedinstvena konstrukcija mosta, sa svojim karakterističnim lukovima i šarmantnim zgradama koje se nižu sa njegovih strana, kao i njegov bogat istorijski značaj ukazuje na mesto i ulogu koju je imao u prošlosti. Prvobitno izgrađen u rimsko doba, most je svedočio vekovima istorije i preživeo je brojne poplave i ratove. U periodu renesanse postao je mesto okupljanja umetnika, zanatlija i trgovaca, koji su na mostu postavljali svoje radnje. Danas, dok šetate mostom Ponte Vecchio, još uvek možete da osetite odjeke prošlosti i zamislite živahnu atmosferu koja je nekada ispunjavala njegove užurbane ulice. Tokom Drugog svetskog rata, kada su se Nemci povukli iz Firence, uništili su sve mostove u gradu osim ovog. Ovaj čin dodatno je učinio most moćnim simbolom nade i opstanka.


Danas, na mostu se nalaze prodavnice suvenira i umetničkih dela, kao i brojne juvelirnice. Sigurni smo da ćete baš ovde pronaći uspomenu na putovanje u Firencu i most koji će ostati u najlepšem sećanju.


Kuhinja i specijaliteti Firence, glavnog grada toskanske regije


Kada posetite Firencu, pored svih znamenitosti, morate napraviti predah i nešto pojesti. Zato, kada ste u Firneci, obavezno probajte lokalni specijalitet, čuveni firentinski biftek. Da biste uživali u ovom specijalitetu, preporučujemo odlazak u Trattoria Mario, koja se nalazi u blizini centralne pijace (Mercato Centrale). Ipak, ako poželite da probate više, tada ćete upravo na Mercato Centrale pronaći raznolike specijalitete autentične toskanske kuhinje: od svežih proizvoda, mesa, sireva i drugih lokalnih delicija, pa sve do restorana u kojima možete jesti čuvenu testeninu, hrskavu picu ili se zasladiti osvežavajućim sladoledom.


Od uličnih specijaliteta, prepoučujemo tradicionalni sendvič „panino al lampredotto“ koji se tradicionalno pravi od sporo kuvanih iznutrica u začinskom bilju a koje se preliju ukusnim sosom. Ovo je jednostavna i popularna ulična hrana koja predstavlja pravi odraz skromne, a tako ukusne, firentinske hrane.


Noćni život i dobar provod u Firenci


Iako je poznata po svojoj bogatoj istoriji i kulturnim atrakcijama, Firenca se može pohvaliti i burnim noćnim životom. Od modernih barova do urbanih noćnih klubova, sigurni smo da ćete naći idealno mesto za provod tokom svog putovanja u Toskanu i obilazak Firence.


Najveći broj barova i pabova smešten je u okrugu Oltarno, dok je trg Santo Spirito posebno popularno mesto, poznato po dobrom noćnom provodu i zabavama na otvorenom. Za nešto malo luksuzniji provod, Piazza della Republika se može pohvaliti elegantnim kafićima i restoranima koji posebno ožive noću. Čak i za one koji više vole alternativnu i podzemnu scenu, Firenca se može pohvaliti dobrim izborom u okrugu Rifredi. Ova oblast je poznata po svojim undergraund klubovima i velikim brojem mesta u kojima možete slušati muziku uživo, uživati u nastupima lokalnih bendova i DJ-eva. U poređenju sa urbanim delom grada, atmosfera je ovde mnogo opuštenija.

Pozovite