Firenca: Istorija i Kultura


Firenca Istorija i Kultura

Firenca: Istorija Kultura

Firenca, jedan od najlepših gradova Toskane, ali i glavni grad toskanske regije, predstavlja jedno od onih mesta u kojima se bogata istorija prepliće sa kulturom i izvanrednim lepotama. To je ujedno mesto gde se susreću umetnost, arhitektura i istorija, stvarajući neprocenjivo kulturno blago koje oduševljava posetioce iz celog sveta. Ako planirate putovanje u Italiju, tada je Firenca jedan od onih gradova koje nikako ne smete da zaobiđete. Kako je Firenca grad koji ima najveći uticaj na razvoj umetnosti, kulture i istorije ne samo u Italiji, već i čitavoj Evropi, nemojte propustiti mogućnost da obiđete najpoznatije muzeje i galerije (npr. Galleria Ufizzi), razgledate arhitekturu i divite se čudesnoj katedrali Santa Maria del Fiore, šetate obalom reke Arno i uživate u lokalnim specijalitetima.


Antička lepota Firence


Bogata i fascinantna istorija Firence seže još u vreme antičkog Rima. Naime, grad su osnovali Rimljani 59. godine pre Hrista i prvobitno je Firenca bila vojno naselje. Međutim, grad je postepeno dobijao na značaju i u srednjem veku postao mesto razvoja trgovine i ekonomski centar.


Iako mnogi antički artefakti iz Firence nisu preživeli do danas, mnogi važni arheološki nalazi se mogu i danas videti (npr. rimski amfiteatar, akvadukt i dr.). Nakon pada Zapadnog rimskog carstva u 5. veku, Firenca je doživela turbulentnu tranziciju i promene u vlasti tokom srednjeg veka, pre nego što je postala komuna i kasnije Medičijeva republika u renesansnoj eri.


Zlatno doba Firence za vreme renesanse


Tokom renesanse, Firenca je doživela svoje najlepše dane i postala središte umetničkih i intelektualnih aktivnosti. Za vreme vladavine porodice Mediči, Firenca je postala i mesto kulturnog preporoda što je ostavilo dubokog traga na razvoj grada i njegove okoline. S obzirom da je porodica Mediči, u to vreme, bila jedna od najuticajnijih porodica u Firenci zahvaljujući svojoj veštini u poslovima sa novcem i bankarstvu, ovaj period njihove vladavine označen je kao period Zlatnog doba Firence. U to vreme, grad se razvijao na svim poljima, a Firenca je postala mesto koje je iznedrilo veliki broj umetnika kao što su Leonardo da Vinči, Mikelanđelo i Botičeli.


Dakle, porodica Mediči igrala je značajnu ulogu u kulturnom i političkom razvoju Firence u to vreme jer je zahvaljujući njenoj vladavini Firenca postala centar učenja i obrazovanja. Pored toga što su osnovali Mediči biblioteku koja i danas sadrži veliku kolekciju rukopisa, knjiga i drevnih tekstova, što je čini centrom za naučna istraživanja, svojim angažovanjem su privlačili veliki broj naučnika i mislilaca iz cele Evrope. Razlog je bio pristup resursima Mediči biblioteke, što je dodatno doprinelo razvoju reputacije grada kao centra intelektualnih aktivnosti. Pored svog doprinosa umetnosti, porodica Mediči je igrala ključnu ulogu u intelektualnom razvoju Firence i i razvoju arhitekture.


Uloga Firence u ujedinjenju Italije


Nakon perioda renesanse, a u periodu od 17. do 20. veka, Firenca je doživela značajne kulturne, političke i društvene promene. Grad je odigrao ključnu ulogu u ujedinjenju Italije, sredinom 19. veka kada je na kratko postao i prestonica. U vreme kada je grad imao ulogu prestonice (od 1865. do 1871. godine), Firenca je prošla kroz period značajne modernizacije i urbanog razvoja kako bi odgovorio na zahteve novih uloga.


Tokom ovog vremena izgrađene su mnoge važne zgrade i spomenici, koji odražavaju arhitektonske stilove i trendove tog doba što se da primetiti na velikim gradskim bulevarima, palatama i javnim trgovima. Pored svog političkog značaja, Firenca je i dalje bila središte umetničkih i intelektualnih aktivnosti tokom 19. i 20. veka. Grad je privukao renomirane umetnike, pisce i mislioce koji su bili privučeni njegovom bogatom kulturnom baštinom i živom atmosferom.


Umetničko i kulturno nasleđe grada


Još od sredine 16. veka, tačnije 1563. godine, Accademia di Belle Arti imala je važnu ulogu u negovanju i promovisanju umetničkog talenta koji se održao do danas. Umetnici kao što su Mikelanđelo, Botičeli i Leonardo da Vinči ostavili su neizbrisiv trag u umetničkom nasleđu Firence, a grad je takođe postao centar književnih i filozofskih pokreta. Intelektualnoj reputaciji grada dodatno su doprinele ličnosti poput Dantea Aligijerija i Nikolo Makijavelija.


Čak i u kasnijem periodu, pa sve do danas, kulturna i umetnička scena Firence se postepeno razvija. Od rađanja futurističkog pokreta koji se zalagao za prihvatanje savremenih i modernih  tehnologija, do značajnog angažovanja u razvoju italijanske kinematografije, Firenca je učvrstila svoju poziciju kako na kulturnoj, tako i na umetničkoj sceni.


***


Danas, Firenca je grad koji predstavlja odraz bogate istorije, mesto koje priča priču kroz brojne istorijske znamenitosti, muzeje i umetničke galerije. Putovanje u Firencu je putovanje koje pruža mogućnost da istražite istoriju i kulturu grada, uživate u impozantnim remek -delima najpoznatijih umetnika koji su ostavili traga na umetnost i kulturu ne samo Firence, već i čitave Italije i drugih evropskih zemalja.

Pozovite