5 mesta koje obavezno videti u Firenci


5 mesta koje treba videti u Firenci

5 mesta koje obavezno videti Firenca

Putovanje u Firencu nije samo još jedno putovanje koje ćete dodati na listu destinacija koje ste obišli. To je putovanje koje će Vas odvesti u nezaboravnu avanturu istraživanje bajkolikog grada smeštenog na obali rece Arno.


Ova prelepa italijanska destinacija nije samo kulturna prestonica Toskane, već i kolevka renesanse i dom velikog broja umetnika. Iz Firence potiču velikani svetske umetnosti kao što su Mikelanđelo, Leonardo da Vinči i Dante Algijeri, ostavljajući svetu nasleđe koje je neizmerno vredno. Ali Firenca nije samo mesto gde se pripoveda bogata istorija, već i mesto gde se ona živo oseća na svakom koraku. Od remek - dela umetnosti i arhitekture do bogate italijanske kuhinje i toplih osmeha domaćina, Firenca je grad koji će Vas očarati svojim šarmom i jedinstvenošću. Za Vas izdvajamo pet mesta koje treba obavezno videti u Firenci a koja će pružiti jedinstven spoj kulture, istorije i lepote koja oduzima dah

1.    Galerija Ufici

Kada pomislimo na vrhunsku umetnost i neprocenjive umetničke dragocenosti, jedno ime odmah izbija u prvi plan: Galerija Uffizi Galerija Ufici (Galleria degli Uffizi). Smeštena u srcu Firence, ova galerija predstavlja blistavu riznicu italijanske umetnosti, čiji sjaj seže unazad više od pet vekova. Upravo iz tog razloga Galerija Ufici očarava i samim mestom na kome se nalazi. Smeštena u veličanstvenoj zgradi iz 16. veka, Galerija je svedočanstvo veličine i elegancije renesansnog perioda. Zadivljujuća arhitektura, složeni i kitnjasti ukrasi dodatno ukazuje na veličanstvenost same zgrade, ističući njenu važnost.


Kolekcija muzeja obuhvata umetnička dela koja potiču iz različitih istorijskih perioda i prikazuje umetnička dostignuća nekih od najvećih umova u istoriji čovečanstva. Poseta Uficiju nije samo prilika da se dive lepoj umetnosti, već i prilika da se upozna kulturno i istorijsko nasleđe Firence. Svako umetničko delo priča priču, nudeći pogled u prošlost i omogućavajući posetiocima da se povežu sa ljudima i idejama koje su oblikovale Firencu i svet. Sa delima velemajstora kao što su Botičeli, Mikelanđelo, Leonardo da Vinči i Rafael, Ufici nudi jedinstvenu priliku da postanete svedok evolucije umetnosti tokom vekova.


2.    Firentinska katedrala (Il Duomo)


Visoko iznad Firence, poput anđela čuvara, uzdiže se velelepna građevina koja zrači svojom veličinom i neopisivom lepotom -  Firentinska katedrala. Poznata i kao „Santa Maria del Fiore“, ova katedrala je ne samo duhovni centar grada, već i ikona renesanse i arhitektonsko čudo.


Njena izgradnja, koja je započeta u 13. veku i trajala gotovo 150 godina, predstavlja ostavištinu gradu i odu strpljenju, veštini i posvećenosti srednjovekovnih graditelja. Firentinska katedrala očarava svojim mermernim fasadama kako spolja tako i unutra, vitražima koji prikazuju besprekornu igru svetlosti i senki i impresivnim kupolama koje izgledaju kao da dotiču nebo.
Upravo se za same kupole vezuje i najčešće pričana priča. Naime, Bruneleskijeva kupola kako se još naziva, predstavlja jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća renesanse i tehnički podvig koji je izazvao divljenje i inspiraciju vekovima. Ono što ovu kupolu čini posebnom jeste činjenica da je projektovana i izgrađena bez korišćenja skele, što je bila revolucionarna ideja u to vreme. Filipo Bruneleski, inovativni arhitekta koji je projektovao kupolu u 15. veku, razvio je genijalnu tehniku izrade kupole koristeći mešavinu crvene opeke i belog mermera. Da bi dokazao svoju genijalnost, on je organizovao takmičenje u kojem su arhitekte i graditelji trebali da predstave svoje ideje za izgradnju kupole, ali nijedan od njih nije mogao da izradi nacrte za unutarnji skelet.


Bruneleskijeva kupola je izgrađena sa spektakularnom duplom školjkom i danas predstavlja ne samo arhitektonsko čudo već i simbol Firence i renesanse. Moguće je i popeti se na sam vrh kupole i uživati u izvanrednom panoramskom pogledu na Firencu, što je dodatni razlog zbog koje je ovo mesto na listi top pet atrakcija koje obavezno treba videti u Firenci.


3.    Most Ponte Vecchio


Putovanje u Firencu podrazumeva i obilazak i upoznavanje sa jednim od najpoznatijih simbola ovog predivnog toskanskog grada – most Ponte Vecchio. Ovaj most je prava arhitektonska i kulturna atrakcija koja datira još iz srednjeg veka.


Jedna od jedinstvenih karakteristika mosta Ponte Vecchio je Koridor Vasari, uzvišeni zatvoreni prolaz koji povezuje most sa Palaco Vecchio i galerijom Uffizi. Ovaj hodnik je 1565. godine izgradio arhitekta Đorđo Vazari i koristila ga je porodica Mediči za kretanje između svoje rezidencije i vladinih kancelarija bez potrebe da se meša sa običnim ljudima. Danas Vazarijev koridor nije otvoren za javnost, ali njegovo prisustvo doprinosi intrigi i privlačnosti Ponte Vecchija.


Dodatno, ono što ovaj most čini posebnim je i činjenica da je preživeo mnoge istorijske događaje, uključujući i Drugi svetski rat. Kada su susedni mostovi bili uništeni, Ponte Vecchio je ostao netaknut, što ga čini još značajnijim delom firentinske istorije.


Danas je ovaj most poseban po tome što predstavlja mesto gde se tradicija i umetnost spajaju na jedinstven način. Prepun malih radnji i prodavnica koje prodaju nakit, umetničke radove i suvenire, most je takođe poznat po svojim karakterističnim arkadama i kamenim zgradama koje se protežu preko reke Arno. Upravo ovakva pozicija mosta nudi prelep pogled na samu reku Arno i grad, što ga čini idealnim mestom za šetnju, posebno u večernjim satima.


4.    Piazza della Signoria


Centralni trg u srcu Firence, Piazza della Signoria, jedno je od najživopisnijih i najpoznatijih mesta u ovom prelepom gradu. Ovaj trg je okružen istorijskim zgradama, muzejima i skulpturama koje odišu bogatom istorijom i umetnošću. Ovo je mesto na kome ćete najviše uživati jer se ovde mogu videti brojne atrakcije kao što su:


-    Palazzo Vecchio, impozantna srednjovekovna palata koja je služila kao sedište Firentinske republike. Ova građevina je prepoznatljiva po svojoj visokoj kuli i zadivljujućoj fasadi, a unutar nje se nalazi i umetnička galerija koja čuva umetnička dela od neprocenjive vrednosti;
-    Replika čuvene statue Mikelanđelovog Davida (originalna statua se nalazi u obližnjem muzeju Galleria dell'Accademia);
-    Fontana di Nettuno (Fontana Neptuna), izgrađena u 16. veku koja sa Neptunovom impozantnom figurom daje fontani dozu moći i vlasti;
-    Loggia dei Lanzi, otvorena galerija skulptura koja privlači mnoge posetioce.
Ovaj trg je mesto gde se prošlost i sadašnjost spajaju, čineći ga nezaobilaznom tačkom svake posete Firenci.


5.    Boboli Gardens


Ljubitelji prirode ali i svi oni koji žele da predahnu od umetničke strane Firence, uputite se u park Boboli (Giardino di Boboli), najlepše italijanske vrtove iz doba renesanse. Park Boboli je dizajniran u 16. veku a na njegovom stvaranju, po nalogu porodice Mediči, bile su angažovane najpoznatije pejzažne i građevinske arhitekte. Dok istražujete ogromno prostranstvo vrtova, naići ćete na lepo uređene travnjake, složene skulpture i elegantne fontane. Ovaj veličanstveni park obuhvata široku teritoriju i obiluje skulpturama, fontanama, terasama i bujnim zelenilom.
Jedna od najupečatljivijih karakteristika Parka Boboli je terasa s koje se pruža spektakularan panoramski pogled na Firencu i okolne predele. Posetioci mogu uživati u šetnji kroz lepo uređene staze, u hladovini vekovnih stabala, i diviti se brojnim skulpturama i raskošnim fontanama koje krase vrt.


Pored svoje estetske privlačnosti, vrt Boboli ima i veliki kulturni značaj. Služio je kao izvor inspiracije za mnoge renomirane umetnike i arhitekte kroz istoriju. Dizajn vrtova uticao je na razvoj formalnih vrtova širom Evrope, čineći ih važnim orijentirom u evoluciji pejzažne arhitekture. Od 18. veka, ovaj vrt je otvoren za javnost i predstavlja pravu oazu mira i lepote, nudeći beg od živahne gradske gužve u Firenci i priliku da se na drugačiji način upoznate sa bogatom istorijom i umetničkim nasleđem ovog regiona.

Pozovite