Firenca Znamenitosti


Firenca - Znamenitosti

Firenca Zanimljivosti

U srcu Toskane, središnjem delu Italije, nalazi se Firenca. Ovaj grad, koji istovremeno izaziva osećaj očaranosti i divljenja vekovima unazad, prestonica je toskanske regije i smatra se kolevkom renesanse i kulturološkim središtem koje je oblikovalo tok umetnosti, nauke i filozofije. Šetajući ulicama Firence i provodeći vreme na njenim trgovima, bićete upoznati sa remek - delima veličanstvene istorije, impozantnom arhitekturom i blistavim umetničkim delima.


Katedrala Santa Maria del Fiore – anđeo čuvar grada


Jedna od najlepših znamenitosti u Firenci je kultni Duomo, zvanično poznat kao katedrala Santa Maria del Fiore. Ovo veličanstveno arhitektonsko remek - delo se uzdiže visoko iznad grada zahvaljujući svojoj impresivnoj kupoli koju je dizajnirao Filipo Bruneleski.


Treba imati u vidu da ova katedrala nije samo simbol Firence već i svedočanstvo o bogatoj istoriji grada i njenom umetničkom nasleđu. Pored same unutrašnjosti katedrale koja je podjednako zapanjujuća kao i njena spoljašnjost, za javnost je otvorena mogućnost penjanja na vrh kupole i uživanju sa terase u panoramskom pogledu na Firencu koji oduzima dah.


Najimpozantniji muzej umetnosti na svetu: Galerija Ufici


Galerija Ufici, jedan je od najstarijih i najpoznatijih muzeja umetnosti na svetu. Smeštena u veličanstvenoj renesansnoj palati, Galerija Ufici je dom velike kolekcije umetničkih dela od neprocenjive vrednosti, uključujući remek dela renomiranih umetnika kao što su Botičeli, Mikelanđelo i Leonardo da Vinči. Šetnja kroz galeriju je kao putovanje kroz istoriju italijanske umetnosti, pri čemu svaka soba prikazuje drugačiji period i stil. Ljubitelji umetnosti i istorije podjednako će biti očarani lepotom i značajem izloženih umetničkih dela.


Most koji odoleva zubu vremena: Ponte Vecchio


Ponte Vecchio je čuveni, srednjevekovni, kameni most preko reke Arno. Ovaj most nije samo slikovit prizor koji oduzima dah već i značajna istorijska znamenitost Firence. Ono što ovaj most čini zaista jedinstvenim je niz prodavnica smešten duž njegovih strana, a to je  tradicija koja datira još od 13. veka. Ove radnje su prvobitno bile zauzete mesarima, ali danas u njima nalaze zlatare, trgovci umetninama i prodavci suvenira. Šetnja mostom Ponte Vecchio pruža zadivljujući pogled na reku i okolne zgrade, što ga čini omiljenim mestom za ljubitelje dobre fotografije ali i sve one koji žele da upotpune svoje putovanje u Firencu dozom romantike.


Dom porodice Mediči, Palazzo Pitti


Palazzo Pitti je veličanstvena renesansna palata koja je prvobitno izgrađena za porodicu Piti, ali je kasnije postala rezidencija moćne porodice Mediči. Palata je svedočanstvo o bogatstvu i uticaju dinastije Mediči, koja je igrala značajnu ulogu u kulturnoj i političkoj istoriji Firence. Spoljašnjost palate ima veliku fasadu sa simetričnim prozorima i centralno dvorište. Unutrašnjost je podjednako impresivna, sa raskošno uređenim sobama i kitnjastim freskama koje krase plafone i zidove. Palata je otvorena za javnost i posetioci mogu istraživati različite sobe i galerije od kojih svaka nudi uvid u raskoš i sjaj porodice Mediči. Čak nekoliko muzeja i galerija je smešteno unutar palate, uključujući Palatinsku galeriju, Kraljevske apartmane i Galeriju moderne umetnosti, u kojima je izložena impresivna kolekcija umetničkih i istorijskih artefakata.


Dom Mikelanđelovog Davida: Galeria Dell' Accademia


Galleria dell' Accademia, često nazvana samo Akademija, je obavezno mesto koje treba posetiti posebno ako ste ljubitelj umetnosti i istorije. U njemu se nalazi jedna od najpoznatijih skulptura na svetu, Mikelanđelov David. Ovo kultno remek - delo visoko je oko 5 metara (sa postoljem) i predstavlja neverovatan simbol renesansne umetnosti. Pored Davida, u galeriji se nalaze i druga Mikelanđelova dela, uključujući njegove nedovršene skulpture poznate kao Zatvorenici. Ove skulpture pružaju jedinstven uvid u umetnikov stvaralački proces i svedoče o njegovoj genijalnosti.


Međutim, Akademija nudi uvid i u bogatu kolekciju drugih umetničkih remek – dela iz različitih perioda italijanske umetnosti i umetnika poput Botičelija, Girlandaja, Učela i Sarta. Ove slike pružaju uvid u umetničko i kulturno nasleđe Firence tokom perioda renesanse.


Centralni trg u Firenci: Piazza della Signoria


Piazza della Signoria je centralni gradski trg Firence, mesto gde se prošlost i sadašnjost susreću, a istorija, umetnost i kultura se međusobno dopunjuju. To je jedna od najposećenijih lokacija u gradu, a njegova istorija seže unazad vekovima. Trgom dominira inpozantna srednjevekovna palata, Palazzo Vecchio, koju krasi visok toranj. Ova palata je bila političko središte Firentinske republike, a danas je fascinantan spomenik bogate prošlosti grada.


Impresivne skulpture koje krase trg izazivaju najveće divljenje a među njima se izdvaja replika čuvene statue Davida Mikelanđela ali i druga remek - dela, uključujući Bronzinoovu skulpturu „Merkur" i Fontanu Neptuna iz 16. veka.


Biblioteka Mediči Laurencijana: mesto retkih rukopisa i knjiga


Najpoznatija istorijska bibilioteka u Firenci koja datira iz 16. veka projektovana je po zahtevu porodice Mediči, a projektovao ju je niko drugi do Mikelanđo. Biblioteka je dobila ime po Lorencu de Medičiju, koji je bio istaknuti pokrovitelj umetnosti i nauke tokom renesanse. Smatra se jednom od najvažnijih biblioteka na svetu zbog svoje velike zbirke rukopisa i retkih knjiga.


Mikelanđelov dizajn odražava ideale renesanse, sa naglaskom na simetriji, proporcijama i harmoniji. Biblioteka ima centralnu čitaonicu poznatu kao Sala di Lettura, koju krase prelepe freske i složene drvene police za knjige. Posebno se ističe plafon čitaonice, koji je ukrašen zadivljujućim kasetiranim dizajnom. Zbirka koja se nalazi u ovoj biblioteci predstavlja pravu riznicu dela različitih naučnika i istraživača. Sa preko 11.000 rukopisa, od kojih neki potiču iz 9. veka, ovo je mesto predstavlja dom retkih i vrednih književnih dela.


Park Boboli: oaza mira u Firenci


Miran beg od užurbanih ulica Firence, ali ne i beg od umetnosti, može se naći u parku Boboli. Veličanstveni vrtovi koji sačinjavaju ovaj park dizajnirani su u 16. veku i smatraju se jednim od najboljih primera italijanske pejzažne arhitekture. Sa nizom uređenih predela, uključujući uređene travnjake, ukrasne fontane i šarmantne pećine, ovde se možete odmoriti i uživati diveći se skulpturama i arhitektonskim elementima koji se mogu naći na svakom koraku. Time je stvorena mogućnost uživanja u prirodi dok ste istovremeno okruženi velelepnom lepotom renesansne Firence.

Pozovite