Milano Putovanje 2024

 Milano Putovanje, užurbana italijanska metropola, nije samo grad - to je iskustvo koje neprimetno spaja istoriju, umetnost i stil. Smešten u regionu Lombardije, u severnoj Italiji, geografska pozicija Milana je odigrala ključnu ulogu u njegovom usponu kao ekonomska sila i kulturni epicentar. S tim u vezi, Milano je danas finansijsko i ekonomsko središte Italije, mesto u kome se nalazi državna berza i brojne multinacionalne korporacije. Njegova snažna ekonomija privlači profesionalce iz celog sveta, doprinoseći njegovoj kosmopolitskoj atmosferi. 

Milano: modna prestonica sveta


Na sam pomen grada Milana, prva asocijacija je moda. Pored Pariza, Njujorka i Londona, Milano je mesto u kome se nalazi najveći broj svetski priznatih dizajnera i modnih kuća koji diktiraju trendove. Grad je postao modna prestonica tokom 20. veka, a to se može pripisati uticaju italijanskog dizajna koji je postao svetski poznat. Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Versace i mnogi drugi slavni dizajneri potekli su iz Italije, a njihovi brendovi su sinonim za luksuz i eleganciju.


Svakako, ako planirate putovanje u Milano, a uz to ste ljubitelj mode, obavezno posetite:


-    Via Montenapoleone - najpoznatija modna ulica u Milanu. Smeštena u srcu grada, Via Montenapoleone je dom brojnih luksuznih butika i prodavnica poznatih svetskih dizajnera.
-    Quadrilatero della Moda - Ovaj modni kvart se prostire oko Via Montenapoleone i obuhvata nekoliko susednih ulica kao što su Via della Spiga, Via Sant'Andrea i Via Manzoni. Osim luksuznih butika, ovde ćete pronaći i ekskluzivne modne salone, gde možete dobiti personalizovanu uslugu i komade visokog kvaliteta.
-    Galleria Vittorio Emanuele II - Ova prelepa trgovačka galerija nije samo arhitektonski biser, već i mesto gde se možete diviti brojnim prodavnicama i kafićima. Pored šopinga, ne zaboravite da se okrenete oko svoje ose na testisu bika koji je naslikan u njenom centru, a za šta se veruje da donosi sreću.
-    Nedelja Mode u Milanu - Nedelja mode u Milanu (Milan Fashion Week) je jedan od najprestižnijih događaja u svetu mode. Održava se svake godine u februaru i septembru, privlačeći najveće svetske modne kuće i trendsetere iz celog sveta. Tokom ovih nedelja, Milano postaje centar sveta mode, a ulice grada postaju prava modna pista na kojoj se mogu videti najnoviji trendovi i najpoznatiji modeli.


Šoping u Milanu


Milano je raj za ljubitelje šopinga. Upravo je najpoznatija  destinacija za šoping u Milanu Via Montenapoleone, gde možete kupiti komade garderobe koje su dizajnirale modne kuće poput Prade, Guccija, Armanija i Versacea. Ova ulica je ne samo za kupovinu, već i za inspiraciju, sa svojim izložbenim prozorima koji prikazuju najnovije modne trendove. Širi izbor se svakako može naći u obližnjim ulicama (Quadrilatero della Moda), dok se u Galleria Vittorio Emanuele II, mogu pronaći prodavnice koje nude luksuzne brendove, ali i napraviti predah uz šolju kafe ili dobre italijanske poslastice.


Međutim, u Milanu nije sve u znaku visoke mode i poznatih dizajnera. Za one sa plićim džepom u blizini grada nalaze se outleti, kao što su Serravalle Designer Outlet i Foxtown Outlet, popularna odredišta koja pružaju priliku za kupovinu dizajnerskih komada po povoljnijim cenama.


Umetnost i kultura Milana


Iako nadaleko poznat kao modna prestonica Italije, Milano je grad koji odiše bogatom kulturnom i umetničkom scenom. Ovaj grad, smešten u srcu severne Italije, nudi izvanredno iskustvo putovanja ne samo ljubiteljima mode i dobrog šopinga, već i ljubiteljima istorije.


Svojom impresivnom arhitekturom Milano priča priču o bogatoj prošlosti. Počev od čuvene Milanske katedrale (Duomo di Milano) sa svojim impozantnim vitražima i gotičkom arhitekturom, do dvorca Sforza (Castello Sforzesco) sa svojim muzejima i umetničkim kolekcijama, grad je očuvao svoje istorijsko nasleđe u velikom stilu. Ne sme se zaboraviti ni čuvena Milanska skala, impresivan operski teatar koji je domaćin brojnim svetskim umetnicima i mesto održavanja premijera najpoznatijih opera. Posetiti ovaj teatar znači ući u svet muzike i drame koji seže unazad vekovima. Ipak, Milano se može pohvaliti i mnoštvom manjih pozorišta i teatara u kojima se možete prepustiti različitim žanrovima izvođačkih performansi.


Kao i većina gradova Italije, i Milano se može pohvaliti mnoštovm muzeja koji ponosno izlažu bogatu kolekciju umetničkih dela. Pinacoteca di Brera je domaćin klasičnih italijanskih slika, dok muzej Nove umetnosti predstavlja modernu umetnost i dizajn. Za ljubitelje nauke, tu je i Muzej Prirodnih Nauka.


Specijaliteti milanske kuhinje


Milano je, kao i čitava Italija, poznata po dobroj hrani i odličnom vinu. Zato je ovaj grad gastronomska destinacija u kojoj se oseća pun ukus italijanske kuhinje. Od klasičnog milanskog jela Risotto alla Milanese do tradicionalnog jela od telećeg mesa spremljenog u domaćem sosu Ossobuco alla Milanese, uživaćete u kombinaciji ukusa koji su dominantno pripremljeni od lokalnih namirnica. Sve to zasladite čuvenim italijanskim sladoledom ili najpopularnijim božićnim kolačem (naravno, ako putujete u vreme praznika) - Panettone koji je posebno popularan u vreme praznika. Panettone je vazdušast, voćni kolač sa citrusima i suvim voćem. Jedite ga uz šolju kafe ili čašu proseka. Sve ove, ali i mnoge druge specijalitete možete probati u tradicionalnim tratorijama u kojima dominira rustična i prijateljska atmosfera ali i luksuznim i elegantnim restoranima koji su nagrađivani čuvenom Mišelinovom zvezdicom.


Zašto putovanje u Milano?


Ako se i posle svega i dalje razmišljate, mi ćemo reći da je putovanje u Milano zapravo putovanje koje nudi poseban uvid u umetnost, modu, istoriju i čuveni dolce vita. Dakle, spakujte kofere i istražite Milano – grad koji definiše eleganciju, kreativnost i umetnost, sve što je potrebno za savršeno putovanje.

 

milano

milano putovanje

milano putovanje autobusom

milano autobusom

milano aranzmani

 
Milano znamenitosti
Neke stvari koje treba znati o Milanu
Milano: kultura i istorija
Vodič kroz Milano - Šta videti

 

 

generali osiguranje

opšti uslovi putovanja

ugovor o subagenturi

Broj polise 3000005036991 Kompanije Milenium Osiguranje ado koja važi od 25.10.23-25.10.24 godine

pokriće polise do 30.000 eura i  granacija putovanja do 30.000 eura

Pozovite