Vodič kroz Milano - Šta videti


Vodič kroz Milano Šta videti

Vodič kroz Milano - Šta pogledati

Putovanje u Italiju nije potpuno ako, kao ljubitelj kulture, istorije, umetnosti i mode ne uključuje obilazak Milana. Ova živahna italijanska metropola, smeštena u Lombardiji, ima jedinstven šarm koji kombinuje bogatu istoriju, najsavremeniju modu i uspešnu kulturnu scenu, a znamenitosti i atrakcije Milana su nezaobilazne bez obzira da li u Milano putujete prvi ili sto prvi put.


Milanska katedrala (Duomo di Milano) – verski biser Milana


Duomo di Milano ili čuvena Milanska katedrala, predstavlja pravi arhitektonski biser čitave Italije i ujedno je jedno od najimpresivnijih verskih zdanja na svetu. Ova katedrala, sa svojom bogatom istorijom i izvanrednom lepotom, predstavlja simbol Milana. Tokom šest vekova koliko je trajala gradnja ove katedrale (od 1386. do 1965. godine), mnogi vladari, arhitekte i majstori doprineli su njenom stvaranju. Izgrađena u gotičkom stilu, katedrala je postala simbol milanske kreativnosti i veštine. Katedralu krasi reljefni beli mramor koji daje izuzetnu lepotu, a brojni detalji iz Biblije dodatno ističu eleganciju katedrale zbog čega se ona često ističe kao simbol grada Milana.


Milanska katedrala je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija gde nastaju najlepše fotografije, ali i veoma važno versko mesto. Poseta ovom uzvišenom svedočanstvu kulture sa sobom nosi težinu istorije i divljenje njegovoj vekovnoj i izvanrednoj lepoti.


Galleria Vittorio Emanuele II -


Nedaleko od Duomo di Milano, smešten je još jedan arhitektonski dragulj, Galleria Vittorio Emanuele II. Često nazivana „dnevnom sobom" Milana, ova raskošna trgovačka arkada je svedočanstvo Milanove posvećenosti stilu. Ipak, to nije samo trgovinski centar, već je jedinstveno kulturno i arhitektonsko obeležje koje oslikava Milanovu suštinu. Naziv Galerije potiče od prvog italijanskog kralja, Vittoria Emanuela II. Dizajnirao ga je arhitekta Đuzepe Mengoni i zvanično je otvorena 1877. godine. Ova elegantna građevina predstavlja ključnu tačku u istoriji Milana, označavajući prelazak iz srednjovekovnog grada u modernu metropolu. Visoki plafoni sa staklenim svodovima, zamršeni mozaici i kitnjasti ukrasi prosto mame uzdah dok centralna kupola, ukrašena prikazom znakova zodijaka, predstavlja nebesko remek-delo. Ipak, jedna od najinteresantnijih stvari u samoj galeriji je mozaik bikova na podu. Legenda kaže da će vam tri puta okretanje na peti na testisima bika doneti sreću. To je sada već dobro uspostavljena tradicija među posetiocima, pa nemojte biti iznenađeni kada vidite ljude koji čekaju u redu da prizovu sreću. I dok će ljubitelji istoriji i umetnosti uživati, ni ljubitelji mode neće ostati razočarani. Oni prosto ne smeju da zaobiđu ovo mesto jer su ovde smeštene prodavnice najpoznatijih modnih ikona: Prada, Gucci, Louis Vuitton i drugi.


Šoping do besvesti u Milanu


Noseći obeležje modne prestonice sveta, Milano je raj za ljubitelje mode i dobrog šopinga. Na svakom koraku možete videti butike najpoznatijih modnih kreatora i vrhunske prodavnice koje zadovoljavaju svaki stil i ukus. Bilo da ste modni guru koji traži najnovije trendove na pisti ili ljubitelj bezvremenske elegancije, Milano ima za svakog ponešto. Via Montenapoleone, koja se često naziva i Peta avenija Milana, dom je luksuznih brendova dok čuveni modni četvorougao, Quadrilatero della Moda, predstavlja čitav jedan lavirint vrhunskih butika, što ga čini idealnim mestom za luksuznu kupovinu. Za one koji traže jeftinije opcije, grad nudi razne prodajne objekte u kojima možete nabaviti dizajnerske komade po sniženim cenama. Milanova šoping scena nije samo odeća; to je kulturno iskustvo koje vodi u srž italijanskog stila i sofisticiranosti.


Kultura i istorija Milana


Pored bogate modne scene, Milano prožima bogata kultura i istorija. Iza njegovih užurbanih trgovačkih četvrti i arhitektonskih čuda nalazi se riznica kulturnih dragulja koji čekaju da budu istraženi.


Upravo je jedna od najpoznatijih kulturnih atrakcija u Milanu je Cenacolo Vinciano ili Tajna večera Leonarda da Vinčija. Smešteno u samostanu Santa Maria delle Grazie, ovo remek-delo je umetničko i istorijsko čudo. Gledanje slike je privilegija, a preporučljivo je rezervisati karte unapred zbog ograničenog pristupa. Tajna večera beleži ključni trenutak u biblijskoj istoriji sa izuzetnom preciznošću, pokazujući da Vinčijev genij u stvaranju realističnih izraza i zamršenih detalja.


Pored Tajne večere, u Milanu vredi obići i neki (ili sve!) od brojnih muzeja i galerija. Okrug Brera je kulturno središte, a u galerji Pinacoteca di Brera se nalazi impresivna kolekcija umetničkih dela italijanskih umetnika poput Karavađa i Rafaela.


Dvorac Sforca (Castello Sforzesco) je još jedan kulturni dragulj, impozantna tvrđava pretvorena u muzej. Unutra ćete pronaći zadivljujuću lepezu umetnosti, istorijskih artefakata, pa čak i Mikelanđelovo nedovršeno remek-delo, Rondanini Pieta. Okolni park Sempione pruža miran beg unutar grada, i savršen je za laganu šetnju.


Noćni život u Milanu


Kada padne mrak i osetite tu privilegiju da budete gost ovog dinamičnog grada, osetićete kako Milano oživljava noću uz užurbanu scenu noćnog života. Milano nudi raznolik izbor klubova, barova i restorana, pa svi mogu pronaći nešto što odgovara njihovim ukusima. Aperitivo, tradicija u Milanu, podrazumeva da gosti uz kupljeni napitak dobiju pristup bogatom bifeu sa zakuskom, što je savršen način za započinjanje večeri. Za ljubitelje elektronske muzike, noćni klubovi poput Amnesia Milano i Dude Club nude nezaboravan provod. Oni koji više vole opušteniju atmosferu mogu uživati u koktelima na krovovima barova sa pogledom koji oduzima dah.

Pozovite