Milano: kultura i istorija


Milano kultura i istorija

Milano istorija

Milano je drugi po veličini grad u Italiji, smešten u srcu Lombardije. Njegova istorija proteže se vekovima unazad, a status koji danas nosi – trgovinski i kulturni centar, dugo je oblikovan pod uticajem različitih naroda.


Smešten u srcu Lombardije, a kao centralna tačka na koridorima koji povezuju južne i severne delove Italije, kao i puteve koji vode ka Alpima i Švajcarskoj, strateška pozicija grada je doprinela razvoju trgovine, ekonomije i kulture grada tokom vekova. Zbog svoje dobre geografske pozicije, Milano je svojom bogatom istorijom  nekada, a i sada, igrao i igra važnu ulogu ne samo u Italiji, već i u čitavoj Evropi. Kao prestonica mode, kulture i umetnosti, ovaj grad i danas nastavlja da se razvija i inspiriše ljude širom sveta svojom harmoničnom kombinacijom tradicije i inovacije. Milano je bio i ostao simbol italijanske elegancije i kreativnosti, privlačeći umetnike, dizajnere i posetioce iz celog sveta da se dive njegovom jedinstvenom šarmu.


Nastanak i razvoj grada Milana


Istorija Milana se može pratiti unazad do keltskih plemena koja su se naselila na tom području oko 400. godine pre nove ere. Međutim, tek su Rimljani istakli značaj ovog grada proglasivši ga prestonicom Zapadnog rimskog carstva, sa nazivom Mediolanum u 4. veku nove ere. Za vreme Rimljana, bogatstvo ovog grada je stalno raslo, dok je u periodu srednjeg veka i, posebno, u doba renesanse zabeležen trag različitih dinastija. Najznačajniji uticaj i doprinos razvoju kulturno umetničke scene Milana imale su porodice Viskonti i Sforca. Nešto kasnije, u 14. veku, započeta je i izgradnja Milanske katedrale (Duomo di Milano), katedrale koja i danas predstavlja oličenje veličanstvenosti ovog grada.


Period od 16. do 20. veka obeležila je vladavina španskih i austrijskih vladara, i ovaj period je posebno značajan zbog razmene kulturno umetničkih dela. Tek je u kasnom 19. i početkom 20. veka započet proces ubrzane industrijalizacije i tada započinje vreme uspona Milana kao ekonomskog i trgovinskog centra.


Milano u 20. veku i ekspanzija savremenog doba


Čitav 20. vek obeležen je brojnim turbulencijama sa političkog aspekta. Ratna previranja (I i II svetski rat) i ekonomska kriza ostavili su dubokog traga na ekonomski, socijalni i kulturni razvoj Milana. Posle Drugog svetskog rata, grad je izašao iz rata jači, prihvatajući rekonstrukciju i urbanu obnovu. U posleratnim godinama, Milano je postao svetska prestonica mode i dizajna.


Razvijajući se tokom godina, Milano je danas uspešan kosmopolitski grad koji spaja svoje istorijsko nasleđe sa modernim trendovima na svim poljima. Poznat po svojoj modnoj, finansijskoj i dizajnerskoj industriji, ovaj grad ostaje centar kulture i inovacija. Milanska nedelja mode, renomirani Teatro alla Scala i vrhunski arhitektonski projekti poput Bosko vertikale doprinose dinamičnoj sadašnjosti grada.


Umetnost i kultura grada


Dinamična i urbana prošlost grada, ostavila je traga i na kulturnu raznolikost. Umetnička moć grada najočiglednija je u legendarnoj fresci Leonarda da Vinčija, Tajna večera, koja se nalazi u samostanu Santa Maria delle Grazie. To je remek delo koje prevazilazi vreme, obuhvatajući ključni trenutak u Bibliji – prikazujući  Da Vinčijevu neprevaziđenu veštinu i preciznost bez premca. Ovo zdanje iz 15. veka je pod Unesco-vom svetskom baštinom, a njeni zidovi od terakote i razrađen gotički enterijer dodatno dopriose lepoti i kulturnoj noti grada. Milano je takođe dom čuvene galerije Pinacoteca di Brera, umetničke galerije u kojoj se nalazi kolekcija italijanskih remek-dela.


Simbol grada, Duomo di Milano, predstavlja istovremeno i kulturno i arhitektonsko obeležje grada. Ova veličanstvena katedrala izgrađena u gotičkom stilu krasi jedan od najlepših trgova u gradu a njena fasada predstavlja čudesno remek delo koje krasi hiljade urezanih skulptura. U unutrašnjosti katedrale, nalaze se najlepši vitraži koji prikazuju bajkovitu igru svetlosti, stvarajući atmosferu mistične lepote. Najviši deo katedrale Duomo di Milano je njegova impresivna terasa, sa prepoznatljivim statuama i izvanrednim pogledom na grad. Popeti se na krov katedrale znači doživeti ne samo fascinantnu arhitekturu već i panoramske vidike koji će oduzeti dah.


Pored umetnosti i mode, Milano je poznat po svojoj bogatoj muzičkoj i pozorišnoj sceni koja ostavlja snažan utisak na ljude iz celog sveta. Grad u srcu Lombardije, pored svojih atraktivnih kulturnih bogatstava, nudi i niz prestižnih muzičkih i pozorišnih institucija. Među njima se izdvajaju:


-    Teatro alla Scala: Bez obzira na to jeste li ljubitelj opere ili ne, Teatro alla Scala je mesto koje vredi posetiti. Ovaj čuveni teatar, osnovan 1778. godine, smatra se jednim od najpoznatijih operskih teatara na svetu. Sa svojom bogatom istorijom i izvanrednim akustičkim svojstvima, Teatro alla Scala privlači najbolje operske i baletske izvođače iz celog sveta.
-    Milanska Filharmonija (La Filharmonica): Milanska Filharmonija predstavlja ne samo izuzetan orkestar već i simbol muzičke izvrsnosti u Milanu. Ovaj ansambl izvodi klasičnu muziku na najvišem nivou i često sarađuje sa vodećim dirigentima i solistima. Njihove izvedbe u koncertnoj dvorani „Auditorium di Milano" su prava poslastica za ljubitelje klasične muzike.


Sa druge strane, u kulturnom životu Milana, pozorište ima važnu ulogu. O tome svedoči veliki broj teatara i pozorišta u kojima se izvode remek dela: od klasičnih drama do savremenih komada. Teatri poput Piccolo Teatro i Teatro Franco Parenti pružaju izvanredne pozorišne predstave koje zadovoljavaju različite ukuse.

Pozovite