Milano znamenitosti


Milano - znamenitosti

Milano znamenitosti zanimljivosti

Putovanje u Milano, bez obzira na godišnje doba, nudi jedinstveno i neponovljivo iskustvo koje ostavlja dubokog traga u sećanjima. Bogat znamenitostima, kulturnim i istorijskima atrakcijama, Milano je grad koji vredi obići, istražiti i uživati u svakom koraku njegove užurbanosti i elegancije. Zato, kada ste u Milanu, nemojte propustiti:


Obilazak milanske katedrale (Duomo di Milano)


Jedna od najpoznatijih znamenitosti u Milanu jeste Duomo di Milano, ili milanska katedrala. Ova izvanredna građevina izgrađena u gotičkom stilu predstavlja srce grada i čuva bogatu istoriju koja se proteže kroz vekove.


Gradnja katedrale započeta je 1386. godine, ali su radovi na njoj trajali punih šest vekova. Neki od najpoznatijih arhitekata, kao što su Simone da Orsenigo i Francesco Solari, doprineli su njenom stvaranju, a najveći doprinos je dao arhitekta Gian Galeazzo Alessi. Fasada je prepoznatljiva po brojnim skulpturama i detaljima. Na vrhu katedrale nalazi se impresivni bronzani spomenik Device Marije, poznat kao „Madonnina“, koji dominira horizontom Milana. Unutar katedrale, dah oduzimaju impresivni vitraži, mermerni oltar i brojne kapelice ukrašene umetničkim delima i relikvijama.


Legenda o izgradnji Milanske katedrale


Za gradnju katedrale vezuje se i legenda koja kaže da je gradnja stala kada su graditelji shvatili da nemaju dovoljno novca za završetak projekta. Tada je majka jednog od radnika, Anselmo, ponudila svoj verenički prsten kako bi obezbedila sredstva za nastavak gradnje. Radnici su uzeli prsten, a zatim su ga bacili u temelj zgrade, verujući da će tako katedrala biti sigurna. Veruje se da je ovaj čin simbol vere i žrtve, delo koje je inspirisalo ljude da završe katedralu.


Galleria Vittorio Emanuele II: dnevna soba Milana


Galleria Vittorio Emanuele II se često naziva i dnevnom sobom Milana, a predstavlja jedno od najprestižnijih i najlepših mesta u Milanu. Ovaj arhitektonski dragulj iz perioda Belle Époque, povezuje nekoliko značajnih istorijskih i kulturnih atrakcija u srcu grada. Sama građevina izgrađena je u periodu između 1865. i 1877. godine, a dizajnirao ju je arhitekta Giuseppe Mengoni. Njena prepoznatljiva staklena svodna kupola i luksuzni enterijer sa mramornim podovima i lučnim arkadama čine je izuzetnim mestom za šetnju i šoping.


Galerija je dizajnirana tako da simbolično povezuje četiri najvažnija grada Italije. Alegoričke figure na svodovima predstavljaju Milano (bik), Torino (kornjača), Firencu (ljiljan) i Napoli (konj). Ovi simbolički elementi odražavaju jedinstvo Italije nakon njenog ujedinjenja u 19. veku. Kao i za većinu znamenitosti, i za ovu galeriju se vezuje legenda koja kaže da, ukoliko stanete petom na testise bika, i okrenete se za 360 stepeni čak tri puta, tada će Vas pratiti sreća.


Pored toga, poznavaoci mode i ljubitelji dobrog šopinga vole da istaknu da je ovo mesto zapravo raj za šoping u Milanu. Tu se mogu naći luksuzni butici poznatih svetskih brendova, kao i tradicionalne italijanske radnje sa rukotvorinama. Ovde se, u svakom trenutku, možete osvežiti u nekom od brojnih restorana, kafića i barova, a sve to dok šopingujete i uživate u eleganciji i kulturi jedinstvenog šarma koji Milano pruža.


Teatro alla Scala: svetski epicentar opere


Teatro alla Scala nije samo teatar, već pravo svetilište za sve ljubitelje opere i baleta. Njegova bogata istorija, izvanredna arhitektura i izuzetna umetnička izvođenja čine ga neizostavnim mestom za sve posetioce Milana koji žele da u potpunosti osete čari klasične muzike i umetnosti.


Smeštena u srcu Milana, čuvena La Scalla, predstavlja kulturni dragulj grada, koji je osnovan davne 1778. godine. Tokom svoje bogate istorije bio je domaćin nekih od najvažnijih opera i baleta na svetu. Ovde su nastupali Giuseppe Verdi, Maria Del Monaca, Luciano Pavarotti.


Pored impresivnih predstava, Teatro alla Scala ima i svoj muzej koji čuva dragocene artefakte, uključujući kostime, instrumente, rukopise, i druge vredne eksponate vezane za istoriju opere i baleta. Muzej pruža dublji uvid u umetničko nasleđe teatra. Ipak, ako imate priliku, nemojte propustiti da prisustvujete nekoj od predstava jer iskustvo gledanja opere ili baleta u ovom legendarnom teatru je nešto što se pamti celog života.


Okrug Brera: Kulturni Raj u Milanu


Okrug Brera je jedan od delova Milana u kome kulturna i umetnička strana grada posebno dolazi do izražaja. Zato je ovaj kvart prava oaza za ljubitelje umetnosti i istorije, nudeći jedinstvenu priliku da se uroni u kulturno nasleđe grada. Tu je smešten i Pinacoteca di Brera, muzej koji čuva impresivnu kolekciju italijanskih renesansnih i baroknih umetničkih dela, uključujući slike majstora poput Karavađa, Rafaela i Tintoreta. Osim toga, sam kvart je prepun slikovitih trgova, poput Piazza del Carmine i Piazza della Scala. Ovi trgovi su okruženi šarmantnim restoranima i kafićima, čineći ih savršenim mestom za opuštajuće trenutke uz kafu ili tradicionalno italijansko jelo. Lagana i prijatna atmosfera pruža dodatnu notu muzici koja mami svakog posetioca da uživaj u lepoti umetnosti i kulture.


Navigli okrug: Umetnost i kultura pored kanala


Navigli okrug je jedan od najživopisnijih delova Milana, poznat po svojim kanalima i bogatoj kulturnoj sceni. Ovaj kvart ima jedinstvenu atmosferu koja kombinuje tradiciju sa savremenim trendovima, čineći ga omiljenim mestom među domaćim stanovništvom i posetiocima.


Navigli okrug se proteže duž dva glavna kanala, Naviglio Grande i Naviglio Pavese, koji su nekada služili kao vodeni putevi za transport do grada. Danas su ovi kanali obasjani svetlima kafića i restorana i okruženi šarmantnim mostovima. To je idealno mesto za uživanje u svežoj pasti, pici, ribljim jelima i mnogim drugim specijalitetima. Barovi sa otvorenim terasama su savršeni za aperitiv, tradicionalnu italijansku praksu pred večeru koja uključuje piće i lagane grickalice. Tokom noći, ulice postaju ispunjene muzikom i smehom, a barovi često organizuju nastupe uživo. Zato je ovo idealno mesto za ljude koji žele da dožive noćni život Milana iz prvog reda.


Ipak, ovde se ne smeju zaobići brojne umetničke galerije i butici koji pružaju mogućnost istraživanja modernih i savremenih umetničkih dela ili kupovine rukotvorina lokalnih umetnika i dizajnera.


***


Mada je Milano poznat kao modni i kulturni centar, malo je reči kojima bi se opisala uzvišenost njegove lepote i znamenitosti koje ga krase. Svakako, u zavisnosti od preferencija, izaberite Vama omiljene, sigurni smo da ćete uživati u putovanju kroz istoriju, upoznajući kulturu Milana dok Vas miluje njegova elegancija. I pored navedenih znamenitosti, nemojte propustiti da Vinčijevu Tajnu večeru u crkvi Santa Maria delle Grazie, divljenje Bosco Verticale (Vertikalna Šuma) ili obilazak čuvene biblioteke Ambrosiana.

Pozovite