Atina Putovanje 2024

Atina Putovanje 2024 Autobusom

 

Grčka 2024 Aranžmani


 

atina putovanje

putovanje atina

 

Athens – najstariji grad Evrope

 

Atina Putovanje 2024 Autobusom - Atina Putovanje, glavni grad Grčke, predstavlja kolevku intelektualnog i umetničkog razvoja civilizacije. Kao prestonica stara više od 3400 godina, zauzima jedinstven geografski položaj. Okružena planinama Parnita, Penteli, Aegaleo i Himetus, ali i izlazom na Egejsko more, Atina je geografski locirana tako da ima dobru tranzitnu vezu sa svim delovima sveta i povezanost kako kopnenim, tako i pomorskim putem. Putovanje - Atina je najstariji grad Evrope i jedan od retkih gradova koji je iskusio sve vrste vlasti – od monarhije, preko socijalizma i kapitalizma do demokratije.


Mit i legenda Atine


Atina Putovanje 2024 - Nekada grad - država, a danas centar ekonomskog, finansijskog i kulturnog života, Atina Putovanje se prvobitno zvala Aktaio po kralju Aktaiju. Kroz istoriju, današnja Atina je menjala imena, a svoje današnje ime nosi po boginji Atini. Prema grčkoj mitologiji, Atina i Posejdon su došli u sukob zbog zajedničke želje da budu zaštitnici grada. Kako bi se sukob rešio i kako bi se odabrao novi zaštitnik grada, na vrhu Akropolja uspostavljen je poseban sud koji je trebalo da donese odluku. Odlučeno je da, ko ponudi najbolji poklon gradu, taj će biti zaštitnik grada.


I dok je Posejdon nakon snažnog udarca o kameno tlo izazvao da voda poteče i formira jezero (Erehtejdsko more), zanemario je činjenicu da je voda slana i da nije za piće. Atina je posadila seme na stenu i iz te stene je izrasla maslina puna plodova. Legenda kaže da je to drvo koje živi hiljadama godina, na Akropolju, a koje raste iznova i iznova tokom vekova. Drvo koje je Atina posadila bilo je obećanje slave i sreće, a brojne prednosti koje donosi označile su ovaj dar kao jedinstven i koristan. Tako je Atina pobedila Posejdona, i postala zaštitnica grada po kojoj i danas nosi ime.


Savremena Atina: centar ekonomskog, finansijskog i kulturnog razvoja


I pored antičkog dela Atine koji čini Akropolj, stari deo grada u podnožju Akropolja – Plaka,  trgovi Sintagma i Parlament, Monastiraki, Zevsov hram, novi, savremeni deo Atine je još uvek u ekspaniziji. Sa svojim visokim zgradama koje popunjavaju prostor sve do okolnih brda, Atina je prvi evropski grad kome se prilazi kako sa istoka, tako i sa zapada. Ovo je mesto u kome je, iako se oseća uticaj različitih kultura i nacija, zadržana tradicija antičke Grčke i drevne prošlosti.


Savremena Atina svoj preobražaj dobija od 2004. godine kada je bila domaćin Olimpijskih igara i potrebe da se izgrade novi sportski objekti, smeštajni kapaciteti i unapređenje saobraćajne infrasturkture.


Kada putovati u Atinu?


Najbolje vreme za putovanje u Atinu zavisi od vrste putovanja. Tako je, na primer, period između marta i maja ali i septembra i novembra idealan za posetu Atini. Zbog specifične klime, proleće i jesen su idealna godišnja doba za posetu grčkoj prestonici. Za ljubitelje aktivnog odmora, jun i jul su idealni meseci za putovanje u Atinu, dok su najjeftinija putovanja u Atinu u mesecima kada su temperature najniže. Najmanje gužvi je upravo tokom aprila i oktobra, zbog čega je ovo vreme idealno za ljubitelje istorije i kulture, posete popularnim turističkim mestima i muzejima. Ipak, ne treba propustiti doček Nove godine u Atini i nezaboravne žurke koje se oraganizuju na trgovima Atine.


Šta videti u Atini: Top 3 mesta koje obavezno morate posetiti


Akropolj – brdo koje se nalazi iznad Atine, na 150 m nadmorske visine, i predstavlja jedan od najistaknutijih primeraka grčke kulture. Na Akropolju postoji više od 20 atrakcija, uključujući Partenon i Zevsov hram.


Partenon – hram posvećen boginji Atini koji ime nosi po grčkoj reči koja u prevodu označava „stan neudate žene“. U slučaju ovog hrama, naziv se odnosi za označavanje samo jedne prostorije u hramu. Ovaj hram je vidljiv iz svih delova Atine i predstavlja savršenstvo starogrčke gradnje.


Trg Sintagma – je najpoznatiji trg u Atini. Ovaj, centralni trg u Atini, iza sebe krije veliki broj zanimljivih priča koje dodatno doprinose njegovom očaravajućem izgledu. Naziv ovog trga zanči ustav (ime sintagma znači ustav) koji je predložio prvi grčki kralj Oto I Grčki. Godinama unazad, na trgu Sintagma održavali su se politički mitinzi, protesti, kulturni događaji i manifestacije. Danas, to je centralno mesto okupljanja i mesto na kome se nalazi grčki Parlament.


Doček Nove godine u Atini – neponovljivo iskustvo


Jedinstveni doživljaj svakako je i doček Nove godine u Atini, gde se na gradskim trgovima organizuju proslave praćene vatrometom, a u restoranima i kafićima je moguće osetiti neponovljivo iskustvo zabave i tradicije. Praznična atmosfera koja živi ovim gradom širi se i oseća u svakom njegovom delu, a tradicije koje se poštuju u novogodišnjoj noći dodatno upotpunjuju iskustvo u upoznavanju novih kultura. Od degustacije čuvene Vasilopite, preko razbijanja nara za uspešan početak Nove godine do igranja karti, Atinjani neguju svoju tradiciju i duboko veruju u blagostanje koju Nova godina sa sobom nosi.  

Atina Putovanje Autobusom 2024

ATHENS WEATHER

grb grčcke atina

 
Atina: Grad bogova, mitovi i legende
Atina: Šta obići i šta videti
Atina: Znamenitosti i atrakcije
Atina: Istorija i kultura

 

 

generali osiguranje

opšti uslovi putovanja

ugovor o subagenturi

Broj polise 3000005036991 Kompanije Milenium Osiguranje ado koja važi od 25.10.23-25.10.24 godine

pokriće polise do 30.000 eura i  granacija putovanja do 30.000 eura

Pozovite