Atina: Šta obići i šta videti


Atina: Šta obići i šta videti

Atina: Šta obići i šta videti

Putovanje u Atinu predstavlja jedinstveno iskustvo koje može biti potpuno samo ako se detaljno upoznate sa svim njenim znamenitostima i atrakcijama. Ako ste se zapitali, šta obići u Atini, šta videti u Atini, onda ste na pravom mestu. Izdvojili smo pet najpopularnijih znamenitosti koje pričaju priču Atine od davnih dana do danas.


Akropolj: utvrđenje na brdu iznad Atine

Akropolj je prva asocijacija kada se pomene Atina, a ako ste bili u Atini, a Akropolj niste posetili, kao da tamo niste ni putovali. Reč „akropolj“ označava utvrđeni deo starog grčkog grada, obično izgrađen na brdu. U Grčkoj postoje i drugi akropolji, međutim, Akropolj u Atini je najpoznatiji. Ovo stenovito brdo je naseljeno još u 4. milienijumu p.n.e. a spomenici kulture koji su i danas prisutni podignuti su još u 5 veku p.n.e, u vreme Periklea. To su Propileja, hram Atine Nike, Partenon.


Propileja predstavlja ulaz u Akropolj i prvi je spomenik koji uočite kada kročite na Akropolj. To je veliki ulaz, koji treba da impresionira posetioce svojim arhitektonskim zdanjem.


Odmah pored Propileja nalazi se hram Atine Nike. Ovaj mali hram posvećen je boginji Atini Niki koja je bila zaštitnica grada Atine. Hram Atine Nike je izgrađen u jonskom stilu od prelepog belog mermera, ima stubove napred i pozadi, ali ne i sa strane ćele; što predstavlja amfiprostil. Zbog male veličine strukture, na svakoj strani se nalaze samo četiri monolitna stuba. To znači da je svaki stub napravljen od jednog kamenog bloka (umesto horizontalnih valjkastih oblika, kao što je to u slučaju Partenona).


Idealno vreme za posetu Akropolju je rano ujutru, posebno u letnjim mesecima. Nakon toga, produžite u Muzej Akropolja gde ćete u istraživanju drevne prošlosti Atine provesti ostatak dana.


Partenon: centralni deo Akropolja

Partenon je centralni deo Akropolja. Za mnoge, Partenon je glavni razlog posete Atini jer ova impozantna građevina dominira na Akropolju. Upravo je to jedna od najčešće imitiranih i najprepoznaljivijih građevina na svetu. Izgrađena je u čast grčke boginje Atine Partenos, zaštitnice grada, i smatra se najvažnijom preživelom građevinom klasične Grčke.
Od svoje izgradnje, Partenon je služio i kao hrišćanska crkva i kao islamska džamija. U vreme Osmanlija, Mehmet II Osvajač je, očaran lepotom Partenona i drugih spomenika antičke Grčke izdao dekret po kome se zabranjuje rušenje i uništavanje bilo kog od ovih spomenika. Međutim, deo Partenona je uništen kada su Mlečani pogodili zgradu minobacačem, dok su napadali Osmanlije.


Muzej Akropolja: najbolji muzej na svetu

Još jedna od glavnih atrakcija Atine, Muzej Akropolja, sadrži jednu od najvrednijih kolekcija drevne grčke umetnosti na svetu. Novi objekat je završen 2007. godine ispod vrha Akropolja i zamenio je nekadašnji muzej na brdu. Ovaj ogroman objekat od 25.000 m2 ima čak 14.000 m2 izložbenog prostora i nosi titulu jednog od najbolje ocenjenih muzeja na svetu.


Posvećen Partenonu i okolnim hramovima, nalazi se iznad Atine poput svetleće kutije. Velika staklena okna prelepo privlače drevne i moderne delove grada, čineći ga zaista jedinstvenim mestom koje vredi posetiti. Dizajniran od strane njujorškog arhitekte Bernarda Čumija, sa lokalnim grčkim arhitektom Majklom Fotijadisom, Muzej Akropolja predstavlja savršeno utočište za drevne artefakte koji su pronađeni na Akropolju i u njegovoj okolini zbog čega uspešno pokazuje kako su skulpture Partenona nekada izgledale u očima građana drevne Atine.


Savetujemo da obilazak muzeja započnete sa poslednjeg sprata, sa „Galerije Partenon“, jer ćete na taj način biti istovremeno i opčinjeni magičnim pogledom i razmišljanjem o neobičnom dizajnu muzeja. Neverovatan pogled na drevni grad Akropolj, sa Partenonom koji je u njegovom centralnom delu će Vas očarati.


Zevsov hram: najveći hram antičke Grčke

Posvećen Zevsu, hram Zevsa Olimpijskog, jedan je od najvećih hramova u staroj Grčkoj. Iako je Partenon bolje očuvan, Zevsov hram je u svoje vreme bio još monumentalnija građevina. Hram datira iz 6 veka p.n.e, ali ga je dovršio car Hadrijan tek u 2. veku nove ere. Ispred hrama, nedaleko od ulaza, stoji Hadrijanov luk.


Kada pogledate ostatke ovog hrama, lako je zamisliti impozantnost građevine u svom izvornom obliku. Više od stotinu ogromnih mermernih stubova nekada je podržavalo ovo grandiozno svetilište. Danas je ostalo samo 15 stubova. Džinovska struktura bila je prikladna svetinja Zevsu, najmoćnijem Bogu starih Grka, poznatom kao Kralj bogova.


Plaka: najstariji okrug Atine

U podnožju Akropolja, nalazi se Plaka, najstariji okrug u Atini. Ovaj okrug krase živoposne kuće i uske ulice koje su idealne za šetnju. U Plaki se nalaze Antička Agora, nekadašnji trgovački centar Atine, Muzej grčke narodne umetnosti, Muzej muzičkih instrumenata. Kada se umorite od obilazaka muzeja i areheoloških nalazišta, šetajte područjem Anafiotike gde  možete uživati u predivnom pogledu. Ovde su smešteni i mnogobrojni kafići koji nude priliku za odmor i rashlađivanje. Lokalna hrana u brojnim tavernama i njihovim baštama, kupovina suvenira, poseta arheološkim nalazištima kao što su Kula vetrova ili Lisikratov spomenik, čine šetnju ovim istorijskim kvartom zanimljivim i atraktivnim iskustvom.


Plaka je idealno mesto za boravak kada se odlučite na putovanje u Atinu. Ovde se nalaze najpovoljniji hoteli i smeštajni objekti, ali i luksuzni hoteli – sve zavisi šta od putovanja u Atinu želite. Imajte u vidu da kada ste smešteni u Plaki, svi glavni arheološki lokaliteti i muzeji su smešteni u neposrednoj blizini, a postoji i dobra transportna veza sa drugim delovima grada. Za mlade, najbolja mesta za noćni život u Plaki su mali klasični i vinski barovi, koji nude raznoliku atmosferu za svačiji ukus.

 

Pozovite