Atina: Znamenitosti i atrakcije


Atina: Znamenitosti i atrakcije

Atina: Znamenitosti i atrakcije

Više od 3000 godina unazad, Atina gradi svoje ime kroz razvoj istorije i kulture. Grad je beležio procvat tokom perioda klasične antike i bio je rodno mesto Sokrata, Periklea,  Sofokla i mnogih drugih. Danas, Atina je moderna prestonica koja prati užurbani korak svakodnevice ali istovremeno i dom najvažnijih znamenitosti i atrakcija koji predstavljaju svojevrsni relikt prošlosti.


Na prvom mestu, Akropolj

Akropolj je jedna od drevnih ruševina na svetu koje oduzimaju dah i jedna od znamenitosti koju je teško uporediti sa bilo kojom drugom. Ovaj hram predstavlja podsetnik na slavu drevne Atine, vreme kada je Akropolj bio centar drevnog grada i funkcionisao kao citadela na svojoj zaštićenoj lokaciji na vrhu brda.


Najpoznatija građevina na Akropolju je Partenon, i to je ujedno i najveći hram iz perioda klasične antike koji datira iz perioda od 447. pre nove ere do 338. pre nove ere. Sa svojim monumentalnim redovima dorskih stubova i zapanjujućim skulpturalnim detaljima, hram je prizor koji izaziva strahopoštovanje.


Ostale ruševine Akropolja uključuju hram Atine Nike na ulazu i, u isto vreme elegantan i neobičan Erehtejon, na severnoj strani. Najpoznatija karakteristika kompleksa Erehtejona je Trem karijatida, sa šest statua devojaka umesto dorskih stubova.


Ukoliko se odlučite da Akropolj posmatrate iz podnožja, preporučujemo da posetite podnožje severnog dela brda i uživate u popodnevnoj kafi ili ručku u nekom od restorana koji gledaju na Akropolj. Posebno je lepo posmatrati Akropolj iz podnožja noću, pa istražite u ovom delu neki od restorana koji imaju baštu na krovu koja nudi neverovatan pogled na osvetljeni Akropolj noću: veliki ulaz, hram Atine Nike i Partenon.


Obiđite Nacionalni arheološki muzej

Atinski arheološki muzej je osnovan u 19. veku i predstavlja najveći arheološki muzej u Grčkoj. Pored toga, ovaj muzej je jedan od najvećih muzeja antikviteta na svetu. Prostire se na 8.000 m2, i ima pet stalnih postavki koje prikazuju više od 11.000 ekponata. Upravo je poseta Nacionalnom arheološkom muzeju jedinstveni način da se upoznate sa celokupnim tokom razvoja grčke civilizacije – od praistorije preko klasičnog perioda do kasne antike.


Posmatrajte smenu straže na trgu Sintagma

Smešten u centru Atine, trg Sintagma je veoma važna istorijska javna površina. Poznat je još i kao Trg ustava jer je upravo to mesto na kome se podigao ustanak protiv grčkog kralja Otona 3. septembra 1843. godine kada su pobunjeni Atinjani tražili usvajanje ustava. Znamenitosti koje se mogu videti na ovom trgu jesu Helenski parlament, impozantna zgrada podignuta između 1836. i 1842. godine ali i Grob neznanog vojnika.


Posebna je atrakcija prilikom putovanja u Atinu posmatranje smene straže na trgu Sintagma. Vojnici predsedničke garde stoje ispred grčkog parlamenta na trgu Sintagma 24 sata dnevno, tokom cele godine, a stražari nose tradicionalnu nošnju zajedno sa plisiranim suknjama, resicama na nogama i cipelama sa pomponima. Smena straže se obavlja ispred spomenika Neznanom vojniku svakog dana u 11 časova. Ovaj spomenik odaje počast anonimnim vojnicima koji su poginuli boreći se za zemlju. Spomenik ima mermerni reljef koji imitira ratničku grobnu ploču iz antičkih vremena.


Lutajte po četvrtima Plaka i Anafiotika

Između severnih padina Akropolja i ulice Ermou, živopisna četvrt Plaka je jedno od najpoznatijih turističkih mesta. Glavna atrakcija ovog istorijskog područja je njegov šarmantni seoski ambijent. Uske pešačke ulice i veseli mali trgovi u četvrti Plaka oivičeni su kućama pastelnih boja, tavernama i prodavnicama. Ovaj živopisni turistički kraj nudi i umirujuće šetnje kojima stižete do crkava Metamorfosis i Kapnikarea.


Zajedno sa susednom Anafiotikom koja se nalazi na padinama severno od Akropolja, ovo je podneblje koje broji najviše autentičnih grčkih restorana sa tradicionalnim specijalitetima domaće kuhinje. Obližnje, mirnije ulice skrivene su na padini brda, i prava su riznica malih kafića i restorana u klasičnom grčkom stilu. Kada ste već tu, u neposrednoj blizini nalazi se Rimska agora iz 1. veka p.n.e. i Hadrijanova biblioteka iz 2. veka, znamenitosti Atine koje svakako vredi videti.


Drevna Agora Atine

Smeštena na severnoj strani Akropolja, Antička Agora je bila pijaca i centar svakodnevnog života u drevnoj Atini. Agora je bila mesto administracije i trgovine, kao i mesto sastanka Agora tou Dimou, građanske grupe za donošenje odluka. Ovde su se održavale i atletske manifestacije i pozorišne predstave. U njenoj blizini nalazi se i rimska agora. Iako sve može izgledati kao jedno mesto, ove zgrade su izgrađene kasnije, a izgradnja se na kraju preselila na mesto Drevne Agore. Jedno od lako prepoznatljivih mesta ovde je Kula vetrova. Na ivici rimske Agore nalazi se drevna Hadrijanova biblioteka, koju je osnovao car Hadrijan 132. godine n.e. Čak i kasnije, za vreme Vizantije, u blizini biblioteke podignute su tri crkve.


I to nije sve, jer Atina krije još dragulja prošlosti


Pored navedenih znamenitosti i atrakcija koje pričaju priču drevne prošlosti i burne istorije, Atina je dom i mesto na kome ćete uživati u poseti čuvenom Zevsovom hramu, Vizantijskom muzeju, čuvenom Olimpijskom stadionu, ali i mogućnosti panoramskog pogleda na Atinu i Akropolj sa brda Likabet. I to nije sve. Atina krije veliki broj gradskih muzeja koji prikazuju fascinantne artefakte (npr. Muzej Akropolja), a kada se umorite od svog tog lutanja, dopustite sebi da uživate u neponovljivim ukusima tradicionalne grčke kuhinje u nekom od restorana koji gledaju na Akropolj.

Pozovite