Letovanje Turska Bodrum

Hotelski Smeštaj / Avionom

Aranžmani za sezonu 2024 - Letovanje Turska

 

Bodrum hotelski smeštaj Turska letovanje 2024

Bodrum je jedno od najekskluzivnijih letovališta na turskoj rivijeri. Nalazi se na poluostrvu Bodrum, na mestu gde se spajaju Egejsko i Sredozemno more. U antičkoj grčkoj Bodrum je bio poznat pod imenom Halikarnas, kada je bio poznat po mauzoleju kralja Mauzola, a danas je poznati turistički i jahting centar. Ovaj grad je popularno turističko odredište zahvaljujući svojoj prelepoj obali, a svake godine poseti ga nekoliko stotina hiljada turista.


Bodrum je izgrađen na ruševinama antičkog Halikarnasa, antički Grci kolonizovali su njegovu luku u 11. veku p.n.e, a može se reći da je cvetao u vremenu kada je bio pod persijskom vlašću. U Bodrumu je rođen grčki istoričar Herodot, otac istorije.

Svi objekti u ovom turističkom centru su bele boje i imaju najviše dva sprata. Obilje kulturno-istorijskih sadržaja, arheološki ostaci starih civilizacija, mnoštvo luksuznih hotela i restorana, fantastičan geografski položaj i prirodne lepote, čine Bodrumizvandrednim izborom za vaše letovanje.

Bodrum i njegova okolina imaju plaže za sve! Želite samo da ležite i da se opustite uz šum mora, ili vas privlači nešto bučnuja varijanta, hteli biste dan provesti na plaži koja vam nudi mogućnost uživanja u vodenim sportovima – Bodrum sve to ispunjava samo za vas. Tu su i plaže pogodne za one koje letuju sa decom, ali i one na kojima se provod nastavlja i posle zalaska sunca. Do svih plaža možete doći dolmušima, tj. minibusevima ili taksi vozilima koja svakodnevno saobraćaju na određene destinacije.

Bitez plaža udaljena je 7 km od Bodruma, nalazi se pored zaliva Gumbet. Ovo je peščana plaža, vrlo rado posećena od strane turista iz svih krajeva sveta. Ako letujete sa porodicom, nemojte se dvoumiti, slobodno dan provedite na ovoj plaži, jer je savršena zbog svoje plitke vode. Takođe, njena dobra lokacija čini da dođe do pojave vetra u popodnevnim satima, što vrele dane čini prijatnim. Zbog pojave vetrova, plaža je dobra i za jedrenje na dasci, pa često privlači i zaljubljenike u ovaj sport. Ako želite da prošetate, biće vam potrebno samo nekoliko minuta hoda i videćete bašte mandarine i narandže.

Plaža Bagla je nešto udaljenija, ali njen pesak je fenomenalan, a i more je toplije nego na nekoj drugoj plaži Bodruma. Ona je poznata i pod imenom Kamila plaža, zbog turneje kamila na pesku. Možete jahati kamile, i krenuti u malu turneju plažom. Ako ste rešili da posetite baš ovu plažu, znajte da je do nje malo teže doći, ali upravo ta izolovanost učinila je da plaža ostane čista.

Gumbet plaža nalazi se odmah pored Bodruma, kompletno je opremljena suncobranima i ležaljkama, a zabavu pruža i u dnevnim i večernjim satima. Ovo je peščana plaža, često je posećuju porodice sa malom decom, ali i omladina, jer se kafići i restorani nalaze duž obale, a podjednako je privlačna i sportska zabava.

Na raspolaganju su vam još i plaže Turgutreis, Ortakent, Jalikavak, Gumusluk...

Raspoloženi ste za zabavu koja traje cele noći? Bodrum je pravo mesto za vas! Brojni noćni klubovi, barovi, kafići, zadovoljiće sve ukuse.

Ako nikada niste videli kako izgleda neko svetsko čudo, tu priliku pružiće vam Bodrum, jer se baš u njegovom centru nalazi Mauzolej u Halikarnasu, jedan od sedam svetskih čuda. Ovo je bio nadgrobni spomenik karijskog kralja Mauzola, a veruje se da je ova grobnica izgrađena oko 350 godine p.n.e. Posle 16 vekova, koliko je bio u odličnom stanju, zemljotres koji se tada dogodio, oštetio je krov mauzoleja i njegove kolonade. A početkom 15. veka, kada su Vitezovi svetog Jovana okupirali okolinu i Halikarnas, izgradili su veliki krstaški zamak i tom prilikom koristili su i materijal od koga je bio izgrađen oštećen mauzolej. Danas se u Bodrumu i dalje može videti krstaški zamak, a u strukturi njegovih zidina obrađeni kameni i mermerni blokovi. Od muzeja je ostao samo temelj, a sačuvane su neke skulpture, kao i više unutrašnjih dekoracija na kojima je prikazana bitka između Starih Grka i Amazonki. Posebno mesto u istoriji poklanja se ovoj građevini, zbog toga što nije bila posvećena nijednom od bogava stare Grčke.

Oko Bodruma nalazi se niz atraktivnih sela, pa ako ste raspoloženi i volite da se upoznajete sa novim mestima i njihovom kulturom, ovde imate veliki izbor. Interesantno je mesto Gumusluk, koje se nalazi na ostacima drevnog grada Mindos. Ovo je primorsko mesto i ribolov luka, i tu morate posetiti neki od restorana na obali, jer svi oni imaju reputaciju da služe najbolju ribu u regionu. Od 2004. godine Gumusluk je domaćin Međunarodnog festivala klasične muzike. U Gumusluku možete videti ostatke temelja zgrada, koji i dalje stoje u do kolena dubokoj vodi, kao i fragmente iz antičkog perioda.

Kako biste došli do antičkog grada Efesa, potrebno je da odvojite oko dva sata vožnje, ali nemojte se uopšte dvoumiti, posetite rimsku prestonicu Azije i jedan od najbolje sačuvanih antičkih gradova na svetu. U Efesu se nalazilo jedno od sedam svetskih čuda, a to je hram posvećen grčkoj boginji Artemidi. Ako je verovati legendama, ovaj grad osnovale su žene ratnice, Amazonke, a naseljen je još od kraja bronzanog doba. Pisani izvori govore o tome da je Sveti Pavle proveo pune tri godine u ovom gradu, od svoje 65. do 68. godine i da je tu držao propovedničke službe. U Efesu je nastalo Jevanđelje po Jovanu. Efes čuva najveću zbirku rimskih ruševina u istočnom Mediteranu, a ruševine koje su iskopane, mogu dati ideju o tome kako je izgledao originalni sjaj grada. Ovde se mogu videti ostaci biblioteke Celsus, bazilike Svetog Jovana, Artemidinog hrama, hrama Hadrijana, Domicijana, ostaci pozorišta...

 

 

generali osiguranje

opšti uslovi putovanja

ugovor o subagenturi

Broj polise 3000005036991 Kompanije Milenium Osiguranje ado koja važi od 25.10.23-25.10.24 godine

pokriće polise do 30.000 eura i  granacija putovanja do 30.000 eura

Pozovite