Vodič kroz Bukurešt - Šta videti


Vodič kroz Bukurešt Šta videti

Vodič kroz Bukurešt - Šta pogledati

Bukurešt, glavni grad Rumunije, oduvek je bio epicentar dinamičnih istorijskih događaja i kulturnih promena. Njegova bogata prošlost obuhvata periode od Rimskog Carstva i Osmanskog Carstva do moderne rumunske republike. Ovaj raznoliki miks uticaja i epoha ostavio je neizbrisiv pečat na Bukureštu, što ga čini nezaobilaznom destinacijom za sve putnike. Od kraja Drugog svetskog rata, rumunska prestonica je bila pod komunističkim režimom Čaušeskua, a po završetku njegove vladavine grad se suočavao sa brojnim pitanjima od kojih se neka protežu i danas. Ipak, Bukurešt je živ i dinamičan grad, kako sa društvenog tako i sa političkog i sa kulturnog stanovišta, a dekadentna arhitektura ga čini zaista zanimljivim gradom za otkrivanje.


Arhitektura Bukurešta


Jedan od najupečatljivijih aspekata Bukurešta je njegova arhitektura. Grad je poznat po šarmantnim bulevarima i trgovačkim ulicama, ali takođe nudi kontrast između tradicionalnih rumunskih kuća i impresivnih građevina u stilu čuvenog Belle Époque. Upravo zbog ovakvih građevina i specifičnih arhitektonskih detalja, Bukurešt se često naziva i Mali Pariz Istoka. Jedan od najupečatljivijih aspekata ove arhitekture su impresivne fasade starih zgrada koje odišu bogatstvom detalja, od raskošnih balkona do ukrasnih prozora i često prepoznatljivih streha u mansardnom stilu.


Pored Belle Époque elemenata, Bukurešt nudi i širok spektar drugih arhitektonskih stilova. Od elegantnih neoklasicističkih palata do uticaja Art Nouveau i Art Deco perioda, grad je prepun raznovrsnih građevina koje svedoče o različitim istorijskim epohama i kulturnim uticajima. Takođe, u Bukureštu se nalazi i nekoliko pravoslavnih crkava koje krase impresivne kupole i ikonografska umetnost.


Šta videti u Bukureštu: Četiri najlepša mesta u Bukureštu


Burna istorija Bukurešta i njegova arhitektura koja oslikava razvoj grada kroz različite istorijske periode, pruža priliku za otkrivanje i istraživanje najlepših mesta koji ostavljaju duboko oduševljenje, bez obzira da li ste prvi put ovde ili se Bukureštu ponovo vraćate. Neke od najlepših mesta u Bukureštu koje obavezno treba videti su:


1.    Palata Parlamenta - Narodni dom, kako se zvao za vreme komunističkog režima, kasnije je preimenovan u Palatu parlamenta. To je druga najveća zgrada na svetu čiju je izgradnju naručio Nikolaj Čaušesku koji je zbog nje bukvalno srušio ceo kvart. Sa raskošnim izgledom spolja, Palatu krasi još luksuznija unutrašnjost. Iako je to zgrada Parlamenta, zbog toga što se veliki broj njenih prostorija ne koristi, ova zgrada je otvorena za javnost.


2.    Stari Grad – Iako pridev u nazivu upućuje na dug period trajanja ovog grada, stvarnost je nešto drugačija. Stari grad Bukurešta izgrađen je na prostoru potpuno napuštenog dela grada. Nekada napušten, danas je ovaj deo Bukurešta dom mnogih noćnih pabova i restorana. Dakle, ako se odlučite na putovanje u Bukurešt zarad dobrog noćnog provoda, svakako nećete biti razočarani. Ulica Lipščani i sve susedne ulice ovog kvarta su zapravo srce noćnog života grada.


To je ujedno i mesto na kome se ponosno uzdiže nekoliko spomenika starih nekoliko vekova, poput ruševina kneževske vile koju je sagradio Vlad Cepeš. Kada se uputite u obilazak Starog Grada, ne smete propustiti ni obilazak tri crkve: Biserica Stavropoleos, Biserica Curtea Veche i Biserica Ortodoka rusa.


3.    Trg revolucije (Piața Revoluției): Ovaj trg je centralno mesto u Bukureštu, poznat po svojoj istorijskoj važnosti. Na njemu se nalazi Spomenik revolucije, koji podseća na rumunsku revoluciju iz 1989. godine. Takođe, na ovom trgu možete posetiti i Ateneum, predivnu, kitnjasto ukrašenu i najpoznatiju koncertnu dvoranu.


4.    Trg pobede (Piața Victoriei): Predstavlja nezaobilaznu tačku za sve koji posećuju Bukurešt kako zbog svoje istorijske važnosti, tako i zbog atraktivne arhitekture i političke dinamike koja ga okružuje. Centralno mesto na Trgu pobede zauzima Spomenik nezavisnosti koji podseća na rumunsku nezavisnost koja je proglašena 1877. godine. Takođe, tu se nalazi i Spomenik vojsci koji odaje počast rumunskim vojnicima koji su izgubili život tokom Prvog svetskog rata.


Tajna strana rumunske prestonice


Pod vladavinom Čaušeskua, razvijen je i tzv. podzemni Bukurešt koji predstavlja tajnu stranu rumunske prestonice. Iako je Bukurešt poznat po svojoj impozantnoj arhitekturi i bogatoj istoriji, ispod samog grada se krije mreža podzemnih prolaza, tunela i skloništa koja svedoče o njegovoj kompleksnoj prošlosti.
Jedna od najznačajnijih podzemnih atrakcija u Bukureštu je „Mreža podzemnih prolaza" (Reteaua de Pasaje Subterane). Ovi prolazi su izgrađeni u periodu između dva svetska rata i povezivali su nekoliko centralnih trgova u gradu. Danas su neki od njih pretvoreni u trgovine i restorane, dok su drugi ostali gotovo netaknuti, čuvajući atmosferu tog vremena. Ovde možete čuti priče o rumunskoj istoriji i ratnim strahotama, ali i saznati kako se grad suočavao sa brojnim problemima u različitim epohama svog razvoja. Zato je poseta podzemnom Bukureštu zapravo putovanje unazad kroz vreme i prilika da se razume bogata prošlost grada iz drugačijeg ugla. Ovi podzemni lavirinti, tuneli i prolazi nude jedinstvenu perspektivu na Bukurešt i doprinose njegovoj misterioznoj privlačnosti.


Šta i gde jesti u Bukureštu?


Rumunska kuhinja je puna zanimljivih ukusa koji se savršeno uklapaju sa tradicionalnim i jednostavnijim receptima. Jesti u Bukureštu je zaista jednostavno: grad je poznat po svojoj uličnoj hrani i tradicionalnim slatkišima, ali i slanim specijalitetima. Na svakom uglu ovog grada možete pronaći pekare i delikatese koje nude hranljivu i ukusnu uličnu hranu. Odvojite vreme da probate covrigi (perece), gogoasu (pržene krofne), merdenele cu branza (pecivo sa sirom).

 

Dok šetate urbanim centrom Bukurešta, obavezno probajte neko od najpoznatijih jela rumunske kuhinje. Jedno od najposećenijih turističkih mesta je Caru cu Bere, a ako želite da uživate u pravoj domaćoj hrani, probajte Bureibista Casa Bacu, Teraca Mamnei i Taverna Lu Romica. Sve su ovo mesta za hranu specijalizovana za specijalitete rumunske kuhinje u kojima uglavnom jede lokalno stanovništvo. A da sve to upotpunite, probajte čuvene rumunske alkoholne destilate kao što su tuica, palinca, rachiuri din fructe. Ljubitelji piva obavezno treba da probaju dva najpoznatija rumunska piva: Ciuc i Ursus.


Pozovite