Transilvanija Brašov


Transilvanija Brašov Putovanje

Transilvanija Brašov Autobusom

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Rumuniji je grad pun života i istorije, Brašov. Okružen zadivljujućim pejzažom planina i šuma, Brašov je jedan od gradova Rumunije koji se najčešće kod turista nalazi na vrhu liste gradova koje treba posetiti. Grad smešten u srcu Transilvanije, okružen je južnim Karpatima, uključujući planinu Tampu, koja gleda na sam grad. Prvobitno ime grada je bilo Corona, od latinske reči koje znači kruna i smatra se da je njegovo ime vezano za manastir Sv. Katarine. Tek kasnije, grad je dobio ime Brašov, po reci Barsi, a u veoma kratkom periodu (od 1950. do 1960. godine), Brašov je nosio ime Staljinov grad. Danas, Brašov obiluje velikim brojem znamenitosti i turističkih atrakcija koje plene lepotom. Svaki deo ovog grada priča najlepše priče daleke istorije zbog čega Vam za putovanje u Brašov nije potreban razlog.

brasov putovanje


Osetite draži Brašova pešačenjem kroz grad

Istoriju i kulturu svakog grada, pa tako i ovog, najbolje ćete upoznati šetnjom. Obilazak grada započnite kod fontane na glavnom trgu, posetite čuvenu Crnu crkvu, Trg saveta, Katarininu kapiju i mnoge druge atrakcije. Ako se odlučite na pešačenje po Brašovu, nemojte zaboraviti ni da uživate u lokalnim specijalitetima i posebno osetite draži specifičnih kafića smeštenih na svakom uglu ovog velelepnog grada.


Crna crkva – biser Brašova

Putovanje u Brašov i šetnju gradom upotpunite posetom jednom od najlepših spomenika gotike. Crna crkva je druga po veličini crkva u Rumuniji građena skoro čitav jedan vek (od 1383. do 1477. godine) i predstavlja simbol grada. Crkva je dobila ime po zidovima koji su pocrneli tokom požara 1689. godine. Crna crkva se može pohvaliti da je ponosni vlasnik:
Najvećeg zvona u zemlji koje je teško blizu šest tona, a koje po svojoj veličini predstavlja treće zvono po veličini u Rumuniji.


Najvećih mehaničkih orgulja u Rumuniji sa skoro 4.000 lula a koje su još uvek u upotrebi. Specifično je to da su ove orgije u jedne od retkih baroknih orgulja koje se u svom originalnom obliku i dalje koriste.


Najbogatije kolekcije anadolskih ćilima u celoj Evropi. U unutrašnjosti crkve izloženo je čak 110 ćilima koji datiraju iz 15. veka.


Prošetajte najužom ulicom u Evropi – Strada Sforii

Strada Sforii (ili Ulica užeta) je jedna od najposećenijih atrakcija u Brašovu. Posle Spreuerhofstraße u Reutlingenu i ulice Parlamenta u Engleskoj, Strada Sforii je najuža ulica u Evropi. Ulica je duga 80 metara, a širina varira između 111 i 135 cm. centimetara. Ova ulica, koja je često mesto ljubavnih sastanaka i najčešće fotografisana slika Brašova, izgrađena je u 15. veku za potrebe vatrogasaca.

brasov rumunija


Kultni znak Brašova, kao da ste u Holivudu

Kada se nađete u starom delu grada, prvo što ćete primetiti jeste znak Brašova koji svojim izgledom podseća na čuveni holivudski znak. Smešten je na vrhu planine Tampa a može se videti iz celog grada. Do ovog znaka u Brašovu možete doći pešačkom stazom ili žičarom koja polazi iz Casa Padurarului u podnožju planine. Vožnja žičarom, pruža neveorvatan pogled na grad. Ukoliko posećujete Brašov leti, možete čekati neko vreme na red za žičaru jer su tada i gužve veće.


Nedaleko od Brašova, dvorac Grofa Drakule

Kada ste u Brašovu i istražujete sve njegove lepote, jedno od mesta koje ne želite da propustite jest dvorac Bran, dom Grofa Drakule. Do dvorca Bran se stiže veoma brzo jer Vas  tridesetominutna vožnja od Brašova vodi kroz prelepe predele Transilvanije. Ovde ćete upoznati mesto inspiracije za čuveni roman Drakula iz 1897. godine, uživaćete u velikom broju priča i legendi. Bogata i neverovatna istorija koju čuvaju zidovi tvrđave ostavlja neponovljivi utisak poseti jednom od svetski poznatih mesta. Zbog svoje žudnje za krvlju, često se smatra da je kralj Vlad III Drakula, osnova i inspiracija za roman Drakula. Iako Bram Stoker, autor čuvenog romana, nikada nije posetio Rumuniju, nadimak dvorca je opravdan podzemnim tunelima, arhaičnim oružjem i oklopima, kao i zastrašujućim zvucima koji se čuju unutar srednjovekovnih zidina ove građevine.

transilvanija brasov


Osetite ukus tradicije Brašova u lokalnim kafeima

Brašov je poznat po velikom broju malih kafića smeštenih kako na glavnom trgu, tako i duž glavne trgovačke ulice, Strada Republicii. Iako su usmereni ka turistima, brojni kafići omiljeno su mesto okupljanja lokalnog stanovništva. U letnjim mesecima, ulice Brašova postaju otvorene bašte u kojima možete osetiti čari života koji se odvija pored Vas. Na trenutak, možete pomisliti da ste u nekom mestu u Italiji. Čak i kada sunce zađe, ove bašte postaju mesto prave zabave koja u letnjim mesecima pruža pravi utisak odmora.


Meni lokalnih kafea i restorana sadrži bogatu ponudu smutija, kafe, koktela i piva, uključujući i poznato rumunsko zanatsko pivo Zaganu.


Obavezno probajte goveđu supu, čuveno jelo rumunske tradicionalne kuhinje, a osim govedine, ova supa sadrži i razno povrće poput celera, luka, šargarepe, krompira, paprike, karfiola ili tikvica, kao i začine, paradajz pastu, limunov sok i (po želji) umućena jaja. Sa druge strane, mamaliga je tradicionalna rumunska kaša i nacionalno jelo zemlje koje se često meša sa palentom. Reč je o izuzetno jednostavnom jelu od kuvanog kukuruznog brašna koje su u prošlosti kuvali uglavnom seljaci kao zamenu za hleb. Bulc je tradicionalno rumunsko jelo napravljeno od kuvane palente koja se oblikuje u kuglice i puni kremastim nadevom. Nakon toga, kuglice od palente se peku na roštilju, prže u tiganju ili peku dok se spolja ne stvori hrskava, zlatna korica.

Pozovite