Sibinj: gradić u kome kuće imaju oči


Sibinj gradić

Sibinj gradić u kome kuće imaju oči

Duga istorija grada Sibinj (rum. Sibiu) pisana je od 12. veka kada je grad osnovan. Smešten u istoimenom okrugu u Transilvaniji, grad Sibinj se često naziva gradom koji poseduje kuće koje imaju oči. Od izgradnje do danas, Sibinj je bio važan trgovački centar, ali i najistočnije mesto sa zapadnoevropskom kulturom u kome se oseća duh Nemačke.


Mesta koja treba posetiti u Sibinju

Šarmantni duh grada Sibinj učinio je da ovaj grad bude proglašen za osmo najidiličnije mesto za život u Evropi. Ovaj grad krase najbogatiji ukrasi arhitektonskog nasleđa u čitavoj Rumuniji. Poseta Sibinju obuhvata obavezno upoznavanje Velikog i Malog trga koji su međusobno povezani prolazom ispod Kule Saveta. Palata Brukental pleni svojom lepotom a u samoj palati nalazi se najstariji i najvažniji muzej u Rumuniji. Gradom dominira Evangelistička katedrala sa kulom koja se uzdiže 73 m iznad grada.


U južnom delu grada nalazi se tzv. Sibinjska šuma, Dumbrava Sibiului. Ovo je prirodni rezervat u kojem se nalazi najveći rumunski muzej na otvorenom, Astra, posvećen tradicionalnoj narodnoj civilizaciji. Preko 300 kuća i drugih objekata nalazi se u šumi smešteno oko dva veštačka jezera sa preko 10 km staza koji se protežu između njih.


Sibinj krase i lokaliteti sa spomenicima koji datiraju iz srednjeg veka, o kojih su najlepši Cisnadie i Cisnadioara. Južnije su planine Cindrel sa odmaralištem Paltinis, veličanstveni Oltski defile i planina Fagaraš.


Sibinj je grad u kome kuće imaju oči

Šetajući se gradićem Sibinj, stalno ćete imati osećaj da Vas neko posmatra. To je zato što je mešavinom nemačkog i mađarskog uticaja na razvoj grada Sibinj, došlo do razvoja posebne arhitekture kuća za stanovanje. Naime, na tavanskom prostoru, a u krovovima kuća smešten je mali prozor za ventilaciju. Od 15. veka do danas, kuće kao da su žive i da Vas posmatraju.


Praktična namena ovih prozora, ipak krije i svoju drugu stranu. Naime, mnogi starosedeoci Sibinja tvrde da su ovi prozori napravljeni da uliju strah ljudima, dajući im do znanja da su uvek držani na oku. Za vreme vladavine diktatora Nikolaja Čaušeskua, ovaj arhitektonski detalj je dodatno uznemiravao ljude, jer pored toga što su se prisluškivali telefoni i ispitivali ljudi, kao da su i kuće motrile na svaki njihov korak.


Najlepši trgovi Sibinja: Piata Mare i Piata Huet

Sibinj je jedan od najlepših i najromantičnijih gradova u celoj Transilvaniji. Dok šetate krivudavim ulicama i osećate pogled kuća na svojim leđima, možete se izgubiti lutajući. Kako je grad Sibinj podeljen na Gornji i Donji grad, njihova sličnost u arhitektonskom smislu ipak nosi i razlike kada je u pitanju atmosfera koja njima vlada. Tako Gornji grad krasi velelepni Piata Mare koji je prepoznatljiv po impozantnoj kuli i divnim starim kućama. Svaka zgrada na trgu je zaštićeni spomenik kulture, a do kraja 15. veka bila je centar Sibinja, mesto gde su se održavale pijace, javni sastanci i, često, pogubljenja.


Zaštitni znak i dominantno obeležje trga Piata Mare jeste Kula saveta koja ujedno predstavlja i simbol čitavog grada. Kula je izgrađena krajem 13. veka kako bi se obezbedio ulaz u Gradsku većnicu Sibinja. Trg krasi i čuvena žuta kuća koja datira iz sredine 17. veka a gde se nalazi jedan od najstarijih restorana u Sibinju. Ovde možete videti i statuu Georgija Lazara, koji je osnovao prvu školu na rumunskom jeziku u Bukureštu. Trg krase još i barokna katolička crkva Piata Mare a i čuvena Palata Brukental, danas Muzej Brukental. Na trgu se nalazi i nadaleko poznata Kuća generala. Mnoštvo kafića i restorana krasi ovaj trg, tako da ćete svakako naći mesto po svom ukusu da napravite predah.


Samo nekoliko stotina koraka dalje, nalazi se još jedan veličanstven trg: Piata Huet. Piata Huet je mesto gde ćete naći evangeličko-luteransku katedralu, jednu od glavnih znamenitosti u gradu. Ukoliko posetite i njen toranj, možete uživati u idiličnom razgledanju grada i okoline. Interesantno je da je sam toranj završen pre ostatka crkve.


Sa crkvom se, sa jedne strane, graniči Brukentalska škola, dok se drugom delu, između škole i crkve, ponosno uzdiže statua Georga Teuča. Georg Teuč je bio nadbiskup Evangelističke crkve Transilvanije tokom većeg dela šezdesetih i sedamdesetih godina 19. veka. Najpoznatije mesto za fotografisanje jeste Pasajul Scarilor, očuvan deo bedema utvrđenja. Njegova uloga podržava razliku u nivou između grada ispod i grada iznad.


Most laži i legende o njemu

Najpoznatiji most za pešake, Most laži, smešten je u srcu Sibinja i predstavlja prvi most od livenog gvožđa koji je u Rumuniji izgrađen. Most laži povezuje Mali trg sa trgom Huet a za njegovo postojanje se vezuju brojne legende. Prvobitno ime mosta je bilo Liegenbrucke, što na nemačkom znači ležeći most. Zbog sličnosti sa nazivom Lugenbrucke, što znači "most laži", ovaj most je dobio potpuno novo ime a legende su pomogle da se to ime i očuva do danas. Jedna od njih kaže da će se most srušiti ako neko laže dok stoji na njemu. Međutim, druga legenda kaže da su u prošlosti, most prelazili trgovci sa namerom da prevare svoje kupce, a oni koji su uhvaćeni u nameri, bačeni su sa mosta. Međutim, možda i najčešće prepričavana legenda je ona po kojoj su momci zakazivali sastanke na ovom mostu, a zatim se nisu pojavljivali, ostavljajući svoje devojke da čekaju dok ne shvate da su ih lagali.


Da li ste sigurni da želite da proverite tačnost legende i slažete dok stojite na mostu?

Pozovite