Dom kraljevskih porodica Rumunije: Dvorac Peleš


Dom kraljevskih porodica Rumunije

Dvorac Peleš

Smešten u podnožju planine Bučegi, a u blizini grada Sinaja, dvorac Peleš predstavlja remek delo nemačke novorenesansne arhitekture. Danas dvorac Peleš predstavlja jedan od najlepših u Evropi. Od vremena gradnje, krajem 19. veka, tokom čitave istorije svog postojanja, dvorac je služio kao dom rumunskih kraljevskih porodica. Sa ukupno 160 soba, dvorac Peleš predstavlja svedočanstvo evropske umetnosti koja se prepliće u svim njegovim delovima.


Istorija dvorca Peleš

Na zahtev prvog rumunskog kralja Karola I, izgradnja dvorca Peleš započeta je 1873. godine i trajala je čitavu jednu deceniju. Ukoliko posmatramo vrednost dvorca u realnoj ceni današnjice, u izgradnju dvorca je potrošeno oko 120 miliona dolara. To je bio prvi dvorac koji je imao svoju mini elektranu i na čijoj izgradnji je bilo angažovano oko 300 ljudi. Veličinu i opremljenost dvorca u to vreme je gotovo teško sagledati: sa 168 soba i 30 kupatila, dvorac je posedovao toplu i hladnu tekuću vodu, centralno grejanje i mali lift za kraljevsku porodicu.


Danas, zajedno sa dvorcem Bran, dvorac Peleš predstavlja jednu od najznačajnijih i najlepših rumunskih znamenitosti. Po arhitekturi, ovaj dvorac predstavlja spoj nemačkog i italijanskog neorenesansnog stila. Pejzaž koji dočaravaju Karpati koji okružuju dvorac, dodatno doprinose njegovoj vanvremenskoj lepoti.


Zbog krvne veze članova rumunske kraljevske porodice sa britanskom, nemačkom i grčkom kraljevskom porodicom ali i ruskom dinastijom, dvorac Peleš bio je dom najpoznatijih kraljevskih imena. Tokom II svetskog rata, dvorac je bio pod komunističkom vlašću, da bi 1989. godine bio otvoren za javnost. Nakon brojnih restauracija od 2007. godine dvorac Peleš je postao vlasništvo kralja Mihaila.


Legende i duhovi dvorca Peleš

Burna i duga istorija dvorca Peleš sa sobom nosi i legende koje se prenose generacijama unazad. Jedna od njih kaže da se tokom određenih noći u godini mogu uočiti senke zlatnih  plamenova širom bašte dvorca Peleš. Stariji ljudi veruju u ovu legendu i opisuju ga kao delo starog kralja Karola I koji je za sreću zakopao zlatnike u temelj dvorca. Rumunska tradicija kaže da se prilikom izgradnje doma žrtva svodi na to da se u temelje zarobi nečija senka, koja se smatrala ekvivalentom duše, a koja bi donela sreću. I danas se, po verovanju, u temelje zakopavaju zlatnici, novac i žito u cilju prosperiteta.


Druga legenda kaže da se tokom noći punog meseca hodnicima dvorca  naziru obrisi i siluete. Ako pažljivo slušate njihov šapat, čućete glasove duhova nekadašnjih vlasnika i stanovnika ovog dvorca koji su boravili u njemu.


Neverovatna spoljašnja i unutrašnaj lepota dvorca Peleš smeštena u 168 soba

Zbog svoje izuzetne arhitekture i umetničke vrednosti eksponata koje čuva, dvorac Peleš je jedan od elitnih spomenika u Evropi i svetu. Prostire se na površini od 3200 m2 a prostor od 168 soba, svaka na svoj način, impresionira svojom lepotom i sofisticiranošću.


Kada kročite u dvorište dvorca, vratićete se u prošlost. Šetnja mermernim stepeništem do čuvene Dvorane časti i zvaničnog prijemnog prostora, omogućiće da osetite duh prisustva kraljevskih gostiju i balova koji su se ovde održavali. Obilazak dvorca Peleš znači upoznavanje sa brojnim temama iz svetskih kultura, a teme se razlikuju po funkciji ili po stilu. Tako se ovde može sresti turski raskoš i firentinska lepota, ali i francuski stil.


U ulaznom holu uživaćete u senkama sunčevih zraka koje se probijaju kroz pokretni stakleni plafon, a koji je napravljen kako bi se u letnjim noćima posmatrale zvezde.


Kraljevska biblioteka privlači posebno one koji vole retke knjige, sa kožnim koricama sa ugraviranim zlatnim slovima. Za one koji nisu ljubitelji knjiga mogu biti interesantna tajna vrata skrivena iza polica koja povezuju biblioteku sa drugim prostorijama u dvorcu.


Muziča soba je uređena u indijskom stilu u kojoj dominira izrezbareni nameštaj od tikovine. Ovaj nameštaj je poklon maharadže iz Kapurtale u Indiji prvom rumunskom kralju Karolu I.
Turski salon krase ručno rađeni svileni vezovi. Ova prostorija je nekada služila kao pušnica za gospodu.


Italijanska renesansa je zastupljena u firentinskoj sobi. Najimpresivnija su čvrsta bronzana vrata izvedena u Rimu; atelje Luiđi Manji i Veliki mermerni kamin koji je Paunacio izveo sa Mikelanđelovim motivima.


Na 1. spratu dvorca se nalazi Koncertna sala, uređena 1906. godine, u kojoj se nalaze čembalo napravljeno 1621. godine u Antverpenu, Blutnerov klavir sa vertikalnim repom i Rigerove orgulje sa dve klavijature.


Velika oružarnica dvorca prikazuje neke od najboljih zbirki oružja i oklopa, sa preko 4.000 komada naoružanja koje je prikupljeno ili dobijeno na poklon. Oružje je poreklom iz zapadne i istočne Evrope, ali i iz drugih regiona sveta.


Kada je idealno vreme za posetu dvorcu Peleš

Za posetu gotovo svim turističkim atrakcijama savet je da se izbegava vikend jer su tada najveće gužve i najveći su redovi za ulazak. Zato, idealno vreme za posetu dvorcu Peleš je u popodnevnim satima. Treba imati u vidu da dvorac ne obezbeđuje mogućnost angažovanja individualnog vodiča, ali postoji nekoliko info panela na kojima se možete detaljnije raspitati o istoriji kraljevske porodice i intrigama koje su potresale zidine dvorca Peleš.


Ne zaboravite da putovanje u organizovanim grupama uvek ima prednost ulaska, a samim tim što imaju i vodiča imaju i više mogućnosti da saznaju brojne zanimljivosti o životu kraljevske porodice.

Pozovite