Dvorac Bran: Dom Grofa Drakule. Ili možda ne?


Dvorac Bran: Dom Grofa Drakule

Dvorac Bran: Dom Drakule. Ili možda ne?

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Transilvanije, a možda i cele Rumunije, jeste dvorac Bran, dom Vlada Cepeša, popularnog Grofa Drakule. Smešten na oko 30 kilometara od Brašova i oko 160 kilometara od Bukurešta, dvorac Bran okružen je prelepim pejzažima planinskih venaca Bučegi i Pjatra Krajuluj.


Kada dolazite do dvorca, očaraće Vas njegov očuvan spoljašnji izgled koji je upotpunjen kulama i tornjevima, živopisnim dvorištem, parkovima i jedinstvenim arhitektonskim elementima.


Dvorac Bran je najbolje posetiti tokom letnjih meseci, mada treba imati u vidu da je u tom periodu i najveća gužva. U rano proleće i kasnu jesen lepota dvorca se ne menja, ali je gužve svakako manje. Ukoliko ste u mogućnosti, za istraživanje dvorca birajte radni dan umesto dana vikenda, a ukoliko je vikend ipak Vaš prvi izbor, preporučujemo jutarnje sate za obilazak.


Istorija dvorca Bran

Istorija dvorca Bran počinje davne 1377. godine kada je za potrebe strateške odbrane počela njegova izgradnja. Za samo deset godina, dvorac je izgrađen, i najpre je korišćen za potrebe odbrane od napada Osmanlijskog carstva, a zatim i kao carinarnica za Transilvaniju, koja je tada bila provincija Ugarske. Početkom 15. veka, ugarski kralj Žigmund je privremeno ustupio tvrđavu princu Mirči Starom od Vlaške, susedne kraljevine pod pretnjom Turaka Osmanlija. Od 1920. godine, dvorac se nalazi u vlasništvu potomaka kraljice Marije i danas je to muzej u njenu čast. Ipak, ovaj dvorac više je poznat po čuvenom Vladu Cepešu kome je, po legendi, taj dvorac nekada bio dom.


Dvorac Grofa Drakule: mit ili istina

Opisujući dvorac koji se nalazi na uzvišenju koje je okruženo rekom, mnogi su povezali dvorac Bran sa čuvenim mestom iz knjige Brama Stokera. Međutim, interesantna je činjenica da autor popularne knjige Drakula nikada nije ni posetio dvorac Bran, ali je on poslužio kao inspiracija za njen nastanak.


Lik Grofa Drakule je inspirisan čuvenim vladarom Vladom Cepešom koji je vladao Vlaškom u periodu od 1448. do 1476. godine. Međutim, Grof Drakula je jedan od najpoznatijih izmišljenih likova svih vremena i opisan je kao vampir sa zašiljenim ušima i oštrim zubima. Grof Drakula se povezuje sa čuvenim dvorcem Bran, ali istina je da to nikada nije bio dvorac Grofa Drakule. Ipak, nemojte da Vas ova šokantna činjenica zaprepasti i odvrati od putovanja u Rumuniju i posetu dvorcu Bran. I mada nema istorijski potvrđenih dokaza da je Vlad Cepeš zaista živeo u ovom dvorcu, u selima u okolini dvorca postoji verovanje o postojanju zlih duhova. Ovi duhovi nastanjeni su u običnim ljudima koji preko dana vode normalan život, a noću napuštaju njihova tela i proganjaju selo mučeći ljude sve do svitanja i oglašavanja prvih petlova.


Od 1970. godine Rumunija je odlučila da dvorac Bran predstavi kao pravi dvorac grofa Drakule zbog dramatične arhitekture, udaljene lokacije i male navodne veze sa Vladom Cepešom. Danas je jedina veza koja ima najveći značaj između dvorca Bran i Grofa Drakule, zapravo turizam.


Kitnjaste sobe, sprave za mučenje i tajni prolaz u dvorcu Bran

Svojim spoljašnjim izgledom koji se vremenom menjao kako se menjala i svrha dvorca, njegova lepota ostala je neprevaziđena sve do danas. Ipak, unutrašnjost dvorca i dalje broji 57 soba koje svedoče, svaka na svoj način, o burnoj istoriji ovog dvorca. Među ovim prostorijama, apartman kralja Ferdinanda najvernije dočarava bogatstvo prošlosti – ovde se mogu videti ručno rezbareni elementi i kitnjasti nameštaj. Sa druge strane, dvorac krije i sobe u kojima se mogu videti i uznemirujuće sprave za mučenje, ali i kameni tajni prolaz. Upravo je tajni prolaz dvorca jedan od interesantnijih delova dvorca. Ovaj prolaz je toliko uzak da kroz njega može proći samo jedna osoba, a povezuje prvi i treći sprat. Iako više nije tajna, ulaz u tajni hodnik bio je sakriven iza antičkog kamina a otkriven je prilikom obnove dvorca dvadesetih godina 20. veka.


Bunar u dvorištu dvorca i vremenski tunel

U vreme izgradnje dvorca Bran, u 14. veku, u njegovom dvorištu iskopan je bunar dubok 59 metara. Prilikom iskopa bunara, neposredno iznad nivoa vode, izgrađena je i tajna soba koja je služila za skrivanje blaga dvorca u slučaju napada. Međutim, kada je kraljica Marija obnavljala dvorac Bran, tajna soba je proširena u hodnik koji se pružao na dnu litice ispod dvorca. Stari bunar je pretvoren u šaht za lift, tako da je kraljica mogla da siđe u Kraljevske bašte i da pri tom zaobiđe naporno korišćenje stepenica. Ipak, dvorac Bran je dobio novi bunar 1937. godine koji danas služi kao turistička atrakcija i zamena za stari bunar.


Godine 2018. u bunar je ugrađen moderan lift sa senzorima za detekciju dima i zemljotresa. Ovo je najduža odobrena vožnja u Rumuniji: 31,5 metara ima između startne i krajnje stanice. Međutim, nije samo lift sa svim svojim pratećim elementima ono što je moderno u vekovima star dvorac. Veliku pažnju privlači i tzv. vrmenski tunel koji predstavlja svojevrsno multisenzorno iskustvo nastalo kao rezultat ljudske mašte i inventivnosti u oblasti tehnologije. Ovo je jedinstveni način upoznavanja sa bogatom istorijom dvorca Bran, a u koju je, kroz primenu visokotehnoloških rešenja, omogućeno da zaronite u svet animacije, multimedijalnih sadržaja i 3D simulacije.

 

Pozovite