Bukurešt šta videti za 2 dana u glavnom gradu Rumunije


Bukurešt šta pogledati za 2 dana u glavnom gradu Rumunije

Bukurešt šta treba videti za 2 dana u glavnom gradu Rumunije

Na oko osam sati udaljenosti od Beograda, Bukurešt, glavni grad Rumunije predstavlja jedno od mesta u koje možete organizovati vikend putovanje. Putovanje u Bukurešt će u isto vreme doneti i odmor i opuštanje, ali i upoznavanje novih tradicija, kulture i istorije. Kada na raspolganju imate samo dva dana za obilazak, bez obzira da li putujete poslovno ili privatno, imate dovoljno vremena da otkrijete najlepša mesta, probate ukusnu hranu i stvorite nezaboravne uspomene.


Prvi dan u Bukureštu: Upoznajte se sa istorijom i kulturom Bukurešta


Ako do Bukurešta putujete u noćnim satima, jutro je prvo što ćete iskusiti po dolasku u ovaj divni grad. Zato, započnite svoje putovanje u Bukurešt kvalitetnim i ukusnim doručkom u nekoj od tradicionalnih kafeterija. Za doručak preporučujemo da probate čuveni "mămăligă", odnosno kačamak, ili neko sveže pecivo i jaku kafu kako biste nakon puta imali dovoljno snage za obilazak grada. Nakon doručka, uputite se ka Starom gradu Bukurešta i uživajte u šetnji ulicama popločanim kaldrmom, razgledajte izloge brojnih prodavnica, odmorite u nekom od kafića i sve to dok se divite arhitekturi poznatih istorijskih zdanja.


Impozantna istorija Palate Parlamenta


Fascinantna i bogata istorija Palate Parlamenta dodatno će ostaviti utisak zbog svoje impozantne arhitekture, a panoramski pogledi koji se pružaju sa njenih terasa su zapanjujući.


Ova građevina datira iz osamdesetih godina 20. veka, a pored njene veličine (240 metara dužine i 270 metara širine) poznata je i po tome što predstavlja i najtežu građevinu na svetu. Za potrebe njene gradnje iskorišćeno je preko 700.000 tone čelika i bronze, mermera i 3.5000 tona kristala, što je najveća količina materijala ikada iskorišćena u gradnji neke zgrade. Pored toga, sa 86 metara visine, zgrada Parlamenta predstavlja drugu najvišu zgradu na svetu, odmah nakon Pentagona. Interesantno je i to da je i pored zapanjujuće veličine ove građevine, oko 30% i dalje neiskorišćeno.


Provedite po podne u obilasku muzeja


Nakon što probate ukusne sarmale (sarmice od kupusa) ili mici (roštiljske kobasice) za ručak, po podne u Bukureštu provedite u obilasku Nacionalnog Muzeja umetnosti Rumunije. Osnovan 1948. godine, Nacionalni Muzej Umetnosti Rumunije je jedan od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji. Ipak, treba napomenuti da muzej predstavlja remek - delo u arhitekturnom smislu. Njegova impozantna zgrada, koja spaja elemente neoklasicizma i art dekoa, privlači pažnju već na prvi pogled. Ulazeći u muzej, zakoračićete u elegantan hol sa visokim plafonima i mermernim stubovima.


Njegova kolekcija obuhvata različite periode, od srednjeg veka do modernog doba, sa fokusom na očuvanju i prikazu impresivne kolekcije evropske i rumunske umetnosti. Slikarska dela, skulpture i primenjena umetnost svedoče o raznolikosti rumunske kulturne prošlosti, a remek - dela renesanse, baroka i romantizma oživljavaju dela evropskih umetnika poput Rembranta, El Greka i Rubensa.


Dočekajte zalazak sunca u Parku Herastrau


Dok sunce zalazi, posetite Park Herastrau, mirnu oazu usred grada. Prošetajte oko jezera, iznajmite čamac ili se jednostavno opustite uz vodu. Upravo je jezero centralna tačka ovog mesta koje je okruženo šetalištima i stazama tako da je moguće lako prići do vode i uživati u nezaboravnim pejzažima. Čamci i pedaline su dostupni za iznajmljivanje, tako da možete uživati u mirnoj i opuštajućoj vožnji po jezeru.


A kada se umorite, za večeru, izaberite neki od restorana uz jezero i uživajte u raznovrsnim jelima. Ukoliko želite da uživate u divnom pogledu, obavezno posetite restoran Pescarus Herastrau čija elegantna terasa pruža nezaboravan pogled na vodu, a meni je prepun morskih plodova i internacionalnih specijaliteta. Ovo je idealno mesto za romantičnu večeru ili proslavu sa porodicom i prijateljima. Takođe, Nuba je naš izbor kada je u pitanju moderan i šik ambijent u kome se možete prepustiti uživanju u kreativnim i nesvakidašnjim jelima dok odmarate na obali jezera.


Drugi dan u Bukureštu: Potpuno uživanje i opuštanje


Kada se probudite u glavnom gradu Rumunije, jutro započnite kafom u nekom od modernih kafića u oblasti Aviatorilor. Ovaj bulevar se proteže od Trga pobede (Piata Victoriei) na jugu do Trga Šarl de Gola (Piata Charles de Gualle) i Herastrau parka na severu. Sa obe strane užurbanog bulevara nalaze se visoke zgrade koje su dom raznolikih kompanija i preduzeća, a ovo je ujedno i oblast sa najvećom koncentracijom stranih ambasada u Bukureštu.


Trg pobede i Trg revolucije: mesta za obilazak u kasno pre podne


Dok uživate u jutarnjim zracima sunca, uputite se u šetnju duž Trga pobede, centralne gradske avenije koju krase elegantne zgrade, prodavnice i kafići. Zastanite na Trgu revolucije, mestu gde se odigrala Rumunska revolucija 1989. godine. Ova revolucija je označila pad dugogodišnjeg diktatora Nikolaja Čaušeskua i kraj njegove autoritarne vlasti. Upravo je jedan od ključnih trenutaka revolucije bio masakr na Trgu revolucije gde je stotinu ljudi stradalo dok su se suprotstavljali režimu.


Iskusite lokalne specijalitete rumunske kuhinje


Za ručak, obradujte svoja nepca fuzijom rumunskih i internacionalnih ukusa u nekom od mnogobrojnih modernih ili tradicionalnih restorana. Tradicionalna rumunska supa, dimnjena i sušena slanina kao i domaći sirevi su nešto u čemu treba uživati. Glavno jelo koje svakako treba probati jesu mititei ili tzv. rumunske ćevape. Ovaj specijalitet sličan je drugim ćevapima ili roštiljskim mesnim ražnjićima koji se mogu naći u raznim kuhinjama Balkana i Bliskog istoka a tradicionalno se prave od mlevenog mesa, obično mešavine jagnjetine, govedine ili svinjetine, i često se dodaje i malo ovčetine radi bogatijeg ukusa. Nakon što su mititei oblikovani i začinjeni, obično se peku na roštilju ili tiganju, često bez dodatka ulja, dok ne postanu lepo zlatno smeđi i hrskavi spolja, a unutra ostaju sočni i puni ukusa. Mititei se često poslužuju uz luk, pavlaku, ajvar ili kriške hleba.


***


Kako se bliži kraj Vašeg dvodnevnog putovanja u Bukurešt, ostatak dana iskoristite da upijete čari živopisnog kulturnog i nacionalnog mozaika Rumunije. Bez obzira da li ste istraživali njegove istorijske dragulje, uživali u lokalnim specijalitetima ili igrali se uz tradicionalne melodije, vikend u Bukureštu će ostaviti uspomene koje će trajati zauvek.


Do sledećeg puta, "la revedere" (dovidjenja) i srećno putovanje!

Pozovite