Bukurešt - Mali Pariz Istoka je prestonica zemlje u našem susedstvu


Bukurešt Mali Pariz Istoka je prestonica zemlje u našem susedstvu

Bukurešt - Mali Pariz je prestonica zemlje u našem susedstvu

U Bukureštu, glavnom gradu Rumunije, često se može čuti neka od popularnih francuskih reči, a veza ovog grada sa Parizom nije ni malo slučajna. Mali Pariz istoka kako se još Bukurešt naziva, posledica je upravo te veze koja potiče kako zbog estetske sličnosti arhitekture ova dva grada, tako i zbog njihovih kulturnih i društvenih specifičnosti.


U odnosu na Pariz, međutim, treba napomenuti da Bukurešt ima svoj jedinstveni karakter i šarm. Samo ime, Mali Pariz istoka govori o uticaju francuske kulture na rumunski glavni grad i o njegovoj poziciji kao evropskom centru sa izuzetnim kulturnim nasleđem. Zato, ako Vam je glavni grad Francuske daleko, uputite se u Mali Pariz istoka u srcu Rumunije - Bukurešt.


Pečat Francuske na arhitekturu Bukurešta


Jedan od najupečatljivijih razloga zašto se Bukurešt naziva Mali Pariz istoka je njegova izvanredna arhitektura i estetika koja oduzima dah. Ovaj grad je evoluirao kroz istoriju, posebno tokom 19. veka, pod uticajem francuskog Belle Époque stila, koji je zauvek oblikovao njegov urbani pejzaž. Naime, u ovom periodu zabeležen je dominantan uticaj francuske arhitekture i kulture na izgradnju slikovitih palata, vila i javnih zgrada. Široke avenije, bulevari sa drvoredima i grandiozni trgovi sa fontanama postali su prepoznatljivi pejzaži Bukurešta.


Najpoznatiji primer arhitektonskog uticaja Francuske može se videti na zgradi Parlamenta. Ova monumentalna zgrada, izgrađena tokom vladavine Nikolaja Čaušeskua, druga je po veličini zgrada na svetu a njena arhitektura kombinuje elemente rumunske tradicije sa francuskom grandioznošću.


Šarmantni trgovi i velelepni parkovi u Bukureštu


Bukurešt takođe obiluje šarmantnim trgovima i parkovima, gde arhitektonska lepota dolazi do izražaja. Trg Unirii, Trg Revolucije i Trg Kralja Mihaija su samo neki od primera gde se mogu videti uticaji Belle Époque stila. Ovi trgovi su često okruženi elegantnim zgradama, fontanama i vrtovima koji dodaju poseban šarm gradu.


- Trg Unije, smatra se jednim od najlepših trgova u Bukureštu a koji posebnu draž ima noću kada dobija posebnu draž zahvaljući romantičnom osvetljenju. Okružen impozantnim zgradama, ovaj trg je dom brojnim fontanama i spomenicima, uključujući i Spomenik narodnom ustanku.
- Trg Revolucije je istorijski značajno mesto koje je imalo posebno važnu ulogu tokom rumunske revolucije 1989. godine. Na ovom trgu nalazi se Spomenik revolucije, posvećen građanima koji su se borili za slobodu. Trg je okružen kafićima i prodavnicama, što danas predstavlja idealno mesto za opuštanje i šoping.
- Trg Kralja Mihaija, ranije poznat kao Trg Kralja Karola I, predstavlja spoj arhitektonskih stilova i trg je od istorijske važnosti. Na ovom trgu se nalaze zgrade koje se razlikuju po stilovima, a njegova oivičenost drvećem i parkovima, stvara prijatan kontrast sa gradskim okruženjem.
- Herastrau Park, smešten je uz obalu jezera Herastrau, i predstavlja veliko prirodno i rekreativno područje. Zbog svoje lokacije, ovaj park je domaćin mnogim manifestacijama i događajima tokom cele godine, uključujući koncerte, izložbe i sportske aktivnosti.


Kulturni i umetnički uticaji Francuske na Bukurešt


Pored arhitekture, Francuska je imala dubok uticaj na umetnost i kulturu Bukurešta. Grad je postao centar za kulturu i umetnost, sa pozorištima, muzejima i galerijama koji nude širok spektar kulturnih doživljaja. Umetnički pokreti poput impresionizma i postimpresionizma iz Pariza takođe su inspirisali rumunske umetnike, što se može videti u mnogim umetničkim delima iz tog perioda. Kulturni događaji, poput pozorišnih predstava, izložbi i koncerata, često se održavaju u skladu sa najboljim evropskim standardima, što doprinosi prestižu Bukurešta kao kulturne destinacije.


Ipak, ne treba zanemariti ni činjenicu da je ova „kulturna razmena“ bila dvosmerna, te da je i Bukurešt doprineo razvoju francuske kulture kroz rumunske umetnike, pisce i muzičare koji su stekli međunarodnu prepoznatljivost. Danas, ova kulturna veza ostaje živa u oba grada, čineći i Pariz i Bukurešt mestima gde se istorija i umetnost susreću i inspirišu.


Kafići i restorani u Bukureštu: Jedinstveni šarm Pariza istoka


Noseći titulu Malog Pariza smeštenog na istoku Evrope, Bukurešt se može pohvaliti i jedinstvenim francuskim šarmom koji je ostao zastupljen i u pogledu kafića i restorana. Naime, kao i u Parizu, i u Bukureštu možete naći mnoge kafiće sa šarmantnim balkonskim stolovima. Ovi kafići su savršeno mesto za ispijanje kafe ili čaja dok posmatrate gradsku gužvu i uživate u lepoti gradske arhitekture. Pogled na prolaznike sa balkona koji gledaju na okolne avenije i bulevare, uz šolju omiljenog napitka, stvara romantičnu atmosferu koja podseća na Pariz.


Jedna od najpoznatijih ulica u Bukureštu, ulica Smaranda Braescu, poznata je i kao „Ulica kafića". Smeštena u srcu Bukurešta ova ulica je prava je oaza za ljubitelje francuske gastronomije i kafe kulture. Ovde ćete pronaći brojne kafiće, poslastičarnice i restorane koji nude širok spektar francuskih poslastica, uključujući kroasane i makarone. Nemojte propustiti da probate francuske specijalitete poput voćnih tartova, kiša i supe od luka, a vinoteke u Bukureštu često imaju impresivan izbor francuskih vina, zbog čega ćete se sigurno zapitati da li ste u Bukureštu ili Parizu.


Šoping i moda u Bukureštu: uticaj pariške modne scene


Svežina i dinamičnost modne scene u Bukureštu takođe je pod uticajem Pariza, što dodatno opravdava naziv ovog grada – Mali Pariz istoka. Mali Pariz istoka ima svoj jedinstveni šarm i stil, koji se ogleda u njegovim buticima, tržnim centrima i modnim manifestacijama. Kao domaćin brojnim buticima i prodavnicama luksuznih brendova, kao i buticima koji promovišu lokalne dizajnere, Bukurešt se može pohvaliti avenijom Calea Victoriei koja  predstavlja modnu stazu gde se mogu naći butici svetski poznatih modnih kuća.


Moda u Bukureštu često odražava spoj tradicije i savrenih uticaja, a rumunski dizajneri često inkorporiraju lokalne motive i materijale u svoje kreacije. Ovaj jedinstveni pristup modi dodaje dubinu i autentičnost rumunskom stilu. Ono što je u Parizu Paris fashion week, to je u Bukureštu Bucharest Fashion week, modni događaj koji privlači dizajnere iz čitavog sveta.

Pozovite