Bukurešt: kultura i istorija


Bukurešt kultura i istorija

Bukurešt istorija

Bukurešt je ne samo geografski već i kulturni centar Rumunije. Smešten u jugoistočnom delu zemlje, na obalama reke Dambovica, Bukurešt predstavlja značajan trgovinski i kulturni centar. To je mesto koje je označeno kao epicentar rumunske kulture i umetnosti.


Kultura Bukurešta je takođe obogaćena raznolikošću i inkluzivnošću. Grad je domaćin različitim etničkim zajednicama, uključujući i mađarsku i nemačku, što dodatno doprinosi bogatstvu kulture. Kulturna scena grada je dinamična i privlači umetnike i iz celog sveta jer se upravo ovde održavaju različite kulturne manifestacije: od koncerata i pozorišta do izložbi i festivala. Narodni muzej umetnosti, Ateneum i brojne galerije predstavljaju riznice umetničkog nasleđa i savremene kreativnosti. Bukurešt je takođe domaćin mnogim kulturnim festivalima, kao što su Festival rumunskog filma i Bukurešt Muzički festival.


Posmatrajući ovaj grad kao mesto koje uvodi u priču o rumunskoj kulturi i raznolikosti, sa svojom bogatom i složenom istorijom, ne treba zanemariti ni činjenicu da su ga brojne promene, izazovi i prevrati, učinili fascinantnom destinacijom za istraživanje istorijskih tajni i bogatstava.


Kako je Bukurešt dobio ime


Istorija Bukurešta seže još u doba Rimskog carstva kada su rimski vojnici osnovali naselje koje se zvalo Dacia, a koje je postalo važna trgovinska tačka na putu između Carigrada i Evrope. Ipak, za današnji naziv grada vezuje se nekoliko priča. Jedna od najrasprostranjenijih teorija jeste da grad nosi ime po reči „bucur“, koja na rumunskom jeziku znači „radost" ili „sreća". U bukvalnom tumačenju naziva grada, to je „Mesto gde se čeka radost" ili „Grad radosti."


Sa druge strane, postoji legenda koja kaže da grad nosi ime po njenom osnivaču Bucuru, pastiru iz rumunskog folklora. Prema ovoj legendi, Bucur je izgradio svoju kolibu na obali reke Dambovica, gde se kasnije razvio grad.


I bez obzira što postoje različite priče koje se vezuju za ime samog grada, ono što je sigurno jeste da grad ima bogatu i zanimljivu istoriju koja seže unazad vekovima i koja je ostala simbol rumunske kulture, istorije i tradicije.


Od srednjeg veka do Bukurešta kao glavnog grada


U srednjem veku, u Bukureštu se odvijala dinamična borba za vlast između vladara iz različitih dinastija. Tokom ovog perioda, grad je bio svedok različitih kultura i religija, uključujući pravoslavnu, katoličku i jevrejsku. Tek je u 19. veku, kada su se Vlaška i Moldavija ujedinile u Kraljevinu Rumunije, grad je postao prestonica. U to vreme, Karol I je doneo odluku o premeštanju prestonice iz Trgovišta u Bukurešt i započeo je modernizaciju grada. Njegova palata i impresivna arhitektura još uvek su simboli ovog perioda zbog čega se ovde mogu uočiti dominantni uticaji francuske kulture i arhitekture.


Komunističko doba Bukurešta


Najdinamičniji i najveći uticaj na razvoj Bukurešta i čitave rumunske istorije imao je period komunizma i vladavine Nikolaja Čaušeskua. Period od 1965. do 1989. godine bilo je vreme koje se pamti po represiji, izgradnji grandioznih spomenika i zanimljivostima koje se vezuju za vladavinu porodice Čaušesku.


Od dolaska na vlast, 1965. godine, Nikolaj Čaušesku je kao predsednik Rumunije, dominirao po svom autoritarnom režimu, cenzuri medija i represiji političkih protivnika. Tokom njegove vlasti, Rumunija se izolovala od ostatka sveta i postala jedna od najzatvorenijih zemalja u Evropi.


Period dvodecenijske vladavine karakterističan je, takođe, po izgradnji grandioznih građevinskih projekata. Najpoznatiji među njima je Palata parlamenta (Narodna palata), koja je postala druga najveća zgrada na svetu. Ova monumentalna građevina, i danas predstavlja najveći simbol vlasti i megalomanije porodice Čaušesku. I dok je sama porodica bila poznata po svojoj luksuznoj potrošnji i izvanrednim prohtevima, veći deo stanovništva živeo je u siromaštvu. Upravo je megalomanija ovog autoritarnog vladara dovela do preteranog zaduživanja i ekspanzije krize u zemlji, što je uticalo na pokretanje revolucije 1989. godine koja je dovela najpre do hapšenja Nikolaja i Elene Čaušesku, a zatim i sudskog procesa koji je za rezultat imao smrtnu presudu. Sa pogubljenjem bračnog para Čaušesku, 25. decembra 1989. godine, počinje period tranzicije grada u novu eru demokratije.


Savremeni Bukurešt i kulturna ekspanzija grada


Od devedesetih godina do danas, Bukurešt se, kao i čitava zemlja, oporavljao od perioda autoritarne vlasti i rastao i razvijao se u grad koji kombinuje svoju bogatu istoriju sa savremenim uticajima. Impozantna arhitektura starih zgrada i palate harmonično se uklapa sa modernim oblakoderima i umetničkom scenom. Grad je takođe postao centar za kreativnost i inovacije.


Istorijske palate, neoklasicističke zgrade i moderna arhitektura zajedno čine neodoljivu arhitektonsku lepotu Bukurešta. Sa druge strane, Bukurešt ima niz izvanrednih muzeja i galerija, uključujući Narodni muzej umetnosti, Muzej selidbe seljaka i Muzej grada Bukurešta.


Zbog svoje bogate istorije, grad poseduje jedinstvenu karakteristiku koja je omogućila očuvanje istorijskih trenutaka kroz brojne spomenike i skulpture smeštene na javnim mestima. Od spomenika Karolu I, preko spomenika Nezavisnosti i spomenika konjaničkom vojvodi Mihaj Viteazu, šetnja Bukureštom predstavlja šetnju kroz muzej na otvorenom. Impresivna arhitektura, živopisne ulice i brojni kulturnih događaja podsećaju na lepotu i raznovrsnost ovog izvanrednog grada.


Jedinstvena prošlost i bogata sadašnjost Bukurešta pružaju beskrajne mogućnosti za otkrivanje i istraživanje ovog grada. Putovanje u Bukurešt otvara vrata priči o preobražaju, otpornosti i evoluciji, gradu sa dušom i brojnim tajnama koje čekaju da budu otkrivene.

Pozovite