Tržni centri i pijace (bazari) u Istanbulu


Tržni centri i pijace u Istanbulu

Tržni centri u Istanbulu

Na pomen grada Istanbula, asocijacija mnogih, a sigurni smo i Vas, jeste šoping u Kapali čaršiji – najvećoj pijaci u gradu. Ipak, ono što je posebno interesantno jesu uske uličice koje Istanbul krije, a u kojima se nalaze neke od najpoznatijih prodavnica, od antikvarnica, preko ulične mode, do prodavnica svetski poznatih modnih brendova. Zato, pored Kapali čaršije, dajte sebi oduška i upoznajte Istanbul sa svih strana, baš kao pravi ljubitelj šopinga.


Kapali čaršija – Veliki bazar: najveća zatvorena pijaca u Istanbulu


Veliki bazar, poznat i pod nazivom Kapali čaršija, predstavlja najveću zatvorenu pijacu u Istanbulu. Ova pijaca datira još iz 15. veka, i od tada do danas, nudi kupcima raznovrsne proizvode – od odeće i nakita, do lampi, ćilima i tekstila, ručno rađenih unikatnih predmeta, i, naravno, hrane. Drevni karakter ove pijace upotpunjen je okolinom koja pripada Starom gradu, gde Plava džamija, Topkapi palata ili Galata kula predstavljaju znamenitosti Istanbula koje se nalaze u neposrednoj blizini pijace.


Svoje ime, Veliki bazar opravdava površinom od 45.000 kvadratnih metara, pružajući dovoljno prostora za sve da se lako kreću unutar njega. Ipak, u određenim periodima godine, posebno tokom letnje i sezone praznika, Veliki bazar beleži podjednako velike gužve. Takođe, treba imati u vidu da pijaca radi od ponedeljka do subote, od rane zore do zalaska sunca. Ipak, zbog svoje veličine, šoping u Kapali čaršiji treba biti dobro isplaniran i praćen strpljenjem i, naravno, cenkanjem. Budite spremni na to da neke prodavnice prihvataju kartice, dok je na većini mesta i dalje pristuna samo gotovina kao jedini način plaćanja.


Zanimljivost: Više od 250.000 ljudi poseti Kapali čaršiju svakoga dana što je čini i najvećom i najposećenijom pijacom na svetu.


Pijace na otvorenom


Pored Kapali čaršije kao najveće zatvorene pijace u Istanbulu, Istanbul se može pohvaliti i brojnim drugim pijacama na otvorenom. Tako na primer, Çukurcuma pijaca odiše jedinstvenom atmosferom a poznata je po svojim vintage komadima i antikvitetima. Ovo je jedinstvena pijaca gde se mogu naći retki predmeti koji odražavaju bogatu istoriju grada. Zato je odlazak na ovu pijacu idealan za ljubitelje istorije i umetnosti.


Sa druge strane, ne smete zaobići ni pijacu Arasta. Ova pijaca je poznata po ručno rađenim suvenirima i umetničkim delima lokalnih umetnika. Ovde se mogu pronaći tradicionalni turski tekstilni proizvodi, unikatni komadi nakita, kao i šarene keramičke figurice.


Ako ste ljubitelj gastronomije i znate da uživate i u kuvanju, onda obavezno posetite pijacu začina, poznatu i kao Misir Çarşısı. Ova pijaca je prava riznica začina, biljaka, sušenog voća, oraha, slatkiša i drugih delikatesa, koje su ključne za tursku kuhinju i očuvanje tradicije. S obzirom da se nalazi u blizini Sulejmanijeve džamije, nemojte propustiti da kupite neki od začina, od sumaka, cimeta, bibera, šafrana i kardamoma, ali i čajeva i sušenog voća. Osim začina, ovde možete kupiti tradicionalne slatkiše poput turskog ratluka (lokuma) i baklave, kao i razne vrste meda, orašastih plodova i suvog voća.


Moderni tržni centri u Istanbulu


Pored Velikog bazara (Kapali čaršije) koja predstavlja ključno mesto trgovanja vekovima unazad, Istanbul nudi i moderne tržne centre u kojima možete uživati u šopingu. Pored šopinga, moderni karakter tržnih centara pruža dodatne mogućnosti za zabavu i kulturne aktivnosti. Neki od najpoznatijih tržnih centara u Istanbulu su Kanyon, Istinye Park, Zorlu Center, Emaar Square Mall. Svaki od ovih tržnih centara krije posebne specifičnosti pa tako Kanyon predstavlja jedan od najprestižnijih tržnih centara u Istanbulu. Sa staklenin krovovima i otvorenim prostorom, Kanyon je dom brojnih luksuznih prodavnica i restorana. Ništa manje eksluzivan, İstinye Park je smešten na obali Bosfora i takođe pruža nezaboravno iskustvo kupovine. Dakle, ovaj prestižni tržni centar obiluje ekskluzivnim prodavnicama i raznovrsnom ponudom zabavnih sadržaja. Pored luksuznih brendova, ovde možete pronaći i bioskopske dvorane, restorane, kafiće i igrališta za decu. Parkovska atmosfera centra čini ga popularnim mestom za opuštanje i druženje.


Nešto drugačije zamišljen je Zorlu Centar koji predstavlja multifunkcionalni kompleks koji kombinuje tržni centar, luksuzne stanove, kancelarije, hotele i kulturne sadržaje. Ovde se nalazi širok izbor prodavnica luksuznih brendova, nacionalnih robnih marki, kao i brojni restorani, kafići i umetničke galerije.


Najpoznatije trgovačke ulice u Istanbulu


Imajući u vidu brojne pijace i tržne centre, svakako se može reći da je Istanbul grad koji nudi šarenoliku ponudu koja obećava dobar šoping. Tako, na primer, u blizini kule Galata nalazi se jedna od najpoznatijih ulica za šoping (Serdar-ı Ekrem). Ovde su smešteni butici u kojima možete naći garderobu, obuću i modne aksesoare domaćih kreatora i dizajnera, a svakako uvek možete predah napraviti u čuvenoj Mavri ili na terasi hotela Georges Galata gde ćete uživati u prekrasnom pogledu na grad.  Još jedna trgovačka ulica - Istiklal Caddesi, proteže se od trga Taksim do trga Tunel. Ovde su smeštene prodavnice svetski poznatih dizajnera, kako lokalnih tako i međunarodnih.


Međutim, luksuz kupovine možete osetiti i u naselju Nisantası. U ulici Abdi Ipekci Caddesi možete naći sve brendove - od Prade do Louis Vuittona, ali i vodećih turskih brendova. Ipak, ako niste ljubitelj ovih modnih brendova, prošetajte do Tesvikiie Caddesi da biste pronašli prodavnice po pristupačnijim cenama, kao što su Zara, Massimo Dutti i Scotch & Soda.

Gde god da se uputite, sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe, ali ipak pazite na prtljag, posebno ako je putovanje u Istanbul avionom Vaš prvi izbor.

Pozovite