Milano – italijanska Metropola


Milano – italijanska Metropola

Milano – italijanska Metropola

Iako Milano možda nije prvi grad koji vam padne na pamet kada pomislite na Italiju, nemoguće je ne istaći njegov kulturni i istorijski značaj. Kao poslovni centar Italije, na temeljima Milana temelji se bogata istorija i kulturna baština. Milano je poznat po umetnicima Mikelanđelu i Leonardu Da Vinčiju, kompozitoru Đuzepe Verdiju, tenoru Enrico Caruso-u, i svakako predstavnika mode, dizajneru Giorgio Armani-ju. I pored navedenih poznatih ličnosti, svojim komercijalnim položajem Milan je postao centar umetničkog, kulturnog i arhitektonskog blaga za uživanje.


Milanska katedrala – Duomo di Milano

Posetu Milanu započnite na malom trgu Piazza dei Mercanti na kome ćete se osećati kao da ste zakoračili u srednji vek. Samo jedna ulica dalje i naći ćete se na glamuroznom trgu Piazza del Duomo, trgu najpoznatije katedrale ispred koje se nalazi čuvena Milanska katedrala. Katedrala Santa Marije Nascente, koja je poznata pod nazivom „Il Duomo“ jedna je od najvećih na svetu i predstavnik je veličanstvene gotike. Građena skoro četiri veka, tek je za vreme vladavine Napoleona završena. Sa 135 delikatno isklesanih vrhova od kamena i sa preko dve hiljade statua, poziva Vas da zavirite u unutrašnjost. A u katedrali Il Duomo, u mračnoj ali izrazitoj kontrasti sa sjajnim vitražima, ističe se 52 stuba na kojima ova katedrala počiva.


Galerija Vittorio Emmanuele – mesto na kome se sreća osmehuje

Zakoračite nekoliko vekova unapred i uđite u čuvenu Galeriju Vittorio Emanuele II, koja je okrenuta prema Duomo katedrali. Galerija Vittorio Emanuele II je u 19. veku bio jedan od većih trgovačkih centara sa kupolom koja se uzdiše u visinu od čak 48 metara. Ova galerija dana predstavlja impozantni spoj industrijske konstrukcije gvožđa i stakla, mesto na kome se nalaze brojne luksuzne prodavnice i elegantni kafići. Za ovaj čudesni hol vezuje se i jedna tradicija (legenda). Iako se ne zna kako je ta tradicija započela, postoji verovanje da dodirivanje mozaika donosi sreću. Legenda kaže da ako se okrenete tri puta oko svoje ose na peti na delu bika između dve zadnje noge, to će vam doneti sreću!

Ako prođete kroz čitavu katedralu, izlazite pred najpoznatiju i najprestižniju opersku kuću na svetu. Milanska skala, ili popularno La Scala, poznata je po izvođenju muzičkih dela svih velikih operskih kompozitora i pevača. U ovu operu dolazi najzahtevnija publika i najstroži kritičari koji od decembra do maja nastoje da uživaju u najvećim delima operske muzičke scene. U istoj zgradi nalazi se i Museo Teatrale alla Scala, gde možete videti kolekciju kostima koji su nosili Verdi, Rosini, Toscanini. Ako imate sreće i posetite Milansku skalu kada nisu probe u toku, muzej nudi pristup unutrašnjosti opere.

U Milanu je smešteno čuveno delo Leonarda da Vinčija, Poslednja večera. Ovo čuveno delo smešteno je u crkvi Santa Maria delle Grazie. Ovo delo, kao i sama crkva bili su izloženi napadima u toku II svetskog rata gde je i čuveno delo bilo oštećeno, ali su tokom godina izvršeni brojni pokušaji restauracije. Da Vinči je ovim delom prikazao dramatičan prikaz scene poslednje Hristove večere što je označilo početak jedne nove epohe u razvoju umetnosti.


Šoping u Milanu – san ljubitelja mode

Milano je uvek dobar izbor kada je šoping u pitanju, a ujedno je i prestonica modne scene u Italiji. U Milanu postoji čitav jedan blok u kojima se nalaze butici najvećih dizajnera što je često i velika atrakcija kada prvi put obilazite ovaj grad. Ipak, čak i ako niste spremni da priuštite neki komad odeće ili obuće poznatih dizajnera, u Milanu se može naći veliki broj radnji koji će zadovoljiti zahteve Vašeg stila i budžeta. Ako tražite fantastične avantgardne prodavnice, idite do dela Navigli sa svojim karakterističnim kanalima. Sa druge strane, ulica umetnika Brera poznata je po malim lokalnim radnjama a za sve ljubitelje visoke mode tu su prodavnice smeštene u ulicama Corso Buenos Aires i na Corso Vittorio Emanuele II, koje su locirane odmah iza čuvene katedrale Duomo.


Milanska kulinarska scena – špageti Milanese

Milano je poznat po brojnim specijalitetima i gastronomskim umetničkim delima. Kuhinja Milana je često najprepoznatljivija u tradicionalnim restoranima koji su godinama usavršavali svoju ponudu. Obavezno probajte palentu na milanski način, okusite piadinu, čuveni italijanski hleb, nešto deblji od tortilje a ipak tako hrskav i lagan nakon što je sveže pečen na roštilju. Upotpunite ove ukuse pršutama, različitim sirom iz oblasti Emilia-Romagna, i neobičnim povrćem. Ovaj ručak je popularniji u celom gradu, i često poznatiji od poznatog panini hleba. Čuvene špagete Milanese možda nisu najbolji spoj sa hlebom, ali ako imate prilike probajte ovaj specijalitet i druge testenine – različite oblike paste i njoka, koje se ručno prave svakoga dana. U Milanu se pasta servira sa različitim tradicionalnim umacima, kao što su gorgonzola i pistaći, paradajz sos, pečena cikorija. Rižoto sa testeninom je često kuvan al dente da ćete imati utisak kako se rapsodija ukusa stvara pod Vašim nepcima. Sve to, zasladite dobirm panetone kolačem, vazdušastom kolaču sa kandiranim voćem i komadićima čokolade.

Pozovite