Kultura i gastronomija Istanbula


Kultura gastronomija Istanbula

Kultura Istanbula

Istanbul se nalazi na raskrsnici puteva između Evrope i Azije, a njegov geografski položaj između ovih kontinenata izložio je narod koji ovde živi i istočnim i zapadnim uticajima. Uticaji istočnog Mediterana i istočne Evrope, sve do centralne Azije i Kavkaza, oblikovali su kulturu Istanbula koja se može predstaviti kao mešavina tradicionalnih i modernih shvatanja.


Tradicionalna i moderna shvatanja


U odnosu na druge delove zemlje, treba na početku napomenuti da postoje regionalne razlike u pogledu načina života i prihvatanja modernih koncepata življenja. S obzirom da se sve veći broj stanovnika pomera iz ruralnih u urbanije delove zemlje, to je uticalo i na prihvatanje modernog načina života (na primer, tradicija je da se jede na podu, dok se po modernim shvatanjima za obedovanje koristi trpezarijski sto). Veliki gradovi, kao što je Istanbul na primer, prati visok stepen uticaja modernizma i multikulturalnog karaktera. Međutim, mnoge klasične turske institucije ostaju veoma popularne. Jedan od njih je i Veliki bazar (Kapali čaršija), mesto gde se i dalje okupljaju svi oni koji žele da uživaju u dobrom šopingu.


Religija i vera


Imajući u vidu da u Istanbulu živi 15,4 miliona ljudi (prema podacima iz 2020. godine) to ukazuje na raznovrsnost populacije, a samim tim i religije. Otuda, religiozni život i verska opredeljenja stanovnika u Istanbulu su raznovrsna. S obzirom na burnu istoriju ne samo grada, već i čitave države, stanovništvo u Istanbulu je dominantno muslimanske vere. Međutim, među manjinama je hrišćanstvo zastupljeno, te Hrišćana ima nešto više od Jevreja, a zastupljen je i Hinduizam i Budizam. Islam je religija tolerancije, zbog čega se tako ponosno Istanbulom mešaju različite religije.


Da biste upoznali kulturu i religiju Istanbula (ali i Turske) obavezno posetite nekoliko istorijskih džamija. Nacionalna džamija je Sultan Ahmedova džamija (poznata i kao Plava džamija), džamija Sulejmanije i Aja Sofija (sada muzej, ranije džamija, a pre toga crkva).


Kulturna raznolikost u Istanbulu


Na regionalnu i versku raznolikost, sasvim logično se nadovezuje i kulturna raznolikost. U gradu živi više od 200 hiljada stranaca i više od 60 nacionalnosti. Otuda, kao rezultat kulturne interakcije tokom godina, došlo je do spoznaje različitih kultura i običaja, posebno tokom meseca Ramazana. Ipak, tako se i muslimani upoznaju sa običajima hrišćanstva, što se posebno uočava tokom proslave Božića ili Uskrsa u Istanbulu. Upravo na taj način se povećava međukulturno razumevanje i podržava se multikulturalna struktura Istanbula.


Gastronomija Istanbula – specijaliteti koje morate probati


Kada je hrana u pitanju, sigurni smo da nećete naći više gostoprimljive domaćine (osim u Srbiji) nego što su to Turci u Istanbulu, ali i širom zemlje. Ovo je narod koji retko jede u pokretu, te uživa u dobroj hrani. Zato, nemojte da Vas iznenadi njihova potreba da ponude hranu nekoliko puta kako biste pojeli što više. I zato, prihvatite što više ponuđenih stvari, čak i ako ne možete sve da pojedete.


Turska kuhinja je jedna od kuhinja koja ima najviše različitih uticaja, a posebno iz otomanske prošlosti i arapske kulture. Njihova kuhinja je bogata mesom, a sos od jogurta često prati mnoge namirnice, kao i salate. Što se tiče slatkiša, Turska ima širok izbor kolača sastavljenih uglavnom od meda i orašastih plodova.


Jedno od najpoznatijih jela turske kuhinje, a koje je nezaobilazno u Istanbulu, je kebab. Bilo da je to tradicionalni doner kebab, koji se sastoji od tanko rezanih slojeva mesa (najčešće jagnjetine ili piletine), ili ukusni adana kebab, koji se služi prilogom od riže i povrća, ovo je jelo koje morate probati, posebno ako ste ljubitelj novih aroma i ukusa.


Još jedno jelo koje ne smete propustiti je mezze. Mezze predstavlja raznovrsnu selekciju malih jela, poput humusa, babaganuša, falafela i raznih vrsta mariniranog povrća, koja se često poslužuju uz domaći hleb i masline. Ovo je savršen način da uživate u raznim ukusima turske kuhinje i da podelite hranu sa prijateljima i porodicom. Zato je mezze idealno ako večerate u restoranu.


Da sve zasladite, nezaobilazno tursko jelo i poslastica Istanbula je baklava. Ovaj bogati kolač od tankih kora punjenih orasima ili pistaćima, preliven medom ili sirupom od šećera, prava je poslastica za ljubitelje slatkiša. Svaki zalogaj baklave pruža savršenu ravnotežu slatkoće i hrskavosti, što je čini neodoljivom završnicom svakog obroka.


Pored široke gastronomske ponude, nemojte propustiti priliku da uživate u aromatičnim mirisima i ukusu turske kafe, tradicionalnih sladoleda, bogatih supa i čorbi, kao i raznih lokalnih specijaliteta poput lahmačuna (turske pice) i balika ekmek (sendviča od sveže ribe).


Treba znati i...


Putovanje u Istanbul znači prihvatanje različitosti, te budite spremni i na to da Turci ne smeju da jedu ništa što sadrži alkohol ili svinjetinu, u skladu sa islamskim običajem. Ipak, ima izuzetaka. Takođe, običaj je da se hrana drži desnom rukom, te da se levom ne sme dodavati, nuditi ili servirati hrana. Lokalno tursko piće se zove „Raky“, a čaj ili turska kafa mogu se poslužiti na kraju obroka.


I pored svega, nikako nemojte da mešate Turke sa Arapima, posebno jer se turska kultura veoma razlikuje od arapske. Uzdržite se komentara koji su kritički usmereni ka državi, kulturi ili narodu, a posebno zaboravite na politička pitanja.


Zato, učinite sve da se lepo provedete i da svoje putovanje u Istanbul učinite nezaboravnim.

Pozovite