Krstarenje Bosforom


Krstarenje Bosforom Turska

Krstarenje Bosforom Brodom

Bosfor, moreuz koji spaja Crno more i Sredozemno more, vekovima unazad je važan, posebno za komercijalne namene. Danas, kroz ovaj moreuz prolazi više od 50.000 brodova godišnje. Istovremeno, ovaj moreuz deli Istanbul na evropski i azijski deo grada, pružajući na taj način priliku da upoznate dva kontinenta samo jednim prelaskom mosta. Sam moreuz dug je 31 kilometar, dok u širini varira od 700 metara do 3,7 kilometara. Istorija Bosfora datira vekovima unazad, a njegova lepota i lepota samog Istanbula najbolje se može sagledati upravo sa vode i za to je najbolje krstarenje Bosforom.


Legenda o Bosforu


Kao i mnoge druge atrakcije u Istanbulu, tako i Bosfor krije svoju priču. Naime, legenda o Bosforu zapravo je priča koja se povezuje sa osnivanjem grada Istanbula. Poreklo moreuza vezuje se za legendu koja potiče iz grčke mitologije. Zevs, kralj bogova, bio je zaljubljen u Io, devojku koju je skrivao od svoje žene, Here. Zato je Io pretvorio u kravu i sakrio je od Here među svojim stvorenjima, ali je ona prozrela njegovu nameru. Da bi je pronašao, Zevs je tragao za njom i došao do mesta gde se nalazi Bosfor. Da bi prešao Bosfor i nastavio potragu, zamolio je za pomoć svog brata Posejdona, boga mora. Zevs je bacio grom preko mora, pri čemu se grom pretvorio u most. Tako je nastao Bosfor – ime koje odražava Zevsovu potragu za Io, ili u bukvalnom prevodu, "kravlji prelaz".


Krstarenje Bosforom – najbolji način da doživite Istanbul


Jedan od najpopularnijih načina i, svakako najlepših, da doživite Istanbul u punom sjaju i Bosfor u svojoj lepoti je krstarenje Bosforom. Neretko turisti kažu da nijedno putovanje Istanbulom nije potpuno ako ne doživite ovo iskustvo. Dok krstarite Bosforom, bilo danju ili noću, osetićete duh prošlosti sa svakom novom znamenitošću koju vidite na kopnu.


Od impozantnih palata smeštenih na evropskoj strani Bosfora, izdvaja se Topkapi palata, nekadašnje mesto stanovanja sultana i sedište otomanske vlasti. Pored Topkapi palate, Dolmabahče palata pleni svojom arhitekturom i raskošnim detaljima, dok se brojne džamije ponosno izdižu nad Istanbulom. Na malom otoku u sred Bosfora, nalaze se Kule devojačkog tornja za koju se vezuje legenda o devojci koja je zatvorena u kuli kako bi bila zaštićena od proročanstva smrti. Ovo su samo neke od znamenitosti koje možete videti sa krstarenja, a dok se nalazite na brodu, čućete mnoge priče i legende o kojima ćete dugo razmišljati.


Ukupan doživljaj krstarenja Bosforom biće upotpunjen upoznavanjem lokalnog stanovništva i posmatranja njihovog ponašanja dok plovite duž obale. Od onih koji sviraju tradicionalnu muziku do prodavaca domaćih kolača ili rukotvorina, spoznaćete jednu drugačiju kulturu i lepotu Istanbula.


Koje je najbolje vreme za krstarenje Bosforom?


Iako Bosforom možete krstariti tokom čitave godine, idealno vreme za doživljaj Istanbula sa Bosfora je u kasno proleće i ranu jesen. U proleće i jesen, temperatura je prijatna, i gotovo da nema vetra ili kiše. Posebno, u proleće budjenje prirode, a u jesen zlatni tonovi, dodatno obogaćuje pejzaž. Međutim na krstarenje se možete odlučiti i tokom leta, kada su i gužve malo veće, baš kao što su i temperature više. Svakako, koje god doba godine da izaberete, sigurni smo da ćete uživati i na jedan drugačiji način upoznati Istanbul.


Da li je krstarenje Bosforom bolje noću ili danju?


Ako se dvoumite da li na krstarenje Bosforom krenuti danju ili noću, sasvim je sigurno da će naša preporuka biti da to učinite po danu. Tokom dana, vidljivost je sasvim dobra što pruža mogućnost da jasno vidite sve znamenitosti – od palata i džamija sve do tvrđava duž obale. Prirodno svetlo takođe pruža mogućnost da napravite daleko lepše fotografije nego što biste to mogli učiniti noću. Ipak, ako Vam se ukaže prilika da se uputite na krstarenje Bosforom u večernjim satima, budite spremni da krstarenje Bosforom noću pruža potpuno drugačije iskustvo, s obzirom na osvetljene znamenitosti koje stvaraju čarobnu atmosferu. Svetla grada i refleksije na vodi kreiraju romantičnu i čarobnu sliku, posebno kada su osvetljene džamije, palate i mostovi.


Koliko traje krstarenje Bosforom?


U zavisnosti od toga koliko vremena imate na raspolaganju, možete izabrati različite opcije krstarenja Bosforom. Tako na primer, ako želite jednostavno razgledanje i upijanje svih lepota Bosfora i njegove okoline, opcije trajanja krstarenja se kreću od jednog do tri sata. I dok kratko krstarenje Bosforom omogućava brzo upoznavanje sa znamenitostima, duže ture daju i više vremena za istraživanje i uživanje u znamenitostima Istanbula.


Sa druge strane, uvek možete odabrati opciju krstarenja Bosforom u kombinaciji sa ručkom ili večerom. Takve opcije krstarenja traju u proseku između tri i pet sati, pružajući dovoljno vremena za uživanje u lokalnim specijalitetima.


Sve ove opcije dostupne su kako u dnevnim, tako i u večernjim satima.


Nekoliko saveta pre nego što krenete na krstarenje

Da biste uživali u svom krstarenju, savetujemo Vam da sa sobom ponesete samo najneophodnije stvari. Na taj način ćete se lakše kretati tokom krstarenja, a nećete biti opterećeni velikim torbama i rančevima. Takođe, savetujemo da obujete ravne i udobne cipele, posebno ako planirate dalje istraživanje grada nakon krstarenja. Slušajte svog vodiča (ili audio vodiča ako putujete sami) te se na taj način upoznajte sa znamenitostima grada u kojima uživate dok plovite Bosforom.

Pozovite