Istanbul – mesto gde se spajaju Istok i Zapad


Istanbul – mesto gde se spajaju Istok i Zapad

Istanbul – mesto gde se spajaju Istok i Zapad

Na mestu gde se sastaju istok i zapad, na dva kontinenta, leži Istanbul. Ovaj grad čuva ostatke istorije, tradicije, kulture, opija šarenilom boja i mirisa. Svaki deo grada, svaka zgrada skriva neku svoju priču, krije svoju tajnu. Urban i živ u svojim najprometnijim delovima, a sa druge strane povučen i tih, Istanbul krije svoje tajne u uskim uličicama koje, što više otkrivate, to se više zaljubljuete u njega. Za obilazak Istanbula i istraživanje njegovih lepota potrebno je najmanje pet dana kako biste se upoznali sa njegovom površinom, a svaki naredni put kada budete dolazili u Istanbul činiće se da otkrivate neke nove tajne.

Istanbul obiluje turističkim atrakcijama, od drevnih palata i džamija do nargila barova i prodavnica. Za obilazak Istanbula je potrebno dosta energije, jer tu energiju Istanbul vraća. To je grad koji nikada ne spava, zbog čega svaki put kada ga posetite ponovo, vratićete se sa još dužim spiskom šta treba videti.


Kapali Čaršija – mesto cenkanja i dobre kupovine u Istanbulu

Jutro svakako treba započeti obilaskom Grand Bazara koji se nalazi u okviru Kapali Čaršije. Kapali Čaršija centar je trgovine još iz vremena Otomanskog carstva a ovaj duh istorije i danas se oseća bazarom. To je najveća pokrivena tržnica u Istanbulu koja se prostire na preko 47.000 m2 sa preko 3.000 prodavnica koje se prostiru u šezdeset i jednoj ulici. Ovde možete dozvoliti sebi da se zaljubite u nakit, pasmine, tepihe, probate ukusne turkse specijalitete, začine, kupujete suvenire. Nemojte zaboraviti da se cenkate i zapamtite: realna cena je uvek polovina cene prikazane na artiklu koji kupujete. Dozvolite sebi da uživate u lepoti cenkanja i postanete vlasnik onoga u šta se zaljubite na ovoj pijaci.

Ako vas tolika šetnja umori, u Kapali Čaršiji postoji puno kafića sa malim okruglim stolovima i stolicama koje su tradicionalno pokriveni ćilimima. Ovde obavezno predahnite uz domaću kafu ili čaj, probajte baklave raznih ukusa i oblika koje, kada bilo gde ponovo da probate neće biti iste.


Istanbul – grad kulture

Nastavite obilazak grada i posetite podzemnu lepotu Cisterna Bazilike. Cisterna Bazilika je prava misterija grada koju krase 336 stubova isklesanih u jonskom i korintskom stilu u visini od oko osam metara. Ovde se nalazi voda u dubini oko pola metra u kojoj se nalaze zlatne ribice koje kada isplivaju na površinu pružaju nezaboravno iskustvo.


Aja Sofija i Plava džamija – simboli Istanbula

Samo jednu ulicu dalje, kratkom šetnjom dolazite do Aja Sofije,  koja svoju istoriju prikazuje brojnim slikama, bojama i specifičnim dizajnom. Veličanstvena arhitekutra Aja Sofije ostaviće snažan utisak jer legenda kaže da jedan od stubova, poznat kao Stub suza, ispunjava želje onima koji u šupljinu na njegovoj površini stave prst i okrenu ga za 360 stepeni. Ipak, jedan od najinteresantnijih podataka vezanih za Aja Sofiju jeste i činjenica da je izgrađena za pet godina uz pomoć deset hiljada radnika.

U obilasku Istanbula nemojte zaboraviti ni obilazak čuvene Plave džamije, ikone turske kulture i arhitekture. Za posetu džamiji je idealno vreme posle 16h zbog manje gužve (radno vreme je do 18h), mada napominjemo da proverite vreme molitve, jer u to vreme nije dozvoljena poseta turista, a postoje i pravila ponašanja kojih se morate pridržavati. Za žene i devojke je neophodno da pokriju glavu i kosu.


Upoznajte Istanbul iz drugog ugla – Krstarenje Bosforom

U svim tim čarima Istanbula koje otkrivate, silnim čajevima, ratlucima i delikatesima koje probate, dajte sebi odušak tako što ćete se počastiti jednim lepim poklonom. Neka to bude krstarenje Bosforom. Neverovatna vožnja Bosforom, na mestu gde je on najuži (660m) omogućiće da se nađete između dva kontinenta – Evrope i Azije i doživite udar istoka i zapada. U toku plovidbe videćete preko 350 istorijskih zdanja, Topkapi palatu, fragmente Aja Sofije, mnogobrojne džamije duž obale, Galata most i Galata kulu, Dolmabahče palatu. Krstarenje Bosforom je pravi način da sagledate veličinu Istanbula i doživite da vidite da je na evropskoj strani sunčano vreme, a u drugom delu grada, na azijskoj strani oblačno.


Specijaliteti Istanbula – niste bili ako ne probate čuvene baklave

Kada Vas svo to istraživanje grada izmori, preporučujemo da probate Doner Kebab, kefte i mantije koje se služe sa hladnim jogurtom. Posebno preporučujemo da probate kunefe – tradicionalno arapsko pecivo sa sirom. Kada hoćete da se zasladite, alva i baklave, a sve to začinite jednom dobrom kafom!

Ne zaboravite, ko jednom ode u Istanbul, uvek mu se rado vraća!

Pozovite