Vikend u carskoj Banji Herkulan

autobus

Banja Herkul vikend putovanja

Rumunija autobuski aranzmani

Krstarenje Dunavom ponude

Termini u 2019. godini:  23-24.mart

                                         20-21. april

                                         25–26. maj

                                         29–30. jun

                                        7–8. septembar

                                        12–13. oktobar

                                       

1. dan: Polazak u 6h iz Novog Sada (ispred železničke stanice), a u 7.30h (sa perona glavne autobuske stanice). Putovanje ka Rumuniji kroz impresivnu Đerdapsku klisuru.

Dolazak u Banju Herkulane (Băile Herculane). Banja Herkulane (Băile Herculane) smeštena je u Karpatima, u slikovitom kanjonu reke Černe (Cerna). Udaljena je oko 30 km od Đerdapske klisure. Banja Herkulane najpoznatija je i najstarija banja u Rumuniji i jedna od najstarijih banja sveta. Prema legendi, Herkules je ovde dobio još veću snagu i uspeo da pobedi hidru. Za lekovite vode ove banje znali su i Dačani i Rimljani. Banja Herkulane spominje se prvi put 153. godine nove ere, u vreme rimskog imperatora (i filozofa) Marka Aurelija, koji se odmarao i lečio u ovoj banji. Mnogo vekova kasnije, u XVIII veku, Banja je modernizovana i rekonstruisana u impresivnom arhitektonskom stilu austrijskog baroka. Mnoge krunisane glave Evrope boravile su od tada u Banji Herkulane: carica Marija Terezija, car Franc Jozef (Franja Josif) i njegova supruga Elizabeta-Sisi, srpski kralj Aleksandar Obrenović, rumunski kralj Karol I Hoencolern... Banja, inače, leži na nadmorskoj visini od oko 170 m i jedinstvena je po vazduhu bogatom negativnim jonima. Koncentracija negativnih jona od preko 2000 jona po cm3 (kao na nadmorskoj visini od 2000 m!) izrazito ublažuje negativne efekte stresa. Banja Herkulane poznata je, pre svega, po termalnim izvorima, za koje su Rimljani verovali da su čudotvorni. Postoji 19 mineralnih izvora slane termalne vode, od kojih se 9 koristi u terapeutske svrhe.

Smeštaj u hotel. Organizovano razgledanje Banje i njene interesantne arhitekture (karakteristični detalji jesu i bronzana statua Herkula iz 1847. godine, simbol Banje, i park sa stablom mamutske sekvoje). Slobodno vreme za kupanje u zatvorenom bazenu ili fizički oporavak u fitness-salonu. Noćenje.


2. dan
: Doručak. Napuštanje hotela. Odlazak autobusom do grada Oršova (Orşova), na ušću Černe                     u Dunav. Polazak na krstarenje brodom po Đerdapskoj klisuri: Trajanova tabla (Tabula Traiana; natpis uklesan u stenu 103. godine, povodom prosecanja puta u doba rimskog imperatora Trajana), skulptura dačkog kralja Decebala (skulptura, visoka 40 m, predstavlja najvišu skulpturu u steni                  u Evropi), manastir Mrakonja (zabeležen u dokumentima iz 1453. godine; razoren u vreme rusko-               -austrijsko-turskih ratova, a obnovljen 1968. godine); ušće reke Ješelnice (Ieşelniţa), Mali kazan,              zaliv Dubova, Veliki kazan, pećine Veterani i Ponikva (Ponicova)... Povratak brodom u Oršovu. Polazak autobusom za Srbiju. Povratak u Beograd, odnosno Novi Sad, u kasnim večernjim časovima.

 

CENA ARANŽMANA: 75€ (u 3 rate, u dinarskoj protivvrednosti prema prodajnom kursu Credit Agricole banke; 40% prilikom rezervacije; ostatak najkasnije 7 dana pre polaska na put ili u dve mesečne rate, čekovima ili administrativnom zabranom, bez uvećanja)