FILIPINI

Filipini su arhipelag od 7,107 ostrva, proteže se od juga Kine do severnog rta Bornea. Tipično ostrvo ima džungle, planinsku unutrašnjost, peščane obale pored tirkizno zelene vode i koralne grebene. Zemlja ima preko stotinu etničkih mešavina i stranih uticaja oblikovanih u jedinstvenu Filipino kulturu. Filipini su definisani po svojim smaragdnim poljima pirinča, megalopolisima, vulkanima i nasmejanim stanovnicima. Tragovi španske ere obuhvataju bujne gradske fešte, jedinstvenu špansko- filipinsku arhitekturu, a široko rasprostranjeni centri brze hrane su uticaj Amerikanaca. Uprkos svim spoljnim uticajima, zemlja je i dalje jedinstveni entitet.

Manila– glavni grad Filipina, nalazi se na obali zaliva Manila. Poznata i kao biser Orijenta, kosmpolitski i kameleonski grad, njegovi delovi su i fantastični i kič. Grad ima mnogo toga da ponudi, od najstarijih kineskih četvrti na svetu do veoma modernih noćnih klubova i tržišnih centara.

Sušna sezona je od novembra do maja, sa temperaturama iznad 30 stepeni Celzijusa, a kiša je retka . Najviše turista poseti El Nido za vreme Božića a posebno na Uskrs, kada postoji nedelja festivala, uključujući gradske parade i pijace. Plodovi mora su lokalni specijalitet, u stvari, riba se odavde distribuira u Manilu i u druge zemlje jugoistočne Azije. Mnogo restorana, razbacanih po celom gradu, nudi raznoliki izbor hrane, koji zadovoljava većinu ukusa. Od plodova mora, do jela od mesa, salate, paste, čorbe, svako će naći nešto po svom ukusu. Postoje i restorani nalik francuskim, nemačkim, švajcarskim i australijskim. Po barovima se može naći sve, od bilijara, plesa, žive muzike, karaoka, a može se i izležavati na nekoj prelepoj plaži i gledati nestvaran zalaska sunca. Postoje mnoge ekscentričnosti El Nida, na primer, električne energije ima od 14:00h do 06:ooh. Takođe, nećete naći nikakve banke ovde, mada možete promeniti devize i putničke čekove na nekoliko mesta uz, ne tako povoljan kurs. Kreditne kartice su prihvataju samo u nekoliko restorana. Takođe, ne postoje telefonske linije, tako da se komunikacija uglavnom obavlja mobilnim telefonima i postoje mnogi internet kafei.

Palavan se naziva Konačnim odredištem. Kada dođete ovde, shvatićete zašto.

Uzbudljivi El Nido zaista oduzima dah; mnogi odu, ali njihovi životi, zauvek se menjaju na ovom magičnom mestu