KUBA

Ostrvo Kuba je najveće Karipsko ostrvo. Država Kuba se sastoji od celog ostrva Kuba i manjih obližnjih ostrva, izuzimajući zaliv Guantanamo, vojnu luku koja je iznajmljena Sjedinjenim Državama od 1903. godine. Kuba je šesnaesto ostrvo po veličini na svetu. Ostrvo je najvećim delom u ravnici, sa brdima i planinama u jugoistočnom delu i najvišim vrhom Piko Real de Turkino na 2.005 m. Dužina obale iznosi 3.740km. Najduža reka je Rio Koto na severoistoku (240km) i plovna je samo polovinom svoje dužine.

Klimatski uslovi:
Klima je tropska i pogodna za uzgoj šećerne trske. Sušna sezona je od Novembra do Aprila, a kišna od Maja do Oktobra. Srednja godišnja temperatura je 25°C. Veći deo godišnjih padavina (u proseku 1.320mm) izluči se tokom vlažne sezone koja traje od maja do oktobra. U avgustu, septembru i oktobru povremeno se javljaju uragani.

Atrakcije na ostrvu:

  • Baracoa – Kutak na Kubi izgubljen u vremenu je za ljubitelje prirode i istorije nešto što se nikako ne sme propustiti.

Uživajte na plažama – Doživite neke od veličanstvenih zalazaka sunca na jednoj od mnogih prelepih plaža Kube, u koju se uključuje i plaža del Este (Playa del Este) u blizini Kube. Plaža Santa Maria poznata još i kao Havanska Rivijera (Havana Riviera) otkriva tirkiznu boju vode i mekan pesak po čemu su Karibi poznati. Pored navedene, poznate plaže su još i Playa Ancon pored Trinidada, Cayo Coco severno od Ciego De Avila, i plaža Las Tumbas na Guanhacabibes Peninsula. 

  • Zaliv svinja – Priredite sebi emocionalno putovanje u muzej na plaži Giron (Playa Giron), scene američke invazije 1961.g. Na zaliv Svinja
  • Capitolio – Tura Capitolio u centru Havane. Izgrađena od strane diktatora i podseća na zgradu Američkog kongresa u Vašingtonu (detalji na Havanskoj građevini su lepši)
  • Castillo de la Real Fuerza (zamak) – tumarajte oko Zamka de la Real Fuerza i njegovog novoizgrađenog muzeja brodogradnje. Najstariji od tri Havanska utvrđenja i dalje postoji, iako je izgrađen na pogrešnom mestu. Podignite čašu Hemingveju u njegovom starom utočištu La Bodeguita del Medio
  • Muzej Revolucije – doživite istorijski kontekst moderne Kube. Napolju je majka, brod u koji može stati 12 putnika. 1956.g., 80 prognanih pobunjenika (Obojica Kastro i Če ) bili su u velikoj opasnosti od potapanja jahte, jer su tražili da se vrate na Kubu.
  • Opuštanje na Kajo Largo (Cayo Largo) – Jedna od najlepših plaža Kube nalazi se na malom ostrvu koje je u potpunosti prilagođeno turistima. Do njega se može doći samo avionom, i ovde se mogu videti morske kornjače i njihova mrestilišta
  • Santa Clara -  Posetite revolucionarnu Santa Klaru, spomenik, muzej i mauzolej Če Gevare. Jedino njegovo telo je vraćeno iz Bolivije 1997.g., 30 godina nakon njegovog hvatanja i pogubljenja. 1959. on i 300 pobunjenika savladani su od strane 3000 Batistinih trupa.

Hrana i piće:
Svi restorani pripadaju vladi. Nacionalna jela Kube su pirinač i pasulj (moros y cristianos). Najbolja hrana moze se naći u lokalnim restoranima koji se nalaze u kućama.

Crni pasulj je glavni sastojak Kubanske kuhinje. Kubanci najčešće od mesa jedu svinjetinu i piletinu. Teletina i jastog  su kontrolisani od strane vlade i stoga je ilegalno prodavati ih hotelima i restoranima van države. Bilo kako bilo, specijalna ponuda Jastog ručak zadovoljava potrebe turista i više nego što je očekivano. Negde se može videti i kornjača na meniju u Paladaresu, ali budite svesni da su one ugrožena vrsta i da je jesti ih ilegalno.  

Obitavanje u državinim hotelima i restoranima je značajno skuplje, i cene se mogu porediti sa cenama u mnogim najrazvijenijim državama.

Kubanski nacionalni kokteli su Cuba Libre (Rum i Koka Kola) i Mohito (rum, lajm, šećer, nana, soda i led). Ukoliko naručujete Rum u malim restoranima, nemojte biti iznenađeni ako umesto čaše ruma dobijete flašu, i ako vam naplate flašu Ruma. Havana Club je nacionalni brend i najpopularniji. Njegova cena je 4 USD 3 godine stari beli rum i 8 USD 8 godina stari tamni rum. Kristal je svetlo pivo dostupno u ''Dollar'' radnjama gde ga Kubanci i posetioci mogu kupovati. Kubanci preferiraju Bucanero Fuerte, tamno pivo, koje sadrži 5,5% alkohola.

Zapamtite da slično kao sa restoranima, postoje dva tipa objekata gde možete piti na Kubi. Zapadnjački stil barova, sa cenama kao na zapadu, dobrom selekcijom i kvalitetom pića (i ponekad hrane), dobro dekorisanim objektima, prijatnim osobljem i jako često sa živom muzikom koji se mogu naći u turističkoj zoni kao sto je Stara Havana i turiističkim hotelima. Ovde možete upoznati i druge turiste, ali ne očekujte lokalno stanovništvo.

Drugi tip su lokalni barovi gde je izbor pića ograničen (rum, ali samo po boci, pivo, i negazirana pića, jako retko ćete moći dobiti koktele kao što je npr. Mohito icigare). Ovi barovi pružaju dobar način da se upozna lokalno stanovništvo koje može biti druželjubivo i sa kojim možete pričati o njihovim životima posle nekoliko pića.