Letovanje Grčka Skiatos 2024

 

 

Skijatos je najzapadnije ostrvo severnih Sporada. Opština Sporada obuhvata i ostrva Cougria i Cougriaki, kao i ostrvca Megaros, Akros, Troulonisi i Aspronisi. Glavni grad je Skiatos koji se nalazi u istočnom delu ostrva. Pored njega na ostrvu postoje još i naselja Ksanemos, Kalivia, Troulos i Koukounaries. Skijatos je od luke Volos udaljen 85 km, a od grada Larise 148 km.

Skijatos je relativno malo ostrvo, zauzima svega 50 km2. Međutim, uprkos veličini, Skijatos ima čak 65 plaža. Sa Skijatosa se vidi ostrva Skopelos i Euboea, a po lepom vremenu i Skiros. Većina teritorije Skijatosa je prekrivena divnim i mirisnimborovim šumama.

U daljoj istoriji Skijatos je poznat po tome što se jednom prilikom Kserksova mornarica nasukala na njegove obale zbog jake oluje nešto pre čuvene bitke 300 Spartanaca na Termopilu. Skijatos je bio član Delske Lige sve do gubitka svoje nezavisnosti. Godine 200.pne. grad Skijatos je uništio Filip V Makedonski.

U XIX veku Skijatos je postao važan centar brodogradnje zahvaljujući velikim zalihama sirovina u bujnim borovim šumama. Međutim, radi prevencije potpunog nestanka šuma, brodogradnja je obustavljena. Sada na Skijatosu postoji jedinomala fabrika tradicionalnih grčkih kajaka.

Plaže južne obale su vrlo posećene u letnjoj sezoni. U njih spada i plažaKoukounaries, koja ima lep sitan pesak i dugački plićak sa vrlo toplom vodom. Dugačka je skoro 1 km. Iza nje se šire hladovi guste borove šume.

Oni koji vole plaže sa gužvanjcem trebalo bi pored Koukounaries plaže da posete još i plaže Banana, Vromolimnos, Platanias, Ahlides i Megali Amos. PlažaTroulos je vrlo popularna i sadrži pregršt komoditeta za turiste.

Ljubitelji mira, tišine i opuštenije uživancije na plaži mogli bi posetiti plažeKserkses, Elias i Agistri na poluostrvu Mandraki, koje se nalaze u severozapadnom delu Skijatosa. Plaže Kserkses i Elias su posebno poznate po odličnoj hrani koja se može naći u njihovim restoranima, naročito po odličnoj ribi.

Još jedna manje posećena plaža je Agia Eleni. Na njoj pirkaju osvežavajući vetrovi. Blizu nje se nalazi plaža Krifi Amoudia, na kojoj nema ni gužve, a ni puno mesta. Međutim, njen glavni adut je super taverna koja se mora posetiti.

 

 

 

generali osiguranje

opšti uslovi putovanja

ugovor o subagenturi

Broj polise 3000005036991 Kompanije Milenium Osiguranje ado koja važi od 25.10.23-25.10.24 godine

pokriće polise do 30.000 eura i  granacija putovanja do 30.000 eura

Pozovite