Letovanje Grčka Krit Hanja 2024

 

Hanja (Hania) je jedan od najživopisnijih gradova na Kritu. Hanja je do 1972. godine bila glavni grad Krita, a od te godine je to Heraklion. Danas je drugi po veličini grad na ostrvu, glavni je grad istoimene oblasti i najveći grad zapadnog Krita sa oko 60.000 stanovnika. Leži na severnoj obali Krita, oko 70 kilometara zapadno od Retimna, odnosno 145 km zapadno od Herakliona.

Hanja se u minojsko doba nazivala Kidonija i bila je važan grad-palata. Razvoj grada nastavljen je u antičko doba, pod rimskom, vizantijskom, venecijanskom i turskom vlašću, a u sastav Grčke dolazi kada je ostrvo Krit ujedinjeno sa Grčkom 1. decembra 1913. godine.

Sedamdesetih godina prošlog veka grad je postao glavni turistički centar, što je znatno uticalo na njegov razvoj, a devedesetih godina izgrađen je i aerodrom i brojne obrazovne institucije, što mu je zadržalo ulogu jednog od najpoznatijih turističkih centara Mediterana.

Grad Hania praktično ima dva dela, stari i novi grad. Stari grad je lociran uz staru luku i oko nje se razvilo čitavo gradsko područje. Nekada je bio okružen starim venecijanskim utvrđenjima, a od njih su ostali samo istočni i zapadni delovi. Na jugu, na stari grad se nastavlja novi deo čiji se centar proteže uz stari grad.

Stari deo grada odličan je za šetnje, sa brojnim prodavnicama, suvenirnicama i tavernama na otvorenom, dok se novi deo može pohvaliti velikom lukom, venecijanskim svetionikom, džamijom i kućama iz venecijanskog i turskog perioda.
Na samo 10 km od Hanie (Hanje) smeštena su turistička mesta Kalamaki, Agia Marina i Platanjas, gde je sve podređeno letu, suncu i moru. Letovališta su sa dugim pešackim plažama, hotelskim kompleksima i modernim noćnim klubovima, pa obavezno iskoristite priliku da ih posetite.

 

 

generali osiguranje

opšti uslovi putovanja

ugovor o subagenturi

Broj polise 3000005036991 Kompanije Milenium Osiguranje ado koja važi od 25.10.23-25.10.24 godine

pokriće polise do 30.000 eura i  granacija putovanja do 30.000 eura

Pozovite